10 elképesztő ökoház a nagyvilágból

Eszes Ádám

6 perc

A világ különböző pontjairól gyűjtöttünk össze olyan mutatós ökoépületeket, amelyek között van kunyhó, filléres ház és még egy 20 emeletes monstrum is.

1. Domboldalba vájt villa, Svájc

Ez az épület a fürdőiről is ismert Valsban található. Egy német szakember, Christian Muller tervezte. Az épületet bérbe lehet venni, így évente több száz vendéget fogad.

2. Fab Lab Ház, Spanyolország

Ez a csodás, nagyrészt fából készített kunyhó először Katalóniában volt kiállítva, mára már a világ több pontján megtalálható. Egy spanyol tervezőcsapat fejlesztette a környezetbarát épületet, amelynek minden eleme előregyártott, az energia egy részét pedig a tetőre szerelt napelemekből nyeri.

3. Kisház diákoknak, Svédország

A svédeknél ezzel az épülettel próbálnak megoldást találni az itthonihoz hasonló albérletválságra a diákok körében. Ott főként nem a pénzzel, hanem a szabad kapacitással van probléma, a svéd tervezők ezt próbálták meg egyensúlyozni a tökéletesen hőszigetelt kunyhókkal.

4. Ökoház 100 ezer forintért, Oxfordshire

Ezt az épületet mindössze 250 fontból dobta össze a brit tulajdonos, aki csak hobbit házként emlegeti. A falak vályogból készültek, a nyílászárók nagy része viszont hiányzik.

5. Öko-faház, Sussex, Egyesült Királyság

Ebben a kicsinek tűnő faházban akár 4 ember is kényelmesen elfér.

6. Zöld üvegház, Japán

A tulajdonos még úgy sem érezte elég közelinek a természetet, hogy egy erdő szélére építette a házat, ezért egy kicsit továbbgondolta, és fákat ültetett az üvegházába.

7. Részben föld alatti ökoház, The Hamptons, Egyesült Államok

Ez az a ház, amit mindenki elfogadna. Környezetbarátság és luxus. A kettő nem zárja ki egymást.

8. Kenderből készült ház, Észak-Karolina, Egyesült Államok

Ez az épület a stabil és nagy teherbírású kenderből készült. Sokan nem tudják, de a növényt nem csak Magyarországon illegális dolgokra lehet használni, hanem mondjuk textilipari nyersanyagként, vagy épp építőanyagként is.

9. Csomóház üdülők, Dél-Korea

Ez az üdülőkomplexum már csak a pazar kilátás miatt is rengeteg látogatót vonz.

10. A világ legnagyobb vertikális kertje, Szingapúr

Miért ne lehetne gyümölcsöt vagy zöldséget termeszteni a nagyvárosokban, akár többemeletes házakon is? Így gondolhatták ezt annak a szingapúri lakóháznak a tervezői is, akik a világ legnagyobb függőleges kertjét hozták létre. Az aprócska, Budapestnél alig nagyobb ázsiai államban fontos szempont, hogy az egyre növekvő lakosságszám ellenére a zöldfelületek aránya se szoruljon vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Újabb veszélyes vérszívók jelenhetnek meg Magyarországon

Két éve bukkant fel először Magyarországon a koreai szúnyog. A zika-vírus, a nyugat-nílusi láz és a szívférgesség terjesztőjéről első megjelenésekor még úgy vélték, hogy a hideg tél elpusztítja az országba került kolóniát. A szúnyogok viszont átteleltek, sőt elkezdtek szaporodni.