10 tipp a napelem vásárlásához

Eszes Ádám

6 perc

Egyszerre izgalmas és félelmetes élmény laikusként belevágni a napenergia-rendszer vásárlásba. A hirdetések helyett az igazán fontos szempontokra összpontosítsunk, hiszen ez egy viszonylag nagy beruházás, ami hosszú távra szól.

Ezért összeszedtünk pár tippet, hogy mi alapján érdemes elindulni a vásárlásnál.

1. Ajánlások

Kérdezd meg azokat a barátaidat, családtagjaidat vagy kollégáidat, akiknek már van napelemes rendszerük! Gyakran előfordul, hogy a korábbi vevők csinálják a legjobb reklámot a napelemes cégeknek. Igyekezz olyannal beszélni, aki minél régebb óta tulajdonos! Tőlük biztosan megtudhatod, hogy mik azok a problémák, amelyeket te az ő tanácsaik alapján elkerülhetsz.

2. A garancia hossza

Mivel ez egy hosszú távú befektetés, fontos, hogy a gyártó is ennek megfelelően szabja meg a garancia időtartamát. Ha legalább negyed évszázadra nyújtja a szolgáltatást, akkor a vevő joggal számíthat arra, hogy a napelemrendszer ki fogja termelni az árát és a profitot is, mielőtt lejárna a szavatosság. Másik fontos dolog, hogy a gyártó megbízható legyen, mert, ha húsz év múlva meghibásodik a panel, akkor is léteznie kell ahhoz, hogy a garancia érvényesíthető legyen. Az adóhivatal arra is figyelmeztet ezzel kapcsolatban, hogy mindenképpen Magyarországon bejegyzett cégtől vásároljunk napelemeket, mert csak így lehet biztos abban a vevő, hogy a garancia behajtható.

Az adóhivatal arra is figyelmeztet, hogy mindenképpen Magyarországon bejegyzett cégtől vásároljunk napelemeket, mert csak így lehet biztos abban a vevő, hogy a garancia behajtható.

3. Reális ajánlat

Olcsó húsnak híg a leve – szokták mondani, és ez a napelemrendszerek esetében fokozottan igaz. Érdemes több ajánlatot is kérni, az aránytalanul alacsonyoknak pedig alaposan utána kell kérdezni. Garancia, alkatrészek és a telepítési feladatok; a napenergiával kapcsolatos technológia minél olcsóbb, annál gyengébb minőségre kell gyanakodni.

4. Tanúsítványok

A napelemek tanúsítása jelzi, hogy milyen típusú teszteket végeztek rájuk. Például azt, hogy a napelemeket egy független laboratórium tesztelte-e. Bizonyos államilag támogatott beruházásoknál is fontos lehet, hogy az adott rendszer milyen követelménynek felel meg.

Mindig bölcs dolog több helyről érdeklődni egy bizonyos szolgáltatás ára után, ez hatványozottan igaz a napelemrendszerre.

5. Típusválasztás – mindig a helyhez igazodva

Kisebb, kevésbé beépíthető tetőszerkezetre érdemes drágább, de hatékonyabb technológia alapján működő paneleket vásárolni. A panel méretét akkor is érdemes megfontolni, hogyha nagyobb méretű felület áll rendelkezésre. Egyrészt: a tetőnek sem tesz jót hosszabb távon a felesleges terhelés. Másrészt, fontos a hellyel spórolni a későbbi bővítések miatt.

6. Éghajlati viszonyok

Fontos, hogy az installálás során olyan rögzítőszerkezeteket használjon a telepítő cég, amely megfelel az adott település környezeti viszonyainak. Egy szelesebb, északi településen érdemes lehet kicsivel többet költeni, és az ajánlottnál eggyel komolyabb rögzítőszerelést választani. Rá lehet kérdezni az időjárási terhelésekkel kapcsolatos tanúsítványokra és az ezzel kapcsolatos garanciavállalásra is.

7. Az inverter hatékonysága

A tápegység (másnéven inverter) a panelek és a készülékek közötti doboz, amely átalakítja a napelemek által termelt villamos energiát, hogy otthoni használatra is alkalmas legyen. Nézd meg a frekvenciaváltó hatékonyságát mielőtt megvásárolnál egy rendszert!

8. Kérj több ajánlatot!

Mindig bölcs dolog több helyről érdeklődni egy bizonyos szolgáltatás ára után, ez hatványozottan igaz a napelemrendszerre. Fontos, hogy egy ekkora beruházásnál jóval több dologból áll össze a kapott ár, ezért érdemes minden ajánlatnak utánakérdezni.

9. Kerüld el az azonnali döntéseket!

A nagy nyomású értékesítési taktika viszonylag gyakran előfordul a napenergia-iparban. Próbálj nem döntéseket hozni a helyszínen. Ha az ajánlat olyan jó, akkor valószínűleg másnapra is az marad.

10. Mindig Magyarországon bejegyzett cégtől vásárolj!

A szlovák vagy román cégek az itthoninál 15%-kal is olcsóbb ajánlatot adhatnak ugyanarra a termékre. Hogy ez miért van? Szlovákiában csak 20%-os az áfa és a napelemeket sújtó adóval sem kell számolni. A NAV szerint érdemes utánajárni a cégnek, mert, ha a rendszer telepítése után nem magyar számlát ad, akkor az adóelkerülésnek minősül, ahol a vásárlót akkor is felelősségre lehet vonni, hogy ha jóhiszeműen járt el.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ezért jó nyáron is a minőségi hőszigetelés

Nemcsak a téli gázszámla kordában tartása miatt érdemes jó minőségű hőszigetelést választani. A megfelelő építőanyaggal a kellemes nyári klíma megteremtésére fordított pénz jelentős része is megspórolható.