22 kilónyi műanyagot szedtek ki egy bálna gyomrából

Eszes Ádám

3 perc

Műanyagszeméttel volt tele a gyomra annak a bálnának, amelynek a tetemét Szicília partjainál fedezték fel. A hétéves állat a Greenpeace környezetvédő szervezet szerint az ötödik az elmúlt időszakban, amelyet Olaszország partjaira mosott a víz.

A környezetvédők szerint márciusban egy olyan állapotos bálna tetemét vetette partra a víz, amelyben a boncolás során 22 kilogramm műanyag szemetet találtak. Ez jól mutatja, hogy az emberi tevékenység milyen káros hatással van a vizek élővilágára.

Főként a nehezen bomló műanyaghulladékok azok, amelyek nagy kárt okoznak az állatoknak. A legnagyobb probléma az, hogy könnyen összetéveszthetik az eledelként szolgáló kisebb élőlényekkel, és elfogyaszthatják, a szervezetbe jutva pedig nem bomlik le, hanem elakad. Így fordulhatott elő, hogy ilyen hatalmas mennyiség került elő az elhullott állat gyomrából is.

A tengeri ragadozók könnyen összetévesztik a szatyrokat a medúzákkal.

A környezetvédők szerint azon kívül, hogy biztosítani kellene világszerte a hulladékok megfelelő begyűjtését és kezelését, radikálisan  sökkenteni kellene a műanyag, nem lebomló tárgyak használatát is.

Alternatíva lenne minden téren

Pedig az alap már megvan hozzá: nemcsak az olyan hétköznapi, egyszerhasználatos eszközöknek vannak környezetkímélő, könnyen lebomló alternatívája, mint a nejlonzacskónak, pet-palacknak, a szívószálaknak, hanem például már az energiahatékonyságot biztosító  szigetelőanyagokból is létezik olyan, amely egyáltalán nem károsítja a környezetet.

Szükség lenne arra, hogy minél előbb történjen meg az átállás minden lehetséges területen az alternatív megoldásokra. A kutatások alapján több millió négyzetkilométernyi szeméthegy úszkál a világ óceánjaiban, amelyet ugyan hatalmas erőfeszítéssel el lehet távolítani a vízfelszínről, de a tengerfenékre süllyedt műanyaghulladékkal valószínűleg még egy jó ideig nem tud mit kezdeni az
emberiség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Páravédelem – mi az és miért van rá szükség?

Páratechnikai követelmények kielégítésére azon szerkezetek tekintetében kell odafigyelni melyek eltérő páranyomású területeket választanak el, pl. külső falszerkezetnél, födémnél a belső és külső levegő eltérő páratartalmából fakadóan. A szerkezet állagvédelme és tartóssága szempontjából el kell kerülni a szerkezeten vagy a szerkezeten belüli páralecsapódást.