5 ház, ahol nem kell rezsit fizetni

Eszes Ádám

4 perc

Az aktívház olyan épület, ami megtermeli az ott élők energiaigényét. Ezekben az otthonokban szó szerint semmilyen rezsiköltség nincs. Egyre elterjedtebb ez a környezetbarát megoldás, bár egyelőre még nem mindenki engedheti meg magának. Ez főként az energiatermeléshez használt eszközök magas ára miatt van, de ne feledjük, egyre olcsóbban lehet ezekhez hozzájutni, így 10-15 éven belül elképzelhető,

Az aktívház olyan épület, ami megtermeli az ott élők energiaigényét. Ezekben az otthonokban szó szerint semmilyen rezsiköltség nincs.

Egyre elterjedtebb ez a környezetbarát megoldás, bár egyelőre még nem mindenki engedheti meg magának. Ez főként az energiatermeléshez használt eszközök magas ára miatt van, de ne feledjük, egyre olcsóbban lehet ezekhez hozzájutni, így 10-15 éven belül elképzelhető, hogy ilyen épületekből rengeteg készül.

A hatékony hőszigetelés mellett alapból kevesebb energiára van szüksége egy ilyen ingatlannak, mint egy átlagos lakóháznak. Jó hír, hogy az energiatermelésre használt egységek utólag is beszerezhetők, így akár egy jól szigetelt családi ház is átváltozhat pár év alatt aktívházzá.

Mi az előnye egy ilyen háznak? Amellett, hogy zéró szén-dioxid kibocsátása van, hosszú távon még olcsóbb is a nem létező rezsiköltségek miatt, mint egy átlagos épület.

1. Ausztria első családi aktívháza

Az automata vezérlésű ablakok segítenek az energia optimális felhasználásában.

Ez az épület az Alpok hegyes-dombos részén helyezkedik el. A fűtést hőszivattyúkkal és napkollektorral oldja meg az itt élő család, áramot pedig a nagy teljesítményű napelemek termelnek az energiatakarékos berendezésekhez.

2. Toronto, Kanada

A házban a nagy, jól szigetelő ablakok kiválóan hasznosítják a napfényből érkező energiát.

Ez az aktívház volt az első ilyen minősítésű épület a világon. A bent elhasznált vizet is újrahasznosítják, az éjszakai világítást pedig energiatakarékos led lámpák biztosítják.

3. Thorold, Kanada

A természetes szellőztetés mellett alacsony fogyasztású rendszer segít tartani az optimális levegőminőséget.

A kanadaiak nem véletlenül vannak két házzal is ebben az összeállításban. Amellett, hogy az épületnek nincs rezsiköltsége, jól is néz ki.

4. Pécs – Magyarország első felújított aktívháza

Ez a felújított ház a dániai Active House Awardson is díjat nyert.

Ez a ház eredetileg 1970-ben épült a baranyai megyeszékhelyen. A Pécsi Tudományegyetem munkatársai közel egy évtizedes kutatás eredményével megtámogatva tervezték meg az aktívházzá alakítást.

5. Stuttgart, Németország

A tervezők 2000 óta foglalkoznak energiatakarékos házakkal.

A saját energiaigényét megtermelő ház különlegessége, hogy egy nap alatt megépíthető. Az intelligens fűtési rendszer képes megtanulni a lakók igényeit és a kinti időjáráshoz igazítva állítja be a hőmérsékletet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így tehetsz a klímaváltozás ellen

Az emberiség naponta több mint száz millió tonna szén-dioxidot állít elő. Ez hatalmas mennyiség, de bárki csökkentheti. Ahhoz, hogy minél kisebb legyen az a bizonyos ökológiai lábnyom, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.