A belsőépítészet a funkcionalitással kezdődik

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Egy ház vagy lakás helyiségeinek kialakításakor előre érdemes tervezni

Fontos átgondolni, hogy milyen tevékenységeket végzünk majd az egyes helyiségekben

A következő kérdésekre mindenképp gondoljunk: a konyha és a nappali egy helyiség vagy külön helyiség, nagyobb szobát kettéválasztása két kisebb helyiségre

Az otthon tervezésénél nem csak a bútorok szemnek kellemes elrendezése fontos, hanem az is, hogy lakásunk megfelelő funkcionalitással is bírjon. Ezért, amikor a házunk kialakítását tervezzük, fontolóra kell venni azt, hogy az egyes helyiségeket hogyan és milyen célra fogjuk majd használni. Íme néhány tipp, hogy miként teremthetünk magunknak minél jobb feltételeket otthonunkban.

Mielőtt megkezdjük házunk kialakításával kapcsolatos tervezését, el kell dönteni, hogy az egyes funkcióval bíró helyiségek hova kerüljenek. Érdemes átgondolni saját igényeinket: hol legyen a konyha, a nappali, külön legyen vagy egy helyiségben, hol kerüljenek kialakításra a pihenőhelyek; szükség van-e munkaterületre vagy dolgozószobára stb. Érdemes ezekről előre gondolkodni, semmint utólag bosszankodni, ha esetleg kifelejtettünk volna valamit.

Ez különösen fontos, ha egy régebbi ház vagy lakás átalakításán gondolkodunk – fel kell mérni a helyzetet, van-e elegendő hely, vagy szükséges-e összekötni a tereket, például a konyhát egy nappalival, a szokásos módon. Előfordul, hogy a helyiségeket újépítésű lakásokban is kétfelé osztják- pl. egynagyobb szobát válaszfallalkét kisebb gyerekszobává alakítva.

Ha egy helyiséget ketté választunk, fontos ügyelni az így épített válaszfal megfelelő hangszigetelésére, annak érdekében, hogy ez egyik szobában keletkező zaj ne zavarja a szomszédban lévőket. Ezzel is növelhető lakásunk kényelme, komfortja.

A kiindulópont: a konyha

A belső terek kialakítása szinte mindig a konyhával kezdődik. A konyha gyakran olyan egy ház középpontja, amely köré épül a többi helység és funkció. Sőt, az erre a területre kiválasztott anyagokat és színeket gyakran alkalmazzuk a lakás más helyiségeiben is.

Fontos érinteni a bútorok kérdését is. Egyszerűbb esetben az áruházakban kapható és nekünk is tetsző bútorok méretben passzolnak a lakásunk helyiségeihez. Előfordulhat azonban, hogy kiválasztott bútorainkat részben vagy egészban egyedi megrendelés alapján kell legyártatnunk. A konyha kialakításkor sok esetben ez utóbbi a jellemző, melynek előnye a rendelkezésre álló tér maximális kihasználhatósága.

A legfontosabb, hogy kényelmes legyen otthonunk

A legfontosabb, hogy kényelmes legyen otthonunk

Érdemes végiggondolni napi rutinunkat, azt, hogy mit hol és hogyan szeretünk vagy kénytelenek vagyunk csinálni otthonunkban nap mint nap. Például, ha egyidejűleg sok elektromos eszközt használunk érdemes az elektromos csatlakozók kialaktását, elhelezését úgy megtervezni, hogy  a használatuk kényelmes legyen és ne okozzuk a vezetékek kuszaságát. További példa a vezetékek elhelyezésének átgondolásra: ha a ház lakói kedvelik a zenét, akkor érdemes meg lehet tervezni, hova kell felszerelni a hozzá tartozó berendezéseket, hangfalakat, hogy a vezetékek ne legyenek láthatók.

Az otthon kényelmét fokozhatjuk bizonyos, távolról vezérelhető eszközök alkalmazásával. Futurisztikusnak hangzik, de manapság már fűtő vagy hűtő berendezések egy részét akár mobiltelefonról lehet vezérelni annak érdekében, hogy a lakásban akkorra legyen megfelelő a hőmérséklet, mire hazaérünk, és ne üzemeljenek feleslegesen azokban az órákban, vagy napokban, amikor nem tartózkodik senki a otthon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Gondoltad volna? Bármit szigetelnél, a ROCKWOOL-nál elérhető

A kőzetgyapottal szinte bármilyen építményszigetelési feladat kivitelezhető. Akár ipari, akár lakossági célra használt ingatlanról van szó, a ROCKWOOL megoldást nyújt a legkülönbözőbb feladatokra. Még a gépészeti berendezések szigetelésére is.