A britek nagy többsége jobban aggódik a klímaváltozás miatt, mint az EU-ból történő kilépés miatt

Eszes Ádám

2 perc

Egy júliusban közzé tett felmérés szerint a briteket sokkal inkább foglakoztatják az éghajlatváltozás lehetséges következményei, mint a brit EU-tagság megszűnésének hatásai. A reprezentatív kutatás meglepő eredményt hozott.

Épp akkor élte át története legforróbb napjait Nagy-Britannia, amikor a tanulmányt publikálták; Cambridgeben 38,1 Celsius-fokos rekordhőmérsékletet mértek.

Ennek fényében talán annyira nem meglepő a kutatás legfőbb megállapítása, miszerint a britek 71%-a úgy látja, hogy a klímaváltozás hatásai fontosabbak lesznek, mint az úgynevezett Brexité, az unióból történő kilépésé.

Erősebb, mint a politika

Még azokban a régiókban is jobban tartottak az éghajlatváltozás következményeitől, ahol egyébként nagyarányban az EU-s kilépés mellett szavaztak még 2016-ban.

Walesben például a helyiek 78 százaléka, a kelet- és közép-angliai térségekben a válaszadók 74 százaléka tartja úgy, hogy a klímaváltozás hosszú időtávlatban nagyobb hatással lesz az országra, mint a kilépés az Európai Unióból.

A Temze vízállása is magasabb lehet a tengerszint emelkedése miatt.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 61 százaléka annak ellenére nem tartja elégségesnek a brit kormány által az éghajlatváltozás folyamatának megállítására tett intézkedéseket, hogy a szigetország az elmúlt évtizedben jelentős hangsúlyt fektetett a megújuló energia előállítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Elindult az első óceántisztító berendezés

Az Ocean Cleanup névre keresztelt projekt keretében megalkotott takarítógépet a nagy csendes-óceáni szemétszigetre eresztik rá. Ha sikerrel jár a csapat, még 60 ilyen berendezés indulhat útjára.