A falrepedéseket mi magunk is könnyen kijavíthatjuk – nem minden esetben kell szakembert hívni.

ROCKWOOL

5 perc

A falrepedések fő oka lehet az épület egyenlőtlen süllyedése. Az ilyen jellegű problémához vezethet továbbá a házunkat alkotó építőanyagok eltérő mértékű eldeformálódása is.

Az épület biztonsága és esztétikus megjelenésének megőrzése érdekében érdemes mihamarabb megszüntetni a falakon megjelenő repedéseket – legyenek azok függőlegesek vagy vízszintesek. A falrepedések javítása általában fugahabarcs alkalmazását igényli.

Miért alakulnak ki falrepedések?

A falrepedések elsődleges oka az épület egyenlőtlen süllyedése. Ez a helyzet akkor áll elő, ha az épület alatti talajra különböző pontokon eltérő rugalmasság jellemző. Már az épület enyhe oldalirányú dőlése is plusz feszültségeket eredményez az épület szerkezeti elemeiben, amely továbbá repedésekhez vezet.

A falon keletkező, függőleges repedés a szükséges dilatáció hiányát jelezheti, amely nem más, mint a válaszfal kivitelezése során szándékosan létrehozott, technológiai tágulási hézag. Ez a probléma nagyon gyakran az építkezés utolsó lépéseinek során felvitt rétegeket érinti, amelyek alatt található a hézag. Ilyen helyzetben a repedés iránya megegyezik a festék és a vakolat alatt kialakított dilatáció irányával.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a falakon keletkező repedések oka a válaszfalak megfelelő hőszigetelésének hiánya is lehet. Ebben az esetben a falak időszakosan jelentős lehűlésnek vannak kitéve, ami általában a felületükön zajló kondenzációval jár. Amennyiben a hasonló szituációk ismétlődnek, ez a házunkban nedvességet és penészesedést eredményezhet, de akár a válaszfalak belső felületein repedések is előfordulhatnak. Különösen veszélyes, ha egy válaszfal belsejében nedvesség halmozódik fel és az időszakosan befagy. A folyadék ilyenkor megnövekvő térfogata lehet a repedések egyik oka. A válaszfalban megjelenő nedvesség abból is fakadhat, hogy az épület talajjal érintkező részein nem lett megfelelő vízszigetelés kialakítva.

Tekintse meg ezt az írásunkat is: Pinceszigetelés ásványgyapottal

Természetesen a falakon keletkező repedések mechanikai tényezők következményei is lehetnek. A repedések nagyon gyakran vízszintes erőhatás által okozott ütések eredményeképpen alakulnak ki.

Mikor válnak veszélyessé a falrepedések?

Az épületek falain keletkező repedések többsége csak esztétikai problémát okoz. Köztudott ugyanis, hogy 2 mm-nél kisebb szélességű repedések nem jelentenek veszélyt az épület általános állapotára.

Ha azonban az épület teherhordó válaszfalain alakulnak ki ennél nagyobb repedések és még akár is szemmel látható, hogy azok mélyen az anyagszerkezetből indulnak, akkor szükségünk lesz az épület megerősítésére. Különösen veszélyesek a szerkezeti elemek teljes hosszán átívelő függőleges repedések. Ezen típusú rések húzófeszültség eredményei. Jelenlétük – legrosszabb esetben – az épület fokozatos szétesését jelezheti.

A házban tartózkodók biztonságát veszélyeztető falrepedések jelenlétének megállapításához az épület általános állapotára vonatkozó szakértői véleményre van szükség. Ezen típusú dokumentáció kiállítására jogosult szerv egy szakképzett szakértő.

Hogyan kezdjünk neki a falrepedések javításához?

A csekély mértékű falrepedések javítása legtöbb esetben nem bonyolult. A repedések megszüntetéséhez általában speciális fugahabarcs elegendő. A javítás gyakorlatilag a repedés javítóanyaggal történő kitöltéséből áll. Ezt követően meg kell várnunk, hogy a massza megszáradjon, majd a falfelületet nagyon finom szemcsés csiszolópapírral le kell csiszolnunk.

Olvassa el ezt is: Lakásfelújítás lépésről-lépésre

Szélesebb repedések esetén feltétlenül szükségesnek bizonyulhat a javítószalagból és fugahabarcsból álló javítókészlet igénybevétele. A szálas anyag ebben az esetben a repedés újbóli kialakulása elleni védő erősítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Szinte teljesen odaveszett Brazília nemzeti öröksége

Szeptember elején gyulladt ki a riói brazil nemzeti múzeum. Az intézményben fosszíliákat, tárgyi emlékeket és több mint 10 ezer éves emberi maradványokat őriztek. A tüzet az alexandriai könyvtár több mint kétezer évvel ezelőtti megsemmisüléséhez hasonlították.