A hónap, amikor Németországot a megújuló energia hajtotta

Eszes Ádám

2 perc

A villamosenergia-ellátás 41%-át fedezték megújuló energiaforrásokból, összesen 19,5 terawattórát. Összehasonlításképp: Magyarország éves energiafogyasztása 45 terawattóra volt 2017-ben.

2017. március. Ebben a hónapban döntött meg minden korábbi csúcsot a megújulóenergia-termelés az Európai Unió legerősebb gazdaságában. A rekord a szél- és a napenergiatermelés kiugróan jó eredményének volt köszönhető. Érdekes tény, hogy a két megújulóenergia-forrásnak sokkal erősebb hónapjai is voltak korábban; 2017 márciusában 12,5 terawattóra energiát állítottak elő.

Hat év alatt több mint 10 atomreaktort állítottak le Németországban.

A németországi szélenergiatermelés 2015-ben döntött csúcsot 11,2 terawattal, míg a napenergiából az év júniusában 5,5 terawattot állítottak elő. Biomasszából 4,5 terawattot termeltek, a vízenergia aránya viszont elenyésző volt a többihez képest.

Egyre kevesebb atomenergiát termelnek

Eközben az atomenergia aránya több mint 45 éve nem látott mélypontra esett Németországban. A német kormány még a 2011-es fukushimai atomkatasztrófa után döntött arról, hogy 2022-ig fokozatosan leállítják az összes kapacitásukat. A döntés idején 19 reaktor üzemelt, 6 évvel később már csak nyolc volt szolgálatban. Ugyan a kieső atomenergiát importtal pótolja az óriási igényű német piac, a megújuló energiába továbbra is hatalmas összegeket fektetnek.

Küldjön visszajelzést!

E-mail címe nem kerül közlésre

AJÁNLJUK:

10 elképesztő ökoház a nagyvilágból

A világ különböző pontjairól gyűjtöttünk össze olyan mutatós ökoépületeket, amelyek között van kunyhó, filléres ház és még egy 20 emeletes monstrum is.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások