Természetes fény. A lakás helyiségeinek megvilágítása – hogyan lesz lakásunk világos

Károly Somlósi

6 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Egy világos lakás nemcsak közérzetünkre, hanem egészségünkre is hatással van

Lakásvásárláskor / építkezéskor érdemes gondolkodni a belső terek megfelelő belső megvilágításáról

A legfőbb fényforrás a napfény. Ha a helyiségek nem kapnak elég napfényt, gondoskodni kell a mesterséges megvilágításról

Sokan kérdezik saját maguktól: “Hogyan lesz a házam belül is elég világos?” A fény a hangulatot teremt lakásunk, házunk belső tereiben. A fény az élet elengedhetetlen része. Szükségünk van rá a munkához és a pihenéshez, és mivel a nap nagy részét egy belső térben töltjük, gondoskodnunk kell annak megfelelő megvilágításáról.

Természetes fény a belső terekben – hogy érhetem el?

Először is keressünk egy napsütötte lakást. Ehhez fontos megfigyelnünk, hogy milyen a lakás tájolása.

A déli irányú ablakok sok fényt és napot adnak a bent lakóknak. Az ilyen pozíciójú ablak télen különösen fontos lehet. Ha keletre nyílnak ablakaink, napkeltekor nem melegszik fel annyira a szobánk, mint délben. Ezért egy keleti fekvésű ablak megfelelő lehet a konyhához.

A keletre nyíló ablakokkal ellátott hálószoba előnye, hogy késő délután már nem süt be a nap, nem melegíti fel a szobát az esti lefekvés előtt. Ez jót tesz az alvásnak, különösen a nyári hónapokban. Ezért érdemes elkerülni a nyugati tájolású hálószobával rendelkező lakásokat.

A nyugati fekvés inkább a nappalik esetében ajánlott, ahol a nap nagyrészében élvezhetjük a napfényt, ami még melegítheti is a szobát.

A nappali helyiség számára a délnyugati tájolás az ideális, amely lehetővé teszi, hogy napfény szinte teljes nap során besüssön. Az északra néző ablakok ugyanis sokkal kevesebb természetes fényt engednek be.

Az épületek megfelelő hőszigeteléséről (melyre kiválóan alkalmas a kőzetgyapot szigetelőanyag – www.rockwool.hu/tudasbazis/felujitas) is érdemes megemlékezni. Használatának köszönhetően a ház jó mikroklímájú lesz – nyáron a helyiségek nem melegednek fel, télen pedig a falak tartják a meleget.

Beltéri megvilágítás – hogyan tervezhető?

A beltéri világítótestek elsősorban a mennyezeten helyezkednek el. Nemcsak a lámpák elhelyezkedése, hanem teljesítménye vagy világítóereje is olyan tényező, melyre figyelni érdemes a megfelelő megvilágítottsághoz. Vannak a természetes fénytől távoleső helyiségek, mint az előszoba, a fürdőszoba, a gardrób, vagy a folyosók. Az ilyen helyiségekben gyakran használunk „spot” világítást, azaz több, mennyezetre szerelhető vagy süllyesztett lámpatestet.

A belső terek megvilágításához szobánként egyetlen fényforrás nem elegendő. Gyakran látunk olyan szobákat, ahol egy fő lámpa középen lóg, de ez ma már nem elég. A mai beltéri megvilágítási lehetőségeknek és a világítótestek nagy választékának köszönhetően az egyetlen fő fényforrásnak az ereje elosztható, így a szoba megvilágítottsága egyenletessé tehető.

Világos ház
A nappali helyiség számára a legmegfelelőbb tájolás a délnyugati

Világos ház. Kiegészítő belső megvilágítás – tényleg szükség van rá?

A mennyezet mellett a falakra és a padlóra is helyezhetünk el kiegészítő fényforrásokat, A fali lámpák, álló lámpák és a falak, mennyezetek és bútorok LED-es háttérvilágítása olyan atmoszférát teremthetnek, amely elősegíti a pihenést és a nyugalmat.

Ügyeljünk arra, hogy a nap folyamán a lehető legtöbb természetes fény kerüljön lakásunkba, mert látásunkat, otthoni munkavégzésünket ez segíti leginkább. Este, ha tehetjük használjunk hangulatvilágtást. Egyfelől energiatakarékosabb megoldás, másfelől ezzel megteremthetjük a pihenés és a nyugalom légkörét.

Ne feledje, hogy a túl erős, túl gyenge vagy vibráló fény szemünknek kellemetlen lehet, Hagyjunk meg az ilyen jellegű fényeket a koncertekenek és a diszkóknak.

Hogyan lehet tehát házunkat világossá és meleggé tenni?

Válasszon olyan lakást, melynek helyiségei jól megvilágítottak, és fekvése lehetőleg déli irányú, valamint:

használjon megfelelő hőszigetelést (rockwool.hu/alkalmazasi-teruletek/homlokzati-hoszigeteles)

válasszon megfelelő teljesítményű világítást

használjon több fényforrást – kiegészítő lámpák

Mielőtt lakást, házat vásárol, vagy építtet, ezekre a tényezőkre mindenképp érdemes figyelni. Cserébe világos, kényelmes lakásban élhet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Aktív készház – több energiát termel, mint fogyaszt!

A tradicionális építési mód mellett egyre nagyobb ismertségre és elismertségre tesz szert az üzemi körülmények között előállított nagypaneles készházrendszer. Ennek az új építési technológiának az elterjedésében szerepet játszik többek között az energiaárak emelkedése vagy a klímaváltozás, amely új megoldásokra ösztönzi az építtetőket.