A lakásbelső kialakítása – 10 ötlet a kompromisszumok nélküli megtakarításhoz

Károly Somlósi

10 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A lakásbelső kialakítása költséges folyamat

Nem biztos, hogy a legolcsóbbal tudunk a legtöbbet megtakarítani

Bizonyos anyagokon nem szabad spórolni

Egy építkezés egyik záró feladata a ház helyiségeinek burkolása, bútorozása. Lakásunk belső tereinek kialakításakor többnyire az a benyomásunk támad, hogy mindig azok a megoldások bizonyulnak a legdrágábbnak, amelyeket a leginkább szeretnénk megvalósítani otthonunkban. Mielőtt azonban feladnánk az álmainkat, érdemes alternatív lehetőségek után nézni, amelyek akár olcsóbban is hasonló eredményt hozhatnak. Íme tíz ötlet, mely segít a lakásbelső kialakításához – megtakarításokkal.

Gazdag belső tér megteremtése nem feltétlenül drága. Olykor elég egyszerűen lemondani a felesleges belső dekorelemekről. A mértékletesség gyakran lehetővé teszi, hogy a kívánt hangulatot előtérbe helyezzük – például egy gyönyörű padlót vagy egy dizájnos lámpát. És egyúttal pénzt is megtakaríthatunk.

Egy családi ház helyiségeinek, belső tereinek kialakításakor gyakran érzünk kísértést, hogy olcsóbb anyagokhoz nyúljunk – főleg, ha az építkezés korábbi szakaszaiban eléggé kiköltekeztünk. A megtakarítások keresésekor azonban ne feledjük, hogy egy olcsóbb anyag valószínűleg nem túl tartós, azaz lehet, hogy hamarosan cserélnünk kell, és így már nem is olyan olcsó. Lehet, hogy egyes megoldásokért többet kell fizetnünk, de tartósságuk vagy egyéb előnyeik miatt hosszú távon sokkal kevesebbet fogunk költeni. Ezért alaposan át kell gondolni, hol érdemes valóban olcsóbb helyettesítőt használni.

Íme tíz ötlet, hogyan takaríthat meg pénzt anélkül, hogy a kívánt minőséget veszélyeztetné.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Házépítési költségek 2022 – mennyit költünk tervezésre, kivitelezésre és befejezésre?

A lakásbelső kialakítása

1. Vékony furnér, széles felhasználási lehetőségek

A fából készült bútorok sok pénzbe kerülnek, de a natúr furnér, azaz a falemezekből nyert vékony furnér jó és olcsóbb alternatívája lehet a tömörfa helyett. Az így elkészült bútorok tökéletesen illeszkednek a konyhába – modern, skandináv, angol vagy provence-i stílusban egyaránt. Amellett, hogy megőrzi a tömörfa megjelenését, a furnérlap meleggé teszi a belső teret, emellett tartós anyag.

2. Inkább az üvegszálas tapéta

Még a legjobban megtervezett lakás sem néz ki jól, ha falai egyenetlenek és repedezettek. Az ilyen üregek kiegészítése munkaigényes, sokba kerülő folyamat, ha szakembert szeretnénk alkalmazni. Ráadásul abban sem vagyunk biztosak, hogy a felújítás után mikor kezdenek majd megjelenni az újabb repedések.

Ezért érdemes megfontolni az üvegszálas tapéta használatát. Bár maga az anyag nem a legolcsóbb, a felrakása sokkal rövidebb ideig tart, mint a vakolattal történő kiegyenlítés. Tartósságukat 20-30 évre becsülik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem változtathatunk a belső kialakításon. Az üvegszálas tapéta hagyományos emulziós festékekkel többször festhető.

3. Dekorvakolat, valódi beton- és fémfelületek helyett

Egyes, a lakásbelső kialakítására vonatkozó ötletek megvalósítása nagyon költséges lehet vagy egyszerűen csak nagyon nehéz és időigényes, és az erre képes kivitelező megtalálása szinte csodaszámba megy. Ha egy ipari hatású szobabelsőt szeretnénk kialakítani – például korrodált fémlemezből vagy patinával borított rézből készült falat szeretnénk létrehozni, ahelyett, hogy a megfelelő fémdarabokat keresnénk, és azok biztonságos szállításával, összeszerelésével kellene törődni, érdemes a sokkal könnyebben felhordható, és hasonló látvány hatást kiváltó dekorvakolatot választani.

A dekorvakolatok nagy előnye a sokoldalúságuk, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen elrendezésbe illeszkedjenek. A minimalizmus rajongói számára ajánlhatóak azok a típusok, amelyek betont vagy köves felszínt utánozzák.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Célegyenes az építkezésben: a lakásbelső kialakítása

4. 3D dekorpanelek tégla és kő helyett

Egy másik ötlet a hatékony falfelület eléréséhez a 3D dekorpanelek. Széles designválaszték található a piacon, a természetes anyagokat utánzótól a geometrikus formákon át a futurisztikus belső terek szerelmeseinek való verziókig.

Ha téglával vagy kővel borított falról álmodozunk, akkor nemcsak maguknak az anyagoknak a költségeit kell figyelembe vennünk, hanem azok szállítását, összeszerelését is. Ezek pedig nagy súlyuk miatt magasak. Amikor a 3D dekorpanelek mellett döntünk, nem kell ezen aggódnunk. Könnyű súlyú és könnyen ragasztható termékekről van szó, ragasztásuk pedig olyan egyszerű, hogy mi magunk is könnyedén megbirkózunk vele. Ha készen vagyunk, a vizuális hatás szinte ugyanaz lesz, mint a valódi téglánál vagy kőnél.

5. Kvarc a márvány helyett

Márvány – bár megjelenése elegáns, drága alapanyag és tökéletes konyhai munkalap is egyben.

A kvarc alapú konyhai munkalapok is tökéletesen megfelelőek. Előnyük, hogy gyakorlatilag nem szívnak fel vizet, így nem válnak baktériumok és mikroorganizmusok élőhelyévé. Ráadásul meglehetősen ellenállók a mechanikai sérülésekkel szemben, a szükséges formára vághatók, így egy ilyen asztallap egységes, hézagmentes elrendezési elemmé válik.

A lakásbelső kialakítása

6. Burkolólap helyett laminált lapok?

Sok lakásban a konyha a nappali része – amerikai konyhás megoldás. Azonban van egy kérdés a kialakításakor: milyen legyen a padló? Akkor néz ki a legjobban, ha az egész helyiség egységes. A nappaliba azonban nem illik a hideg csempe, míg a konyhában meg nem praktikus a parketta. Viszont a laminált padlólapok lefektetése jó alternatíva lehet.

Tartósságuk és szennyeződés-állóságuk miatt tökéletesek a konyhába, a fát utánzó felület pedig remekül mutat majd a nappaliban. A padlóelemek lerakása sokkal gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb, mint a burkolás, különösen, ha pattintással szerelhetőteket választunk.

7. Csempe mindenhol? Vagy talán…

Nem csak akkor tudunk megtakarítani, ha valamiből az olcsóbbat vesszük, hanem akkor is, ha valamiből kevesebbet veszünk. Jó példa erre a fürdőszoba: gondoljuk át, valóban szükségünk van-e a plafonig felrakott csempére.

Sokkal érdekesebb, költséghatékony és vizuális hatás is lehet, ha csak a padlót és a vízzel közvetlenül érintkező helyeket fejük le. A fennmaradó teret a fürdőszobába szánt festékkel, vagy a már említett dekorvakolattal lehet befejezni, a kontrasztos szín vagy az érdekes textúra ráadásul egyedi karaktert ad a fürdőszobának.

8. Raklapok a hagyományos teraszbútorok helyett

Ki ne vágyna egy jó reggeli kávéra, egy madárcsicsergéssel teli tavaszi reggelen a teraszon? Hogy a teraszon történő tartózkodásunk is kényelemben teljen, ezt a „helyiséget” is be kell rendezni. Itt van egy olcsóbb alternatíva, a drága kerti bútorokkal szemben, amely lehetővé teszi, hogy a kezdetektől élvezze a szabadtéri tevékenységeit. És ez egy raklapokból összerakott teraszbútor. Könnyen beszerezhető és olcsó anyag, amiből szilárd szerkezetet lehet építeni.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Fürdőszoba a tetőtérben – a stílus vagy funkció a fontos?

A lakásbelső kialakítása

9. Greslapok a térkő helyett

Amikor anyagot keresünk a ház körüli tér lefedésére, azaz autóbeállókra, kerti ösvényekre, legtöbbünk a térkövekre gondol. Érdemes azonban érdeklődni ennek az anyagnak egy alternatívája, a greslapok iránt. Tartós és esztétikus, valamint az anyagköltsége sem magas.

Ebben az esetben azonban elsősorban az összeszerelésen és az azt követő üzemelésen spórolunk. A greslapok lerakása sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a térkövek esetében. Ráadásul ellenállnak az időjárási viszonyoknak, nem nő közéjük a gaz és még sok év után is jól néznek ki.

10. Egyes kérdésekben azonban nincs “helyett”

A kellemes lakóklíma, melynek megteremtésére otthonunk belső tereiben törekszünk, elsősorban nem a falakon, padlókon vagy stílusos berendezési tárgyakon múlik, hanem azon, hogy milyen a hőérzetünk otthonunkban. Azaz olyan, láthatatlan épületszerkezeti elemeken, mint például az épület hőszigetelése.

Éppen ezért fontos, hogy az olcsó helyettesítők kereséséből mellőzzük a legfontosabb építőanyagokat, például a hőszigetelést. Az olyan modern anyagok, mint a kőzetgyapot alkalmazása hőszigetelésként hozzájárulnak az épület megfelelő hő- és hangszigeteléséhez, páraáteresztéséhez és tűzvédelméhez.

A furnérlemez:

Speciális 3D nyomtatókkal készül
Vékony falemez lapokból áll
Régi bútorok újrahasznosításából származó termék
Jelenleg a magas előállítási költségek miatt nem gyártják

Vékony falemez lapokból áll

A lakásbelső kialakítása

A térkövek alternatívája lehet:

Vinil panelek
Greslapok
Dekorvakolatok
Furnérlapok

Greslapok

A lakásbelső kialakítása

Az üvegszálas tapéták tartóssága kb.:

5-10 év
6-12 év
20-30 év
30-50 év

20-30 év

A lakásbelső kialakítása

A márvány konyhai munkalap alternatívája lehet:

Kristály munkalap
Kvarc munkalap
Bármilyen kemény anyag
Egyik sem

Kvarc munkalap

A lakásbelső kialakítása

Az utolsó dolog, amin spórolnunk kell:

Munkalapok
Falfestékek
Fürdőszoba csempe
Hőszigetelő anyagok

Hőszigetelő anyagok

A lakásbelső kialakítása

A dekorvakolat az alábbiaknak lehet alternatívája:

Beton
Rozsdás fémlemez
Patinával borított réz
A fent felsorolt felületek mindegyike

A fent felsorolt felületek mindegyike

A lakásbelső kialakítása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Könnyűszerkezetes épületek – miről is van szó?

Egy ilyen ház kis túlzásal hetek alatt felhúzható – mesésnek hangzik, de vajon a mesének jó lesz a vége is? Mit jelent egy könnyűszerkezetes ház megépítésével kapcsolatos döntés egy magánépíttető számára, milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a technológiának?