A legjobb házi készítésű táptalaj a növényeknek

Eszes Ádám

4 perc

Az igazat megvallva nem nagy ördöngösség elkészíteni házilag a megfelelő táptalajt az otthoni növényeknek. Sokkal nehezebb azonban megtalálni azokat a hozzávalókat, amelyek feltétlenül bele kell kerüljenek egy ilyen mixbe.

A házi készítésű táptalaj három kritériumnak kell megfeleljen

  1. Legyen elég szilárd ahhoz, hogy megtartsa a megerősödött növényeket
  2. Legyen annyira laza a szerkezete, hogy a levegő és a víz áramlása zavartalanul megtörténhessen
  3. Legyen teljesen mentes gyomnövények magjaitól és a kórokozóktól

Az ilyen, házi készítésű táptalajok egyik alapja a kókuszrost. Ez a kókuszfeldolgozó ipar mellékterméke. Azért fantasztikus választás, mert jól tartja a vizet, így nincs szükség olyan gyakori öntözésre.

Sima föld is kerülhet a keverékbe kókuszrost helyett, viszont előtte mindenképp sterilizálni, kell, hogy kihaljanak belőle a kórokozók, gyomok és a baktériumok. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy a szükséges mennyiséget sütőbe tesszük és 200 fokra hevítjük. Ha sterilizált föld mellett döntesz, akkor fontos, hogy a szerkezet fellazítása érdekében homok is kerüljön a mixbe.

Sima föld is kerülhet a keverékbe kókuszrost helyett, viszont előtte mindenképp sterilizálni, kell, hogy kihaljanak belőle a kórokozók, gyomok és a baktériumok.

Ahhoz, hogy a saját táptalajban biztosítva legyen a levegőztetés, perlitet érdemes választani. Ez egy könnyű, vulkáni eredetű kőzet, általában a nagyobb Tüzép-telepeken beszerezhető. A perlitet lehet helyettesíteni vermikulittal is – ez utóbbi szintén egy természetes alapanyag, amely szinte minden nagyobb gazdaboltban megvásárolható.

A tápanyag-szükséglet biztosítására komposztot is kell tenni a mixbe. Otthon is legyártható, ehhez azonban oda kell figyelni arra, hogy a komposztálódás teljesen megtörténjen, mielőtt használnánk. A komposztot a táptalaj gyártása előtt érdemes leszitálni.

Ahhoz, hogy a saját táptalajban biztosítva legyen a levegőztetés, perlitet érdemes választani.

A recept

  • 2 adag kókuszrost
  • 1 adag kész, szitált komposztot
  • 1 adag perlit

Az adag mérete bármekkora lehet, vizespohártól kezdve a talicskányiig – csak attól függ, hogy mennyi házi készítésű táptalajra van szükségünk.

Először a kókuszrostot kell a könnyebb kezelhetőség érdekében vízbe beáztatni, és apró darabokra törni. Ezután kell hozzáadni a perlitet és az elegyet elkeverni. Utolsó lépésként jöhet a komposzt és készen is van a házi táptalaj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Tervből valóság

Egy ház tervezése engedélyeztetése és végül megépítése összetett és hosszú folyamat. Fontos, hogy minden lépést átgondoltan és megfontoltan hajtsunk végre – így a hát megvalósításával kapcsolatos kockázatot minimalizálhatjuk.