A padló szigetelése

ROCKWOOL

5 perc

Miért kell hőszigetelni a padlót és hogyan lehet a padlót szigetelni? Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan hőszigeteljük a helyiségeink padlóit.

Amikor egy ház építését vagy még inkább szigetelését tervezi az ember, az építtetők többsége általában a falakra, homlokzatokra, a tetőre vagy a födémre összpontosít, feltételezve, hogy ezeket a hőszigetelési munkákat a házépítés folyamatának második felében vagy akár az építés vége felé is el lehet végezni. Ugyanakkor az egyik fontos szigetelési feladatot már az építkezés elején el kell végeznünk. Ez pedig a talajon lévő padló hőszigetelése.

Utólag nem lehet javítani?

A padló az épület első teljes rétegét képezi. Ezért ennek kivitelezési minősége jelentős szerepet játszik az egész további építkezés során. A kivitelezés során érdemes megfontolni a padló szigetelését is, mivel ez azon hőszigetelési munkálatok egyike, melyet később szinte alig lehet vagy legalábbis rendkívül nehéz lesz megoldani. Míg a külső falak vagy tetők esetében lehetőség van a szigetelés későbbi, utólagos kialakítására, esetleg cseréjére, addig a padló esetében ez extra nehézségekbe ütközik. A probléma az, hogy ha az építtető úgy dönt, hogy csupán a ház homlokzatát és tetőterét vagy tetőfödémjét szigeteli, a nem megfelelően szigetelt padló miatt a házból még mindig kiszökhet a meleg. Nem is beszélve a lábunknak kellemetlen, hűvös felületre, az egész télen hordott vastag zoknik szükségességére.

Hogyan kell tehát szigetelni a talajon lévő padlókat és milyen hőszigetelő anyag javasolható a munka elvégzéséhez? Ideális választás a kőzetgyapot szigetelő-anyag alkalmazása hőszigetelő rétegként. Miután meggyőződtünk a fogadófelület megfelelőségéről és az aljzat sík felületéről a munkát a szegélycsíkok falak menti felhelyezésével kezdjük, mely a dilatációt biztosítja az úsztatott aljzat és a falszerkezet között.

Ezt követően a kőzetgyapot lemezek elhelyezése következik a padlófelületen. A ROCKWOOL a kifejezetten padlók hőszigetelésére kifejlesztett Steprock termékeit javasolja erre a célra, mely mind nedves (Steprock ND termék), mind száraz esztrich (Steprock HD termék) esetén megfelelő választás a padló szigetelésére. A Steprock termékek amellett, hogy rendkívül jó hőszigetelők, kiváló hangszigetelők is egyben, ami különösen előnyös, ha pl. szintközi födém szigeteléséról van szó. A Steprock kőzetgyapot lemezekkel szigetelt padló ugyanis nem engedi át a másik helyiségbe a hangokat, legyen az hangoskodásból, cipőkopogásból, vagy akár zenehallgatásból eredő, nem kívánt zaj.

A kőzetgyapot lemezeket kötésben érdemes fektetni. A padló szigetelését a helyiség távolabbi pontjától a bejárati ajtó felé haladva célszerű elvégezni. Ha nem elég a hely egy egész lemeztáblának, mérjük le a fennmaradó helyet, és vágjuk le a lemezből az oda illő nagyságú darabot. Fontos, hogy a lemezek szorosan illeszkedjenek egymáshoz.

A következő lépésben kialakításra kerülő úsztatott aljzat létrehozásához használhatunk pl. nútféderes OSB lemezeket, melyeket két rétegben alkalmazunk. Az első réteget a lefektetett szigetelőlemezek fektetési irányára merőlegesen helyezzük el, majd a második réteget pedig erre az első rétegre merőlegesen fektetjük, ügyelve az egymáshoz és a dilatációs szegélycsíkokhoz való szoros illeszkedésre.

A megfelelő úsztatóréteg kialakítása érdekében az OSB táblákat egymáshoz kell csavarozni. A rögzítést a táblaillesztések mentén, mindkét oldalon el kell végezni, kb. 30 cm távolságra egymástól. Ezt el kell végezni a táblamezőben is.

A szegélycsík levágásának helyes sorrendje attól függ, milyen burkolat fog kerülni az úsztatott aljzatra. Ha akusztikai szempontból hanglágy anyagról beszélhetünk, mint pl. PVC vagy szőnyegpadló, abban az esetben a szegélycsík levágható az úsztatott aljzat felett. Amennyiben kemény padló, pl. szalagparketta fog a felületre kerülni, akkor célszerű először azt elhelyezni, nekifuttatva a szegélycsíknak és csak azt követően szabad a szegélycsík maradék részét levágni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Garázsok hőszigetelése – egyszeri, de hasznos befektetés

Ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, érdemes-e garázsunkat hőszigetelni, inkább arra koncentráljunk, hogy mi a legjobb módszer ennek megvalósítására! A garázsok hőszigetelése ugyanis számos előnyt kínál – egyrészt otthonunk komfortosabbá válik, másrészt pénztárcánkon is érezhetjük pozitív hatását. Nézzük meg, miként érhetjük el, hogy garázsunk megfelelően szigetelt legyen!