A stílus nem kér pénzt – hogyan rendezzük be a lakásbelsőnket, pénztárcánkra is ügyelve egyben?

Károly Somlósi

10 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Egy építkezés során érdemes már előre eldönteni, hogy milyen stílusban szeretnénk otthonunkat berendezni

Az egyes irányzatok eltérő költségvonzatúak

A legfontosabb, hogy megtaláljuk saját stílusunkat, amiben jól érezzük magunkat

Jó, ha előre eldöntjük, hogy lakásbelsőnket milyen stílusban szeretnénk berendezni – ám ez bizonyos esetekben komoly költségekkel járhat. Mely lakberendezési irányzatok válhatnak pénzügyi csapdává, és melyek azok, amelyek alkalmazásával viszonylag kis befektetéssel is egyedi hatás érhető el?

Az egyes lakberendezési dizájnokat az interneten böngészve nemigen találunk a megvalósítás költségeivel kapcsolatos információt. Ezért úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk az egyes belsőépítészeti stílusokat, megjelölvén azokat, melyek legnagyobb potenciális kiadásokkal járnak, és azokat is, amelyek lehetővé teszik, hogy kényelmes, stílusos belső teret alakítsunk ki anélkül, hogy a pénztárcánkat kiürítenénk.

Azt is megvizsgáljuk, hogy lehetünk-e merészek, extravagánsak viszonylag alacsony költségvetés mellett.

Nagy Gatsby stílusa – avagy az Art Deco varázsa

Ha úgy érezzük, hogy a Nagy Gatsby-ből ismert belső terek tetszenének, az Art Deco stílus megteremtését javasoljuk. Az Art Deco az elegancia, a luxus és a nemes anyagok felhasználásának összessége.

A geometrikus formájú, márvány, bőr vagy arany bevonatú, fából készült bútorok beszerzése azonban magas költségekkel jár. Ha azonban olcsóbb helyettesítőkben gondolkodunk, eltávolodunk az Art Deco alapjaitól.

A stílus nem kér pénzt

Hollywood aranykora – saját otthonunkban

A luxus sokféle formát öltött az elmúlt évtizedekben. Talán az egyik legemlékezetesebb stílusirányzat a 30-as, 40-es évekből, Hollywood aranykorából való. A szóban forgó glamour stílus azonnal eszünkbe juttatja a barokk pompát, extravaganciát és a magas minőséget. Stílusjegyei a jó minőségű fa, különösen az egzotikus fa, a nemesfémek és kristályok, valamint a szatén és velúr.

A látszattal ellentétben azonban egy csillogó enteriőrnek sem kell giccsbe fordulni. Itt a művészet magának a megfelelő egyensúlynak a megtalálása: az erősebb látványvilágú bútorok visszafogottabb elemekkel történő kombinálása. Például egy barokk, plüss fotellel vagy egy minimalista asztallal történő kiegészítés ízléses hatást válthat ki. A bútorok erős színei sokkal jobban mutatnak majd a visszafogott falak előtt. Ilyen mértékletesség mellett is azonban komoly költségekkel kell számolnunk: jelentős befektetést jelentenek mind a bútorok, mind a jellegzetes csillogást adó kiegészítők, mint a tükrök, csillárok. Ha legalábbis a hollywoodi sztárok stílusa inspirál bennünket.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy manapság olyan lehetőségek nyílnak meg előttünk, amelyekről a közel száz évvel ezelőtti filmművészet legnagyobb ikonjai sem álmodhattak: az online aukciókon és a piactereken olyan gyöngyszemeket találhatunk, amelyek csillogó hatást kelthetnek – hollywoodi költségvetés nélkül.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: A lakásbelső kialakítása – 10 ötlet a kompromisszumok nélküli megtakarításhoz

Belső tér megteremtése vagyonok elköltése nélkül

Nem feltétlenül kell régiségekhez nyúlni, hogy élvezhessük a letűnt korok hangulatát. A vintage stílussal alacsonyabb költségvetéssel is létrehozhatunk régies hangulatú, de igényes belső tereket. Ha a vintage mellett is döntünk, akkor sem feltétlenül kell messzemenően történelmi hűséggel megalkotni lakásbelsőnket, hiszen nem múzeumot alkotunk, hanem egy olyan lakásbelsőt, ahol jól érezzük majd magunkat. Néhány, évekkel ezelőtti hangulatú felszerelés és kiegészítő, ügyesen harmonizálva a modernséggel máris megteremti a kívánt hatást.

A vintage stílus ilyen értelmezése nemcsak a jelen és a múlt tökéletes házasítása, hanem igazi tisztelgés is lehet a múlt század 50-es, 60-as és 70-es éveinek dizájnja előtt.

A vintage stílusban nem a drága eszközök, bútorok alkalmazásán van a hangsúly, hanem az ötleteken és a ráfordított időn, amikor gyöngyszemeket keresünk a bolhapiacokon vagy az interneten. A fantázia és egy kis kézügyesség is jól jön: a régi filmplakátokhoz és a bakelitlemez-gyűjteményhez passzol a modern tévékészülék és audioberendezés, a régi kárpitozott fotelek pedig színes szövetekkel új életre kelhetnek.

A stílus nem kér pénzt

Vagy inkább a skandináv minimalizmus?

Ha nem szeretnénk, hogy kiadásaink csökkentése egyúttal kényelmünk rovására menjen – váltsunk minimalista stílusra. Ilyen lehetőség például a manapság rendkívül népszerű skandináv jellegű stílusirányzat. Itt az egyszerűség és a funkcionalitás a lényeg, a szükségtelen dekorációktól pedig megválunk.

A világos, minimalista belső terekben nemcsak mi magunk, hanem a pénztárcánk is fellélegezhet. A felesleges, inkább csak dísznek való bútorok és kiegészítők elhagyása több helyet és egyben alacsonyabb kiadásokat jelent – bár a skandináv stílusú enteriőr kialakítására sem mondható, hogy túlzottan olcsó lenne. Ennek a stílusnak a lényege a természetes alapanyagok, elsősorban a fa használata.

A fából készült és hosszú falábakon álló asztalok, tálalószekrények vagy székek, kanapék természetesen valamekkora költséget okoznak, de ne felejtsük, hogy hosszú évekre, akár generációkra szóló befektetést jelentenek. Az ilyen bútorok hosszú életűek, egyszerű formájuknak köszönhetően pedig időtállók. Ráadásul akár minden évszakban új, olcsó kiegészítőkkel, például párnákkal vagy szőnyegekkel élénkíthetőek.

Ha van lehetőségünk, használjuk a padlásteret

Manapság a lakberendezési eszközök, anyagok sokasága áll rendelkezésünkre lakásunk belsejének kialakításához. Szinte csak fantáziánk, no meg persze pénztárcánk szabja meg, hogy milyen megoldást alkalmazunk.

Sokan nem gondolnak rá, pedig jó lehetőség a loft stílus, amely még mindig népszerű. Ha gyári hangulatra vágyunk, jó, ha tudjuk, hogy a természetes anyagokból, főleg acélból és fából készült tetőtéri bútorokat manapság sok hazai kézműves gyártja méretreszabva, méghozzá megfizethető áron.

Ugyanez vonatkozik a világításra is: az internet korában könnyen beszerezhetünk ipari stílusú reflektorokat, valamint modern, fém lámpaernyős lámpákat. Az ilyen jellegű belső terek elrendezésének költségei sokkal alacsonyabbak.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Házépítési költségek 2022 – mennyit költünk tervezésre, kivitelezésre és befejezésre?

A stílus nem kér pénzt

Eklektika, avagy bontsuk le a korlátokat

A kultúrák egymásba fonódásának, együttélésének az idejét éljük. Miért ne engedhetnénk meg magunknak egy kis ellenőrzött káoszt otthonunkban is? Erről szól az eklektika – különböző stílusok, minták vagy színek keverése, sablonok elől való menekülés, elsőnek ellentmondónak tűnő elemek vegyítése.

Néhány példa:
– klasszikus asztal a nappaliban, fölötte ipari lámpával,
– színes, régi szőnyeg futurisztikusan kivitelezett belső térben,
– skandináv belső tér vintage elemekkel,
– szecessziós tálalószekrény egy modern kanapéval szemben.

Az ilyen eklektikus megközelítés nagy pénzügyi rugalmasságot is ad: anélkül érezhetjük meg a csillogás hangulatát, hogy az egész nappalit vagy hálószobát ilyen stílusú tárgyakkal kellene berendezni. Itt ehhez csak egyetlen, jól átgondolt elemre van szükség ebben a stílusban, amely ellenpontként hathat a berendezés többi részére. Az eklektika ideális módja annak is, hogy egyfajta stílus-kompromisszumot találjunk a háztartás tagjai között, akik gyakran eltérő ízléssel bírnak.

Bár egyes stílusok megteremtése komoly befektetéssel jár, nem kell feltétlenül milliomosnak lennünk ahhoz, hogy élvezzük álmaink belső terét, amely teljes mértékben kifejez bennünket és egyben kényelmet is nyújt.

A meglévő enteriőrstílusok sokasága, kombinációi, vagy a belőlük egyetlen elemből meríthető lehetőség azt jelenti, hogy ma már inkább saját kreativitásunk szab határt, mint költségvetésünk. Ez pedig mindig bővíthető az interneten fellelhető számtalan inspirációnak köszönhetően, és így megkönnyíti saját egyedi stílusunk kialakítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Természetes fény. A lakás helyiségeinek megvilágítása – hogyan lesz lakásunk világos

Sokan kérdezik saját maguktól: “Hogyan lesz a házam belül is elég világos?” A fény a hangulatot teremt lakásunk, házunk belső tereiben. A fény az élet elengedhetetlen része. Szükségünk van rá a munkához és a pihenéshez, és mivel a nap nagy részét egy belső térben töltjük, gondoskodnunk kell annak megfelelő megvilágításáról.