A szemétsziget, amely legalább hétszer akkora, mint Magyarország

Eszes Ádám

2 perc

Először 1988-ban fedezték fel a kutatók az óceánon lebegő és a víz alá is benyúló hulladékhegyet. 2010-re már legalább 700 ezer négyzetkilométeresre becsülték a kiterjedését.

Egyes tudósok azt is elképzelhetőnek tartották, hogy 15 millió négyzetkilométeren terül el az emberi tevékenység miatt kialakult környezetszennyező folt a nyugati hosszúság 135. és 155., és az északi szélesség 35. és 45. foka között. A nagy csendes-óceáni szemétsziget két, egymáshoz lazán kapcsolódó részből áll.

A hulladék egy része az óceán aljára süllyed. A szemétszigetben levő műanyag a napfény hatására szabad szemmel nem látható apró részecskékre bomlik. Ezeket elfogyasztják a tengeri élőlények, és így bekerülnek a táplálékláncba.

A tengeri halak révén az emberi szervezetbe is kerülhetnek ilyen műanyag részecskék.

A szigetben levő egyéb hulladékok bomlása során olyan káros anyagok is keletkeznek, amelyek az állatok hormonháztartását is befolyásolhatják.

Akár egy Magyarországon eldobott palack is bekerülhet a nagy szemétszigetbe.

Nemcsak a tengerparti szemetelők tehetnek róla

A szemétsziget azért alakult ki, mert a Csendes-óceán északi medencéjében egy körkörös áramlási rendszer található. Ez nem csak a közvetlenül a tengerbe szórt, hanem a folyóvizek által az óceánba hordott hulladék nagy részét összetereli. Azt egyelőre nem tudni, hogyan fogják felszámolni a hatalmas szemétdombot.

Több projektet létrehoztak már a szennyeződés felszámolására, de a legígéretesebbnél is csupán azt ígérik, hogy 2030-ra a szemétszigetnek csak egy nagyobb részét sikerül eltüntetni. A feltételezések szerint egyébkénhasonlóan nagy szemétszigetek alakulhattak ki a másik két óceán felszínén, de arról még nem lehet tudni, hogy ezek ugyanilyen nagy kiterjedésűek-e.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A fenntarthatóság a tűzbiztonságnál kezdődik

Az épületek felújítása, korszerűsítése a leghatékonyabb módja a károsanyag kibocsátás csökkentésének és egy fenntartható jövőnek. Ha azonban a felújítás nem jelent egyben tűzbiztonságra való törekvést, elszalasztjuk annak lehetőségét, hogy a felújítás egyben fenntarthatóságot is eredményezzen.