Alacsony rezsi? Nem lehetetlen

Eszes Ádám

3 perc

Gáz-, víz-, villanyszámla és a sort még lehetne folytatni – az otthon fenntartásának elmaradhatatlan költségei. Ezeket a kiadásokat az ingatlan típusától függően több mint felére lehet csökkenteni, de itt van pár megoldás, amely szinte bármilyen ingatlanban hasznosítható.

Az egyik, talán a leggyakrabban emlegetett spórolási módszer a villany lekapcsolása azokban a helyiségekben, ahol épp nincsen senki. Sokan talán pont azért nem alkalmazzák ezt a viszonylag egyszerű módszert, mert a pár száz forintos várható spórolást nem tartják soknak.

Sok kicsi sokra megy

Havonta pár száz forint évente pár ezer. És ez még csak a lekapcsolt villanyból jön össze. Több ilyen apró dolog összeadódhat. Ha betartják az évente már öt számjegyű csökkenést is eredményezhet. Energiatakarékos izzókkal szintén tovább csökkenthető a villanyszámla, ahogy azzal is, hogy a nem használt háztartási gépeket kikapcsoljuk – például a lámpáknál jóval nagyobb fogyasztású televíziót vagy számítógépet.

Nemcsak az izzók, hanem a háztartási gépek is lehetnek energiatakarékosak.

Ha mondjuk épp elromlott porszívónkat cserélnénk le, figyeljünk arra, hogy az új gép A-s besorolású legyen. Ez azt jelenti, hogy használat közben jóval kevesebb áramot fogyaszt, mint az alacsonyabb besorolásúak. Ugyanez igaz a többi, árammal működő berendezésre is.

Az energiatakarékos gépekkel akár már a következő számlán is meglátszik a spórolás.

Spórolj a vízzel!

Az ivóvíz kincs és ez gyakran fel sem tűnik, amikor otthon használjuk. Az egyik leggyakrabban hangoztatott spórolási tipp víz esetében az, hogy fogmosáskor ne legyen nyitva folyamatosan a csap és csak az öblítéshez használjuk.

Nem mindegy, hogy mosogatáshoz mennyi vizet használunk. Ha nincs mosogatógépünk, akkor törekedjünk arra, hogy a csap tényleg csak akkor és annyira legyen megnyitva, amikor és amennyire szükséges.

A korszerű, energiatakarékos mosó- és mosogatógépek már nemcsak áramból, hanem vízből is kevesebbet fogyasztanak. Az energiatakarékos berendezések akár már a következő számlán kimutatható spórolást hozhatnak.

Senki nem fázik meg egy üres lakásban

Ha nincs otthon senki, akkor lehetőség szerint állítsuk be úgy a fűtést (ha külön szabályozható), hogy érkezésre fűtse fel optimális hőmérsékletűre otthonunkat, addig viszont takarékosan üzemeljen. Ha nincs otthon erre alkalmas fűtésszabályozó rendszer, akkor érdemes az egész rendszert alacsonyabb hőfokra állítani, majd érkezéskor beállítani a kellemes hőmérsékletet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Légtömör épületek – mire kell figyelni?

Cikkünkben arról lesz szó, hogy milyen megoldásokat alkalmazhatunk egy légtömör épület létrehozásához!