Alulról hűlő födém szigetelése professzionális módszerekkel

Eszes Ádám

4 perc

Garázs, pince – általában ezekben a helyiségekben találhatók azok a teherhordó szerkezetek, amelyeket – szakmai körökben – alulról hűlő födémeknek is szokás nevezni. Ezeknek a födémeknek energiafelhasználás szempontjából kifejezetten fontos a megfelelő hőszigetelése, most megmutatjuk, hogy mivel érdemes belevágni.

Szerencsére vannak olyan kőzetgyapot hőszigetelő termékek, melyeket a ROCKWOOL kifejezetten arra a célra alkotott meg, hogy az alulról hűlő födémek hőszigetelését elvégezzék. A CEILINGROCK azért alkalmas kiemelten a garázs, illetve a pincefödém hőszigetelésére, mert az egyik oldalon speciális üvegszövet kasírozással van ellátva. Előnye, hogy pontos kivitelezés mellett a későbbiekben sem kell tartani a vonalmenti hőhidak kialakulásától.

Másik fontos előnye az ásványgyapot födémszigetelésnek, hogy egy esetleges beázás után sem lesz szükség a szigetelés cseréjére, hiszen az nem megy tönkre, mivel nem szívja magába a nedvességet. Az már csak hab a tortán, hogy a penész kialakulását is megakadályozza.

Az alulról hűlő födém szigetelésével nem csak melegebbé, de csendesebbé is tehetünk egy-egy helyiséget.

Festhető szigetelés

A speciális, kasírozott fehér üvegszövet megakadályozza a kőzetszálak kiporzását. Esztétikus megjelenést biztosít, illetve igény szerint festhető. Ezek a hőszigetelő lemezek utólagosan, az azokhoz kialakított, fémtárcsás és beütőszeges dűbelekkel, kötésben elhelyezve erősítendők fel.

Amennyiben a kasírozott felületet festenénk is, úgy a ROCKWOOL honlapjáról elérhető sémában feltüntetett helyekre kell feltenni plusz két dűbelt.

Mivel fessük a frissen szigetelt felületet?

 Az üvegfátyollal ellátott felület a felerősítés után oldószermentes diszperziós, illetve szilikát bázisú festékkel, szórt kivitelezéssel festhető egy, vagy több rétegben. A további rétegek felhordása csak a megelőző festékréteg teljes kiszáradása után javasolt.

Egyszerű a méretre vágás

A szigetelőelemek méretre vágásához ajánlott kis kézifűrészt használni, de egy kenyérvágó kés is megteszi. Sima késsel azért nem érdemes nekiesni, mert a kőzetgyapot nagyon hamar elkoptatja az élét.

Fontos, hogy csak akkor vágjunk bele a munkálatokba, hogyha tudjuk, hogy mit csinálunk, ellenkező esetben érdemes szakemberrel konzultálni! Hogyha tudjuk, hogy mit csinálunk, de elakadtunk, akkor a ROCKWOOL (link: https://www.rockwool.hu/muszaki-informaciok/cad-rajzok/) honlapján, a födémszigeteléshez minden elengedhetetlen információ megtalálható.

One response to “Alulról hűlő födém szigetelése professzionális módszerekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Szigetelés, hőcserélés, erős tetőszerkezet – a ház ami még a klímaváltozásnak is ellenáll

Nagyvárosból származom, de vidéken élek. És nagyon remélem, hogy hamarosan felépíthetem itt a házamat. Jelenleg a tervezés szakaszában vagyok, és kiválasztom azokat a technológiákat és konkrét megoldásokat, amelyek majd beépítésre kerülnek. Gyorsan rájöttem, hogy a befektetők azon generációjához tartozom, akiknek már a tervezés során figyelembe kell venni a klímaváltozás tényét.