Amit tudni kell a ház felújításáról – mennyibe fog ez kerülni?

Károly Somlósi

8 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Egyre többen választják lakásuk, házuk felújítását

A falak elmozdítása jelentősen emeli a költségeket

A felújítási költségek bizonyos szabályok betartásával csökkenthetők

Egyre többen újítják fel otthonukat, családi házukat. Lehet, hogy szükségből, de lehet, hogy a nagyobb kényelem megteremtése miatt. Az átépítés célja a legtöbb esetben a meglévő ház korszerűsítése, modernizálása. A legfontosabb, hogy a megújult lakótér megfeleljen mind az Ön, mind a kényelmes és modern élet igényének.

Szeret modern környezetben élni?

Sokan szeretnek modern környezetben élni

Ha a felújítás mellett dönt, a válaszfalak átalakítására szinte minden esetben sor kerül. A gyerekek gyorsan felnőnek, minden életszakaszukban más szobaelrendezés praktikus, de életvitelünkkel kapcsolatos trendek változásai is módosulásokat okozhatnak. Húsz évvel ezelőtt a nagyméretű nappali volt fontos. Manapaság olyan, korábban elhanyagolt terek és helyiségek kerülnek előtérbe, mint a kamrák, második fürdőszobák és előszobák. Ha egy régi ház nem rendelkezik ilyenekkel, sokszor igény lesz a kialakításukra.

Lerombolni az utolsó tégláig

A lakás elrendezésének komolyabb megváltoztatása könnyen magával hozhatja, hogy sokminden egyebet is újra kell gondolni. Ha elmozdítjuk a falakat vagy az ajtókat, alkalmasint módosítani kell bizonyos fali vezetékek útját, de még lehet, hogy a padlózatot is át kell alakítanunk. Ha a rekonstrukciót követően energiatakarékos épületben szeretnénk élni, akkor a felújítás egyben a homlokzat és a tető szigetelésével, valamint a nyílászárók cseréjével, a fűtőberendezés korszerűstésével vagy cseréjével is jár.

Vigyázzunk a nedvességgel!

Egy régi házban valószínűleg nincs vízszigetelés, amely megvédené a talaj nedvességétől. Ha egyszer a külső falazat nedvessé válik, utána felgyorsulhat az épület egészének nedvesedése. Ennek oka lehet például a hiányzó vagy elromlott vízszigetelés. A vízszigetelés elvégzése előtt meg kell oldani a falazat nedvesség problémáját, és meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket.

A felújítás további lépése a ház hőszigetelése – mellyel megnő a hőmérséklet a homlokzat belső felületén, ezáltal csökken a penészedés kockázata. Az energetikai felújítás során hőszigeteléssel együtt a régi nyílászárókat is újakra célszerű cserélni, melyeknek jobb a tömítése, így nem engedik ki a szoba fűtött levegőjét. Emiatt viszont elengedhetetlen a helyiségek megfelelő szellőztetése.

Csökkenteni szeretné a költségeket? Hagyja ki a teherhordó szerkezeteket

A leginkább munkaigényes módosítások a teherhordó szerkezetekbe történő beavatkozások. Ezek mind műszakilag, mind anyagilag megterhelő feladatok, ezért, ha csak nem feltétlenül szükséges, az épület ezen részét hagyjuk érintetlenül, ne eszközöljünk változtatásokat. Jelentős megtakarítást érhetünk el.

Ez akkor is pénzbe fog kerülni

Egy nagyobb felújításkor nemcsak magának a ház átalakításának vannak költségei. További felújítandó elemek lehetnek: kerítés és kapu, illetve a kert rendezése. Szintén költségnövekedést okoznak olyan, a modern életvitelhez kapcsolható eszközök, mint a légkondicionálás, a hőcserélő rendszer vagy a napelemek – kérdés, hogy ezekből mit és mennyit szeretnénk. Mondanom sem kell, hogy a felhasznált anyagok minősége is erősen befolyásolja a teljes felújítás költségét.

Egy nagyobb felújításkor a kerítés és a kapu, valamint a kert is okozhat többletköltségeket

Amin spórolni lehet

Ha szeretné elkerülni, hogy a felújítás költségei az égig szökjenek, csak azon változtasson, amin feltétlenül szükséges. Íme néhány tipp:

  1. Ne változtassa meg az épület helyiségeinek alapvető elrendezését. A falak áthelyezése igen költséges!
  2. A teherhordó szerkezeteket se módosítsuk. A statikai mérések nagyon sokba kerülhetnek.
  3. Tartson meg mindent, amit csak tud. Az ajtó csiszolható és festhető. A padlók helyreállíthatók, elég csak a falakat kaparni és újrafesteni.
  4. A konyha és a fürdőszoba átalakítása nem kerül olyan sokba, mint gondolná .
  5. Ha a költségkerete korlátozott, tervezze részletesen meg a legszükségesebb épület-módosításokat, amelyekre szüksége lesz. Ez lehetőséget ad arra, hogy előre átgondolja a dolgokat, és jobban összehasonlítson akár több ajánlatot.
  6. Kérjen ajánlatot több alvállalkozótól. Azonban ne kizárólag az ár alapján döntsön!

Pénzügyi tartalék

A felújítás során előfordulhat, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy terveztük. Előfordulhat, hogy költségeink is magasabbak lesznek, mint előre gondoltuk. Ezért mindig tanácsos bizonyos pénzügyi tartalékot elkülöníteni, pontosan ilyen esetekre, mely legyen a teljes felújítási költségvetés 10-15%-a.

Mikor kell felújítani és mikor kell új házat építeni?

Ha nem a rekonstrukció „gazdaságos változatát” választja, és alaposan fel akarja újítani a házat, akkor annak teljes költsége majdnem megegyezik egy új ház vásárlás értékével. De vannak olyan helyzetek, amikor nem tudjuk lebontani az eredeti házat. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor a háznak valamilyen mértékű műemlékvédelmi jelentősége van, vagy a bontás valamilyen okból rendkívül nehéz lenne. Leggyakrabban azonban arról vagyunk kénytelenek dönteni, hogy a régi háznak van-e olyan pótolhatatlan értéke, amit érdemes megőrizni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ennyire könnyű dolgozni a kőzetgyapottal

Számos előnye van a kőzetgyapot szigetelőanyagoknak. Ezek közül az egyik, hogy könnyen formázható, azaz egyszerű vele dolgozni. A ROCKWOOL alelnöke most azt mutatja meg, hogy ez mekkora szabadságot adhat nemcsak a kivitelezők, hanem a tervezők, fantáziájának is.