Pince szigetelés ásványgyapottal: Hogyan csináld magadnak?

Eszes Ádám

6 perc

Szívesen szigetelnéd pincédet, de nem tudod, hogy hogyan és mivel kezdj neki? Most mutatunk egy megoldást, amely tartós, és hosszú távon rendkívül költséghatékony. A kőzetgyapot hőszigetelést szinte gyermekjáték felhelyezni, de ehhez egy pár dologra oda kell figyelni.

A nedvesség az egyik legfontosabb szempont, amire számítani kell a pince szigetelés esetén. Szerencsére vannak olyan kőzetgyapot szigetelőtermékek, amit a ROCKWOOL kifejezetten ilyen kihívások leküzdésére alkotott meg.

A nedvesség már csak azért sem egy elhanyagolható tényező, mert a magas páratartalom, és az ezáltal nedvessé váló falak kedveznek a penész kialakulásának. A ROCKWOOL ásványgyapot termékei kialakításuknál fogva teljesen vízhatlanok és páraeresztők, így nem kell attól tartani, hogy megtelepedik a kellemetlen és egészségkárosító gomba.

Másik fontos előnye az ásványgyapot pinceszigetelésnek, hogy egy beázás után sem lesz szükség a pince szigetelésének cseréjére, hiszen nem megy tönkre, mert nem szívja magába a nedvességet.

Pince szigetelés: így kezdj neki!

Első lépésként a pince oldalfala és a tervezett faszerkezet közé kell felhelyezni a ROCKWOOL CEILINGROCKOT. Ez megakadályozza, hogy a beton közvetlenül érintkezzen a szerkezettel, amely a pince továbbhűlését okozhatja. Az oldalfalat teljesen be kell burkolni a hőhídként szolgáló elemmel.

A kőzetgyapotból készült táblát ehhez szükséges fémtárcsás és beütőszeges dűbelekkel kell rögzíteni, egy elembe legalább négyet, de nem többet hatnál, 20-25 centiméter távolságra a szélektől. A szigetelőelemeknek tökéletesen, résmentesen kell illeszkedniük egymáshoz.

asvanygyapot-ceilingrock-pince-szigeteles
A ROCKWOOL alulról hűlő födém szigetelésére kialakított terméke hosszú távú megoldást nyújt.

Ha a falon fent van a CEILINGROCK, akkor jöhet a faszerkezet kialakítása. Itt nem szükséges vízszintes íveket építeni, elég csak, ha függőlegesen tesszük meg ezt. Fontos, hogy csak kezelt fát használjunk fel, nehogy a jól telepített szigetelést a szerkezet rothadása miatt kelljen megbontani. A fa szélessége pontosan olyan legyen, mint a kívánt szigetelésvastagság.

Ha a faszerkezet elkészült, akkor már csak a választott kőzetgyapot hőszigeteléssel kell feltölteni. Ennél a résznél is fontos, hogy az ásványgyapot hőszigetelés résmentesen illeszkedjen a szerkezethez és a mellette levő szigetelőelemhez is.

Az ásványgyapot egyszerű a méretre vágása

A szigetelőelemek méretre vágásához ajánlott kis kézifűrészt használni, de egy kenyérvágó kés is megteszi. Sima késsel azért nem érdemes nekiesni, mert a kőzetgyapot nagyon hamar elkoptatja az élét.

Ha a fa szerkezetet feltöltöttük szigetelőanyaggal, akkor jöhet a párazáró fólia, amelyet erre a célra kialakított ragasztószalaggal rögzíthetünk, majd a gipszkarton-elemek felhelyezése. Ezután már csak egy pár, nem szigeteléssel kapcsolatos lépés hiányzik ahhoz, hogy teljesen kész legyen az új, költségtakarékos pince.

Fontos, hogy csak akkor vágjunk bele a munkálatokba, hogyha tudjuk, hogy mit csinálunk, ellenkező esetben érdemes szakemberrel konzultálni!

Még néhány tipp az ásványgyapot hőszigeteléssel kapcsolatban:
Így készül el egy ház hőszigetelése kőzetgyapotból
Homlokzati hőszigetelés: Ezért érdemes kőzetgyapotból készíteni
Alulról hűlő födém szigetelése professzionális módszerekkel

2 responses to “Pince szigetelés ásványgyapottal: Hogyan csináld magadnak?

 1. Kedves ROCKWOOL,

  köszönöm a cikket, nagyon hasznosnak találom, de lenne pár kérdésem.
  Ha jól értem, akkor az egész oldalfalat először a CEILINGROCK-kal lell beburkolni, majd erre, és nem a falra közvetlenül kerülnek a faszerkezet függőleges tartóelemei. Szükséges ebben az esetben valamilyen távtartót alkalmazni a faszerkezet és a fal között, vagy csak egyszerűen a CEILINGROCK-on keresztül kell a falra szerelni a faelemeket?
  A másik kérdésem az lenne, hogy a második réteg kőzetgyapot szigetelés után miért kell párazáró fólia, hiszen épp azért raktunk fel páraáteresztő kőzetgyapotot, hogy a nedvesség a pincefalakból ki tudjon párologni. Ha azt a fóliával bent tartjuk, akkor, ha jól gondolom a hideg falakon fog lecsapódni.

  Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Tisztelt Levélíró!
   A kőzetgyapot szigeteléseket száraz szerkezeteken, nedvességtől védett helyeken alkalmazzuk. Amennyiben egy meglévő pincét belülről szeretnénk szigetelni gipszkarton burkolatú előtét fallal a belső oldali párazárásra azért van szükség, hogy megakadályozzuk, a külső fal hideg felületén a páralecsapódást, ha az a belső szigetelés elhelyezése miatt a harmatponti hőmérséklet alá hűlne.
   Első lépésben dűbelekkel tudjuk rögzíteni az első réteg szigetelés a pincefalon, ez elé pedig gipszkarton fal tartóvázait helyezzük el, közé helyezzük a második réteg szigetelést a belső oldal felől pedig a teljes felületű párazáról fólia és a gipszkarton burkolat kivitelezése következik.
   További kérdések esetén forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik készséggel fognak Önnek segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

10 tipp a napelem vásárlásához

Egyszerre izgalmas és félelmetes élmény laikusként belevágni a napenergia-rendszer vásárlásba. A hirdetések helyett az igazán fontos szempontokra összpontosítsunk, hiszen ez egy viszonylag nagy beruházás, ami hosszú távra szól.