Az építkezés költségei 2024-ben

ROCKWOOL

4 perc

Az építőanyag-árak folyamatos növekedése, valamint az egyre magasabb kivitelezési költségek nem hatnak ösztönzőleg egy-egy építkezés megkezdésére. Lehet azonban, hogy a házépítés még 2024-ben is ésszerű döntés.

A vele járó tetemes kiadások és gigantikus szervetési feladatok, valamint az a tény, miszerint legtöbbünk élete során csak egyszer építkezik, sok egyéni építtető számára a házépítést élete legfontosabb döntésévé teszi. Valljuk meg, hogy az építkezés sosem volt könnyű, ám az elmúlt években, az infláció növekedésével, az építőanyagok árainak emelkedésével még nehezebbé vált.

Annak érdekében, hogy kissé megkönnyítsük az építkezni vágyók számára ezt a legfontosabb döntést, vizsgáljuk meg, hogyan alakulhat az építőipari piac 2024-ben.

Építkezés vagy lakásvásárlás?

Az elmúlt években az ingatlanok, lakások ára jelentősen emelkedett. És bár egy kisebb családi ház felépítése is tetemes költségekkel jár, nem feltétlenül drágább az építkezés, mint egy meglévő lakás vásárlása. Ha egy lakást, vagy egy meglévő családi házat vásárlunk, bár megússzuk az építkezés tervezésével-szervezésével, kivitelezésével kapcsolatos vesződségeket, de egy más által korábban elképzelt és kialakított otthonba költözünk, mely nem biztos hogy teljesen megfelel a mi igényeinknek. Saját ház építésekor viszont olyanra formálhatjuk leendő házunkat, mely igényeinknek (és persze pénztárcánknak) megfelel. És mennyibe kerül majd egy ház építése 2024-ben? Természetesen erre a kérdésre nincs egyetlen érvényes válasz, mert túl sok az ismeretlen tényező. Először is meg kell határoznunk, milyen nagy ház, milyen technológiával, az ország mely régiójában, pincével épül vagy nélküle, teraszokkal vagy anélkül stb.?

Azonban megpróbálhatjuk megjósolni, hogyan változtak az építőanyagok árai. 2023-ban, néhány év rendszeres növekedés után végre stabilizálódott ez a piac. Ennek oka az volt, hogy csökkent a beruházásokkal kapcsolatos kereslet. Egy gazdasági fellendüléssel az árak azonban ismét emelkedhetnek.

Az építkezés költségeit az építőanyag-árak mellett a kivitelezés költségeinek emelkedése, sőt, az energetikai szabványok növekvő követelményei is meghatározzák. Jelenleg csak becsülni lehet, de az építkezés során beszerzett összes építőanyag a teljes költségek 45-65%-át adja.

Az építési költségek másik részét a munkaerő teszi ki, melynek értéke gyors ütemben növekszik. Jelenleg építőmunkásból hiány van a munkaerőpiacon. Ami még növeli a kihívásokat, hogy a valóban megbízható munkát végző kivitelezők hónapokra, de akár évekre előre is le vannak foglalva.

 

Új tendenciák 2024: kis és modern otthonok építése 2024

Miben változnak az újonnan épített házak? A hatósági követelmények miatt még energiatakarékosabbá válnak, és egyre többjük felel majd meg az alacsony vagy zéró kibocsátás követelményeinek. Egyre népszerűbbek lesznek az olyan modern eszközök, mint a napelemek, vagy a hőszivattyú, melyek mind-mind az épület energiatakarékos működéséhez járulnak hozzá. Továbbá a mai építkezések során már nem kérdés a hőszigetelés megléte – a további energiamegtakarítás érdekében.

A magasabb építési négyzetméterárak miatt gyakori a kisebb méretű a 100 m2-es van ennél is kisebb házak építése. Ezek jó alternatívát jelentenek a kerttel nem rendelkező lakásokkal szemben a nagyvárosokban.

Tehát fogunk építkezni 2024-ben is? Ha egyáltalán ilyen terveink vannak, akkor mindenképpen igen, mert – ahogy mondás is tartja – a holnap olcsóbb volt tegnap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így ég le egy toronyház szigetelése percek alatt

Sajnos előfordul, hogy egy toronyház korszerűsítésénél nem elsődleges szempont a tűzbiztonság. Rosszabb esetben ilyenkor csak a szerencsén múlik, hogy nem történik tragédia. A franciaországi Roubaix-ban egy ember életét követelte a pillanatok alatt elharapódzó tűz.