Bővült a család és új helyiségre van szükség? Térelválasztó fal kialakításával könnyen átalakíthatók a lakás helyiségei, alkalmazkodva az új igényekhez.

otthontitkok

5 perc

Az otthonokban, családi házakban kialakított, lakáson belüli, helyiséget elválasztó falak betölthetnek egyrészt szerkezeti teherhordó funkciót tölthet, másrészt pedig pusztán praktikus térelválasztóként is működhetnek.

Mi is a térelválasztó fal?

A lakásokban meglévő térelválasztó falak nagyrésze nem teherhordó funkciót lát el, hanem a feladata elsősorban a terek elválasztása, a helyiségek új szerkezetének kialakítása.

Miért kell egyáltalán a tereket elválasztani, ezzel egy nagyobb szobából két kisebbet létrehozni? – tehetjük fel a kérdést. Tipikus példa a család bővülésének esete. Kisbaba születik, akinek saját gyerekszobát szeretnénk. Egy lehetőség valamelyik helyiséget térelválasztó válaszfallal ketté osztani, és az új gyerekszobát így kialakítani. Hasonló okból alkalmazhatjuk ezt a megoldást, ha pl. egy idős szülő költözik a családhoz. Előfordulhat, hogy egy családban van két gyerek, akik kicsi korukban egy szobában voltak, nagyobbak lettek, és már külön szobát szeretnének, de a lakásban nincs több üres szoba. Vagy csak új funkciójú helyiséget szeretnénk kialakítani otthonunkban. Szóval, sokféle indok állhat a háttérben.

Vizsgáljuk meg a térelválasztó falakat! Az ilyen válaszfalak jellemzően vékonyabbak a teherhordó falakhoz képest. További jellemző, hogy a térelválasztó falak általában a lakók állandó tartózkodására szánt helyiségeit választják szét. Ebből kifolyólag a térelválasztó falaknak elvileg nem kell megfelelniük a szigorú hőszigetelési követelményeknek. Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy a térelválasztó falak egyik feladata a helyiség komfortos használatának biztosítása. Úgyhogy a válaszfalaknál a hangszigetelés kerül előtérbe.

Ha lakásfelújításon gondolkodunk, érdemes tehát megfontolni, hogy szükség lesz-e térelválasztó falak kialakítására. A felújítás lépésről lépésre történő megtervezésével a munkálatokat úgy tudjuk beosztani, hogy a térkialakítás megváltoztatása új igényeinknek megfelelő legyen.

Olvassa el ezt az írásunkat is: Mennyibe fog kerülni lakásfelújítás?

A válaszfalak hangszigetelésére ideális megoldás a kőzetgyapot szigetelőanyag

Gipszkarton térelválasztó — könnyű és magas funkcionalitású válaszfal

A helyiségeket több részre szétválasztó, szerkezeti tartó funkcióval nem rendelkező falakat különböző anyagokból építhetjük fel. A hagyományos, térelválasztó falakra vonatkozó építési technológia falazóelemeken alapul. Manapság azonban nagy népszerűségnek örvendenek a rácsra szerelt, könnyűszerkezetes térelválasztók. Ezen típusú térelválasztó falak, ahogy a nevük is sugallja, nem fejtenek ki jelentős terhelést az alattuk elhelyezkedett szerkezeti elemekre. Az ilyen falak kivitelezése is viszonylag gyors, ugyanakkor teljes mértékben megfelelnek a válaszfalakra vonatkozó követelményeknek.

Úgy tűnhetne, hogy egy könnyű, rácsos válaszfal problémásnak bizonyulhat a helyiségben elérhető, megfelelő akusztikai komfort biztosítása szempontjából. Ez a kijelentés azonban távol áll az igazságtól. Az ilyen válaszfalak felépítésének technológiája szerint a térelválasztó fal belsejét olyan anyaggal kell kitölteni, amely hatékony hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az ezen a téren ajánlott építési termék a kőzetgyapot. Ezen anyag nemcsak elnyeli a zajokat és a visszhangot, hanem csillapítja a rezgéseket is. A kőzetgyapot, az éghetetlenségéből adódóan, az épülethasználat magas szintű biztonságát is garantálja.

Tekintse meg korábbi cikkünket is: Födémek és falak burkolása

Elhúzható és fa térelválasztó falak

A tér vizuális megosztását lehetővé tevő, hatékony megoldás a mozgatható térelválasztók alkalmazása. Ilyen fajta szerkezet általában a mennyezethez csavarozott sínekre kerül felszerelésre. Továbbá, érdekesen mutathat egy világos, fából készült térelválasztó fal is.

Az említett típusú térelválasztók általában nem korlátozzák a hangátvitelt, viszont lehetővé teszik, hogy a tér fizikailag szét legyen választva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A kis házikó. Kicsi, de a miénk! Hétvégi házak felújítása – a gikszerek elkerülésével

Mikor a házfelújítást még csak tervezzük, eszünkbe jut, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, és milyen hibákat kell elkerülnünk a művelet során. Sokan úgy gondolják, hogy egy hétvégi ház felújításába – a kis méret miatt – nem csúszhat malőr. Mint általában kiderül – de, igen. Még egy kis nyári víkendház felújításakor is, ahol például télen nem is vagyunk ott, a felújítást meg kell tervezni, és előre el kell gondolkodni azon, hogy a háznak mely funkciói fontosak a számunkra. Az itt leírt történet bemutatja, hogy milyen kockázatokat rejthet még egy kisebb épület renoválása is.