Egy egyszerű szabályváltoztatással elkerülhető lenne, hogy megismétlődjön a londoni tragédia

Eszes Ádám

3 perc

2017 június 14-én, több mint egy éve következett be Európa egyik legsúlyosabb épülettüze Londonban. A Grenfell-toronyban egy zárlatos hűtő okozott tüzet, ami azonban rendkívül gyorsan átterjedt az épület többi részére.

A 24 emeletes lakóházat két évvel korábban újították fel, a kivitelező a spórolás miatt nem tűzálló hőszigetelést használt a munkálatok során. A négyzetméterenként két fonttal olcsóbb anyag pillanatok alatt begyulladt. Fél óra alatt 20 emelet állt lángokban és a tűz olyan intenzitással égett, mintha az épületre 32 ezer liter benzint locsoltak volna.

72 ember égett bent vagy halt bele sérüléseibe a kórházban, amiért az alapvető tűzvédelmi elveket be nem tartva újíthatták fel az épületet. Az a szakértők szerint világosan látszik: nem volt megfelelően szabályozva az, hogy milyen anyagokat használhatnak ekkora épületek felújításához.

A késlekedést a hosszú vizsgálattal indokolják, ugyanakkor azt már lehet látni, hogy részben a gyúlékony, nem tűzálló anyagok okozták a lángok gyors terjedését.

Sokan a brit miniszterelnök távozását követelték a tragédia miatt. Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen eset után a törvényhozás mindent megtesz azért, hogy a hasonló tüzeket megelőzzék. Ebben az esetben viszont nem történt semmi érdemleges, ami a csődöt mondott biztonsági szabályozást javította volna, így a tragédia bármikor megismétlődhet.

A tűzoltók napokig küzdöttek a tűzzel, ami a rossz szigetelés miatt borította be az épületet.

Egyszerű megoldással szűnhetne meg a kockázat

Az ilyen magasépületek tűzbiztonságát már egy, Európában egyébként elterjedt megoldással garantálhatnák a brit hatóságok: ahogy más országokban, úgy ott is be tudnák tiltani az éghető anyagok beépítését bizonyos magasság feletti épületekben. Számos független szakértő javasolta ezt az egyébként eléggé kézenfekvő megoldást a hasonló tragédiák megelőzésére.

Szerintük nem csak Nagy-Britanniában, hanem minden országban érdemes lenne megtiltani az éghető homlokzati elemek, illetve hőszigetelés használatát azokban az épületekben, ahol a lakók kimenekítése hosszabb időt venne igénybe. Az észszerű szigorítással hamarosan minden magasház lakója biztonságban érezhetné magát, nemcsak azok, akiknél a kivitelező az alapvető tűzbiztonsági elveknek megfelelő, nem éghető anyagokat használt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így ég el a rossz minőségű hangszigetelő anyag – videóval

Ha valaki járt már stúdióban, próbateremben vagy egyéb olyan helyen, ahol az átlagosnál nagyobb zajterhelés keletkezik, akkor nagy valószínűséggel látott már hangszigetelésre használt szivacsokat. Egy amerikai fiatalnak eszébe jutott, hogy megnézze, mi történik, amikor meggyulladnak.