Egy egyszerű szabályváltoztatással elkerülhető lenne, hogy megismétlődjön a londoni tragédia

Eszes Ádám

3 perc

2017 június 14-én, több mint egy éve következett be Európa egyik legsúlyosabb épülettüze Londonban. A Grenfell-toronyban egy zárlatos hűtő okozott tüzet, ami azonban rendkívül gyorsan átterjedt az épület többi részére.

A 24 emeletes lakóházat két évvel korábban újították fel, a kivitelező a spórolás miatt nem tűzálló hőszigetelést használt a munkálatok során. A négyzetméterenként két fonttal olcsóbb anyag pillanatok alatt begyulladt. Fél óra alatt 20 emelet állt lángokban és a tűz olyan intenzitással égett, mintha az épületre 32 ezer liter benzint locsoltak volna.

72 ember égett bent vagy halt bele sérüléseibe a kórházban, amiért az alapvető tűzvédelmi elveket be nem tartva újíthatták fel az épületet. Az a szakértők szerint világosan látszik: nem volt megfelelően szabályozva az, hogy milyen anyagokat használhatnak ekkora épületek felújításához.

A késlekedést a hosszú vizsgálattal indokolják, ugyanakkor azt már lehet látni, hogy részben a gyúlékony, nem tűzálló anyagok okozták a lángok gyors terjedését.

Sokan a brit miniszterelnök távozását követelték a tragédia miatt. Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen eset után a törvényhozás mindent megtesz azért, hogy a hasonló tüzeket megelőzzék. Ebben az esetben viszont nem történt semmi érdemleges, ami a csődöt mondott biztonsági szabályozást javította volna, így a tragédia bármikor megismétlődhet.

A tűzoltók napokig küzdöttek a tűzzel, ami a rossz szigetelés miatt borította be az épületet.

Egyszerű megoldással szűnhetne meg a kockázat

Az ilyen magasépületek tűzbiztonságát már egy, Európában egyébként elterjedt megoldással garantálhatnák a brit hatóságok: ahogy más országokban, úgy ott is be tudnák tiltani az éghető anyagok beépítését bizonyos magasság feletti épületekben. Számos független szakértő javasolta ezt az egyébként eléggé kézenfekvő megoldást a hasonló tragédiák megelőzésére.

Szerintük nem csak Nagy-Britanniában, hanem minden országban érdemes lenne megtiltani az éghető homlokzati elemek, illetve hőszigetelés használatát azokban az épületekben, ahol a lakók kimenekítése hosszabb időt venne igénybe. Az észszerű szigorítással hamarosan minden magasház lakója biztonságban érezhetné magát, nemcsak azok, akiknél a kivitelező az alapvető tűzbiztonsági elveknek megfelelő, nem éghető anyagokat használt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Kültéri lámpák: mit érdemes szem előtt tartani a hangulatos kerti világítás tervezésénél?

Szeretne hangulatos kerti világítást, de nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézze meg, mit érdemes észben tartania, hogyan tervezze meg ezt a fajta világítást, és milyen típusú lámpákat érdemes alkalmazni. A megfelelő világítás kialakítása időigényes feladat, de a felszerelése számos előnyt hozhat. Tudja meg, hogyan telepítsen kerti világítást, hogy az hosszú éveken át szolgáljon Önnek.