Egy régi ház fűtése- mit érdemes tudni

Károly Somlósi

8 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Egy régi épület is lehet energiatakarékos 

Ehhez energetikai felújításra van szükség 

A felújítás terjedjen ki a homlokzatok utólagos hőszigetelésére is 

Hazánkban az épületek egy jó része nem, vagy nem megfelelően szigetelt. Ennek oka, hogy még mindig sok a régi, felújítás előtt álló épület. Pedig egy régi épület is lehet energiahatékony. Energetikai korszerűsítéssel, a fűtési rendszer és a nyílásszárók cseréjével, utólagos hőszigeteléssel is csökkenthető lenne az épületek energiafogyasztása és üzemeltetési költsége

Felmérés a felújítás előtt 

A felújítási munkálatok megkezdése előtt át kell gondolni, hogy az épület mely részeire terjedjen ki maga a korszerűsítés. A felújítás megkezdése előtt fel kell mérni az épület műszaki állapotát. Általalában az alábbi lehetőségek valamelyikét szokták megvalósítani:

  1. Kizárólag a fűtési rendszer cseréje vagy korszerűsítése;
  2. A fűtési rendszer cseréje vagy korszerűsítése mellett a homlokzatok és a tető hőszigetelése
  3. Az átfogó felújítás magában foglalja a fűtési rendszer cseréjét vagy korszerűsítését, a teljes homlokzat és tető megfelelő hőszigetelését, ezzel a lehetséges hőhidak megszüntetését, nyílászárók teljes cseréjét, a szellőzés korszerűsítését és a megújuló energiaforrások használatát, pl. napelemekkel.

A felújítás előtti műszaki állapot felmérésekor szükség esetén az épület energetikai auditját is el kell végezni. Az auditnak javaslatot kell tartalmaznia a szükséges hőszigetelés vastagságáról, és az új fűtési rendszer elvárt teljesítményéről is.

Hogyan szigeteljük a homlokzatot? 

A ház homlokzatának legelterjedtebb módja a vakolható homlokzati szigetelés. Ez esetben homlokzati hőszigetelő rendszert helyeznek a falfelültre, melynek fő elemei a ragasztóhabarcs, a homlokzati hőszigetelő lemez, az üvegszövet háló, valamint maga a vakolat.

Ismerje meg a homlokzati hőszigetelés kialakítását kőzetgyapot lemezekkel.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Garázsok hőszigetelése – egyszeri, de hasznos befektetés

A felújításhoz kell egy tapasztalt kivitelezői csapat 

A megfelelő kivitelező kiválasztása igazi kihívás. Egyrészt, mert nagyon sok ilyen csapat van, másrészt, mert a megbízható munkát végző kivitelezők hónapokra, akár évekre előre be vannak táblázva. Elvileg olyan kivitelezőt érdemes választani, amely már jó ideje az építőiparban tevékenykedik, és amelynek már sok elégedett vásárlója volt. Jó, ha a munka részletes leírását tartalmazó vállalkozói szerződés aláírása előtt egy ilyen csapat referencia munkáit is megismerhetjük. A felújítási munkával kapcsolatban mindig kössünk szerződést a kivitelezővel, melyben rögzítjük a munka leírását, a munka elvégzésével kapcsolatos határidőket, kötbéreket és a munka díját. Igaz, hogy az írásbeli szerződés nem garantálja, hogy a munkálatokat megfelelően és időben elvégzik, de viták és félreértések esetén ez alapján érvényesíthetők az esetleges kárigények.

A homlokzatot fel kell készíteni a hőszigetelésre 

A homlokzatot alkotó külső falakat megfelelően elő kell készíteni. Az esetleges hibás, egyenetlen vakolatok javítása, kiegyenlítése elengedhetetlen. Ne legyen a falakon penészmaradvány, vagy egyéb szennyeződés, laza, elmozduló felület darab, hamarosan leváló rész.

A hőszigetelés ideális körülményei 

A hőszigetelő munkák optimális hőmérséklete 5 és 25 ° C között van. A 25 ° C feletti hőmérséklet kedvezőtlenül befolyásolja a habarcs felhordását és kötését. Másrészt pl. egy esős őszi idő jelentősen késleltetheti a munkálatok menetét. Ezért a régi ház energetikai korszerűsítésének legjobb ideje a késő tavasz és a kora nyár. Azonban ebben az időszakban is vigyázni kell, és a homlokzatot védeni kell a kedvezőtlen időjárástól.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Az alapoktól a háztetőig – min és hogyan tudunk spórolni egy építkezés során?

Ezeket a tipikus hibákat kerüljük el 

Bár minden egyes ház saját, egyedi megközelítést igényel a felújítás terén, a kivitelező vállalkozók által elkövetett hibák gyakran ismétlődnek. Ilyenek lehetnek a ragasztó réteg nem megfelelő felhordása, a szigetelő táblák nem megfelelő mechanikai rögzítése, egyenetlen vagy pontatlan illesztések. A rosszul kiválasztott ragasztó leválhat a homlokzatról. Ha hézagok maradnak a hőszigetelő táblák között és azokat habarccsal töltik fel, akkor hőhidak jelenhetnek meg, azaz olyan helyek, ahol szökhet a meleg, ami hozzájárul az épület hőveszteségéhez.

A hőszigetelő rendszer részeként szolgáló üvegszövet hálót a szigetelt fal teljes felületére fel kell vinni, min. 10 cm átfedéssel, amely nélkül a vakolat később megrepedhet. Nem érdemes spórolni és gyenge vakolóhálót vásárolni, amely nem felel meg a hőszigetelő rendszerek gyártói vagy forgalmazói által lefektetett kritériumoknak.

Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen vakolatot vigyünk fel a szigetelésre, különösen, ha kőzetgyapot szigetelőanyagot választottunk. Ilyen esetben fontos, hogy páraáteresztő vakolatot alkalmazzunk, így biztosítva, hogy a homlokzat maga is páraáteresztő legyen, mely a penészedesés elkerülésének fontos feltétele.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Amit a cikkből megtanulhatunk

Összefoglalásként 

A régi épületek megfelelően elkészített és átgondolt homlokzati hőszigetelése hozzájárul a ház energiatakarékos működésének elősegítséghez és ezzel fűtési költségeinek csökkentéséhez. Megfelelő hőszigetelés kiválasztásával garantálhatjuk a megfelelő mikroklímát a helyiségekben. A felújítást követően hőkamera segítségével ellenőrizhetjük a kivitelező munkájának minőségét és egyben felmérhetjük, hogy maradtak-e esetleg hőhidak a homlokzat felületén. Ha igen, szükséges a szigetelés javítása.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Régi bútorok felújítása – nem csupán pénz kérdése

Vintage stílusú bútor, vagy egy hetvenes évekbeli fotel, ami 20 éve már a padláson van? Manapság már bármilyen bútort felújíthatunk, vagy bútorunknak új funkciót is adhatunk, hála a széles körben elérhető modern anyagoknak és ötleteknek melyekről pl. a lakberendezési lapokban olvashatunk.