Egy svéd diáklány olvasott be a politikusoknak az elégtelen klímaváltozás elleni intézkedések miatt

Eszes Ádám

3 perc

Greta Thunberg iskolások ezreit inspirálta klímaváltozás elleni küzdelmével. A svéd diák többször is felszólalt már az intézkedések hiánya ellen, most az Európai Parlamentben mondhatta el az emberiség legégetőbb problémáival kapcsolatos aggályait.

„A Notre-Dame-ot majd újjáépítik, ott az alapok szilárdak, de nem biztos, hogy a környezetünk alapjai is azok maradnak”

– a többi közt erről beszélt a 16 éves aktivista az európai parlament környezetvédelmi bizottságának ülésén. A lány azt vázolta fel a politikusok előtt, hogy hogyan lehetne igazán hatékonyan fellépni az egész bolygót fenyegető klímaváltozás ellen.

Greta Thunberg az egyik ötletgazdája volt annak a világszerte megtartott márciusi tüntetésnek, amelyen fiatalok ezrei tüntettek, mivel a politikusok nem szentelnek elég figyelmet a klímaváltozás problémájára.

Egyre gyakrabban lehet találkozni ilyen és ehhez hasonló jégtáblákkal a felmelegedés miatt.

A fiatal emlékeztette a politikusokat arra, hogy még bő 10 éve van az emberiségnek arra, hogy változtasson, amivel elkerülhető lehet, hogy a klímaváltozás hatásai visszafordíthatatlanná váljanak. A Földet egy égő házhoz hasonlította, miközben arról beszélt, hogy ebben a helyzetben jogos a fiatalok pánikolása, hiszen a bolygó napjai meg vannak számlálva az emberi tevékenységek miatt.

Azt is kifogásolta, hogy ugyan az éghajlatváltozás nemcsak uniós probléma, mégsem tartanak miatta világraszóló konferenciákat, ahogy azt több, kisebb horderejű témával kapcsolatban szoktak. A beszédét azzal zárta:

„Engem figyelmen kívül hagyhatnak, mert csak egy iskolás lány vagyok, de a tudományt nem.”

A felszólalás után az európai politikusok arról beszéltek,
hogy az EU már így is a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosa, számos
intézkedést hoztak a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, valamint 2050-re
megcélozták a klímasemlegességet, amely többek között az üvegházhatású gázok kibocsájtásának
jelentős csökkentését is magába foglalja. 2050-ig az EU a kibocsátások
80–95%-os csökkentését tervezi az 1990-es évben mért szinthez képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Páravédelem – mi az és miért van rá szükség?

Páratechnikai követelmények kielégítésére azon szerkezetek tekintetében kell odafigyelni melyek eltérő páranyomású területeket választanak el, pl. külső falszerkezetnél, födémnél a belső és külső levegő eltérő páratartalmából fakadóan. A szerkezet állagvédelme és tartóssága szempontjából el kell kerülni a szerkezeten vagy a szerkezeten belüli páralecsapódást.