Először érte el az 50%-os megújuló energiahasználatot az Egyesült Királyság

Eszes Ádám

3 perc

Az ipari forradalom bölcsőjének számító ország még 2011-ben is gáz- valamint széntüzelésű erőművekben állította elő energiaszükségletének 70%-át. Az atomerőművek az energia 19%-át, míg a megújuló erőforrások az energiatermelés csupán 4,2 százalékát adták. Az idén azonban bekövetkezett az áttörés.

Nagy-Britannia az elmúlt években rengeteget fektettek a nap- szél- biomassza- és vízerőművek fejlesztésébe és ez 2018-ra már egyértelműen megváltoztatta a korábbi arányokat. Június első hetében fordult először elő az, hogy a megújuló erőforrások adták az előállított energia több mint felét.

Június 7-én a nap-, szél-, és vízenergia megelőzte a szén- és gázerőművek teljesítményét, az ország energiaszükségletének 50,7%-át állították elő. A szintén alacsony szén-dioxid kibocsátással járó nukleáris energiával együtt ez az arány 70% felett volt.

A dánok célként tűzték ki, hogy 2030-ra teljesen megszabadulnak a szén-dioxid kibocsátó erőművektől.

A történelmi rekordhoz jelentősen hozzájárultak a tengerbe telepített, úgynevezett offshore szélerőművek, amelyek a termelés 10%-át adták. Ez jóval meghaladta a szakemberek előzetes várakozásait. A nemzetközi környezetvédő szervezetek elismeréssel fogadták a bejelentést. Szerintük ez az eredmény egy óriási lépés ahhoz, hogy Nagy-Britannia energiarendszere teljes egészében alacsony szén-dioxid kibocsátásúvá váljon.

Június 7-e egyébként nemcsak a briteknél volt sikeres nap a megújuló erőforrások szempontjából. Egész Észak-Európában rekordot döntött a szélenergia-termelés. Főleg a dánoknak volt jó napjuk, mivel Dániában tavaly az energiatermelés 43,4 százalékát szélerőművek fedezték. Az országban egyébként korábban már arra is volt példa 2017 márciusában, hogy egy napon keresztül a teljes energiaigényt kiszolgálták a szélerőművek. Nem véletlen, hogy a dánok célként tűzték ki, hogy 2030-ra teljesen megszabadulnak a szén-dioxid kibocsátó erőművektől.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Gyorsabb lehet a klímaváltozás, mint azt eddig gondolták

Az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb klímakutató szervezet, az IPCC friss jelentése alapján 12 éve maradt az emberiségnek a károsanyag-kibocsátás megfékezésére. Ha ez idő alatt nem történik semmi, akkor több mint 2 Celsius-fokkal is nőhet a globális hőmérséklet.