Ennyi szén-dioxidot termel egy nap alatt az emberiség

Eszes Ádám

3 perc

A fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás 2017-re minden korábbi rekordot megdöntött, a kutatók azzal számolnak, hogy 2018-ban megdől a szén-dioxid-kibocsátás tavalyi rekordja.

2017 végére minden korábbinál több volt az emberiség károsanyag-kibocsátásának mértéke. A fosszilis tüzelőanyagok használata miatt 41 milliárd tonna szén-dioxid került a levegőbe.

Ez azt jelenti, hogy az emberiség egy nap alatt nagyjából 112 millió tonna szén-dioxidot juttatott a levegőbe. Ebben benne vannak az olaj- és gáztüzelésű erőművek, a különböző kohászatok, de hozzájárul például a háztartások fával történő fűtése is. Elsőre elképzelhetetlennek tűnhet ekkora mennyiségű szén-dioxid, ezért itt van hozzá egy kis segítség:

112 000 000 tonnát nyomna

  • 18 666 667 kifejlett hím elefánt
  • 1,6 milliárd ember, átlagosan 70 kg-os testsúllyal számolva
  • 308 540 darab Boeing 747-es (a típusból összesen 1527 darabot gyártottak)
  • a Velencei tó víztömegének csaknem háromszorosa
  • 800 000 felnőtt kék bálna

Egy kifejlett kék bálna 140 ezer kilogrammot is nyomhat.

És ez csak egy nap termelése. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának szintje 2014 és 2016 között évente mintegy 36 milliárd tonna maradt, a globális gazdasági növekedés ellenére is. Ez arra utalt a szakértők szerint, hogy a szén-dioxid-kibocsátás a megújuló energiaforrások növekedésével és az üzemanyag-hatékonyság fokozásával visszaszoríthatóvá vált.

Az üvegházhatású gázok tovább gyorsítják a globális felmelegedést, ami a mostani gyors klímaváltozást is okozza.

A legnagyobb légszennyező Kína és az Egyesült Államok. Az Európai Unió tagállamai összesen is csak harmadannyi szén-dioxidot állítanak elő mint a kínaiak, és nagyjából feleannyi káros anyagért felelősek mint az amerikaiak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Pinceszigeteléssel az alacsonyabb fűtésszámlákért! Hogyan csökkentsük otthonunk hőveszteségét a pince szigetelésével?

Az alagsori helyiségek általában nem, vagy csak kevésbé fűtöttek. A felettük elhelyezkedő lakótér hőveszteségének elkerülése érdekében érdemes a pince mennyezetét hőszigetelni. Ideális választás erre a célra a kőzetgyapot szigetelőlemezek alkalmazása.