Építési költségek 2021 

Károly Somlósi

16 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Milyen tényezők alakítják egy házépítés költségeit

Hogyan csökkenthetők az építési költségek

Csináljuk inkább magunk

Mennyibe kerülnek a házépítés egyes szakaszai

Mennyibe kerül egy ház teljes felépítése? Ez a kérdés mindenkiben felmerül, aki építkezést tervez. Valljuk meg őszintén, egy ház felépítése legtöbbünk esetében életünk legnagyobb kiadása.

A felmerülő költségek becslésére lehet különféle adatokat keresni – ilyen lehet pl. a Központi Statisztikai Hivatal által publikált információ -, melyek segítenek egy építkezés kiadásainak egyszerű kiszámításában. Figyeljünk arra, hogy az így kapott összeg csupán nagyságrendi becslés lesz. Mivel egy ház felépítésekor igen magas összegekről van szó, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy néhány százalékos növekedés a tervhez, vagy a becsült összeghez képest is akár milliós emelkedést okozhat.

Építési költségek 2021 
Építési költségek 2021 

Így, ha azt mondjuk, hogy egy családi ház felépítésének átlagos költsége 2021 elején kb. nettó 400-500 ezer forint /m2, még nem kaptunk választ arra, hogy mennyit is kell költenünk házunk teljes befejezéséhez. Annál is inkább, mivel kalkulálnunk kell a munkaerő és az építőanyag árának évek óta folyamatos növekedésével, melyek jó pár százalékkal emelik az építkezés teljes költségét. Egy közepes méretű családi ház esetében, melynek területe 130-150 m2, ez a növekedés évente néhány millió forintot is elérhet.

A házépítés költségeinek minél pontosabb kalkulálásához az épület majdani alapterületének (négyzetméter) ismeretén túl részletes információra van szükség az egyes építőanyagok anyagszükségletével, árával, elvégzendő munkák körével és időszükségletével, valamint a várható munkaerőköltségekkel kapcsolatban.

Megtakarítás már az elején 

A legelső ráfordításokat, azaz építési telek megvásárlását és az esetleges közmű bekötésekkel kapcsolatos kiadásokat követő újabb, a ház építésével kapcsolatos költségelem a ház terveinek megvásárlása vagy elkészíttetése.

Mennyibe fog kerülni a ház terveinek elkészítése? Ez elsősorban elvárásainktól függ. Lehetőségünk van típustervek között válogatni. Egy kiviteli tervvel bíró engedélyes terv körülbelül 10.000 – 15.000 Ft / m2 áron elérhető. Amennyiben egyedi háztervet szeretnénk készíttetni, az ár több tényezőtől függ. Ilyenek: a ház mérete, összetettsége, az építész (el)ismertsége. Az egyedi tervek nyilvánvalóan drágábbak, mértékük akár 10 millió forintig is terjed, de határ itt is a csillagos ég.

Házépítés
Házépítés

A tervezés fázisát kiemelten kell kezelni. Annál is inkább, mert itt jelentős a megtakarítási potenciál. Az itt meghozott döntések egy-két év múlva néhány milliós kiadássá válhatnak. Fel kell mérnünk saját igényeinket, lehetőségeinket és ennek megfelelően kell kiválasztanunk a ház méretét. Valóban szükségünk van még egy vendégszobára? Ha nem, máris csökkentettük az építkezés költségeit kb. 5 millió forinttal.

Számos ilyen jellegű kérdés merül fel, melyeket egyenként át kell gondolni. Mire lesz szükségünk? Milyenek a szokásaink? Tipikus kérdés a teraszok esete. Kell még egy terasz az emeleti hálószobánkhoz is? Fogjuk használni egyáltatlán? Ha nem, spóroltunk kb. félmilliót. Aztán: feltétlenül boltívesnek kell lenniük az ablakoknak? A téglalap alakúak kb. harmadával olcsóbbak lennének. Ha az ajtók szabványos méretűek, és a piacon azonnal elérhető verziókból választunk, szintén megtakarítást jelent.

Aztán továbbmenve: épületen belül található garázs nagyon kényelmes megoldás, de vajon megér-e további 5-10 millió Forintot? Ugyanez a helyzet a pincével is. Megépítése legalább 20% -kal növeli az építkezés költségeit és jelentősen meghosszabbítja az építés folyamatát. Biztosan szükségünk van rá? Érdemes ezeket a kérdéseket előre átgondolni, beleképzelni magunkat abba, hogy a már kész házban hogyan szeretnénk élni, mely igényeinkhez ragaszkodunk, és melyek azok, amelyek esetleg feláldozhatóak a költségek csökkentése érdekében.

Ha az épület alakját, kialakítását egyszerűbbre tervezzük, az szintén csökkenti a költségeket. Itt érdemes megemlíteni, hogy nem minden egyes négyzetméternek lesz azonos az építési költsége. Minél nagyobb egy szoba, annál alacsonyabb az egy m2-re eső építési költség. Ezért, ha a nappalit egy kicsivel csökkentjük, azzal sokat nem fogunk nyerni. Ne felejtsük el, házunkat évtizedekre építjük. Ezért nem érdemes olyan funkcionális megoldásokat -például egy külön kamra vagy mosókonyha – a költségcsökkentés oltárán feláldozni, mert a későbbiekben hiányozni fognak.

A lehetséges megtakarítások átgondolásakor mindig figyelembe kell venni azok hosszú távú hatásait. Ez különösen azokra az építőanyagokra vonatkozik, amelyek később hatással lesznek a ház fenntartásának költségeire. Vegyük például a hőszigetelést. Megfelelő hőszigetelőanyag választásával nemcsak a fűtésszámlán spórolhatunk, hanem gondoltunk a tűzvédelemre és a hangszigetelésre is egyben, valamint arra, hogy szigetelésünk az épület teljes élettartama alatt szolgálatunkra áll majd, anélkül, hogy hőszigetelő képessége csökkenne. Tipikusan ilyen szigetelőanyag a kőzetgyapot. Ha a hőszigetelésen próbálunk megtakarítani, vagy úgy véljük, hogy a szigetelés teljes költségét megspóroljuk, előfordulhat, hogy nagyobb lesz a hőveszteségünk, és a magasabb lesz havi fűtésszámlánk – azaz összességében és hosszabb távon bizonyosan többet költünk.

A tervezés szakaszában gondosan meg kell vizsgálni azt is, hogy milyen építőanyagokra és mikor lesz szükségünk. Ne feledje, hogy a logisztika, az anyagok kiszállítása akár a teljes építési költség 5 százalékát is kiteheti.

Tudja, hogy …

egy földszinttel és egy tetőtérrel rendelkező ház csak 10-15 százalékkal olcsóbb, mint egy ugyanolyan anyagokból épült és azonos méretű emeletes ház. Ennek oka az alapok és a tető relatíve magas részaránya a teljes építési költséghez képest.

Kiszervezni – nem kiszervezni?

Ha rendelkezünk a ház terveivel, elkezdhetjük az építést. Most azt kell eldöntenünk, hogy miként építsük, építtessük fel a házunkat. Az egyik lehetőség, ha az építkezés teljes végrehajtását egy kivitelező(csapat)ra bízzuk. Ez viszonylag kényelmes, bár egyben drága megoldás, hiszen a munkaerő költségével is számolnunk kell, ami sajnos emelkedett az utóbbi időben.

Az építőipari kivitelezők ajánlatai között nagy lehet az eltérés. Ezért érdemes több helyről is ajánlatot kérni, áralkuba belemenni. Ugyanez vonatkozik az építőanyagokra is, lehet, hogy egy nagyobb tételben leadott megrendelés esetén árengedményt kérhetünk. Ne feledjük, hogy már néhány százalékos engedmény is akár százezres megtakarítást jelenthet.

Lépésről lépésre 

Miután kiválasztottuk a kivitelezőt, és megállapodtunk vele az építkezés részleteivel kapcsolatban, folytathatjuk. Az építkezés költségeit a következő szakaszokra osztjuk fel:

A kiinduló állapot, azaz az alapok kiásása, az alapozás és a talajvíz- vagy talajpára elleni szigeteléssel a kiadások kb. 5 százalékát emészti fel. Bizonyos földtani viszonyok vagy bonyolult falvonal esetén azonban ez az összeg akár megduplázódhat.

A szerkezetkész állapot, azaz a falak, a födémek, a lépcsők, az ácsmunka és a tetőfedés további 25 százalékot jelentenek. A végső összeg nagyban függ a falak felépítésének technológiájától és a tetőszerkezet összetettségétől. Amíg egy egyszerű, oromzatú, átlagos ház esetében körülbelül 2-3 millió forintba kerül, bonyolultabb struktúra esetén ez az összeg lehet akár magasabb is.

Ha a tető kontúrja nagyon tagolt, az szintén növeli – elsősorban a – hőszigetelés költségeit. Viszont egy egyszerű kialakítású tető esetén ennek költsége 800 – 900 ezer forint körül lesz, melybe beleszámoltuk a kiváló minőségű kőzetgyapot szigetelőanyagot, valamint a munkadíjat is. Komplexebb tetőkialakítás esetén a munkadíj várhatóan magasabb lesz, és emelkedik a tetőszigetelési hibák megjelenésének kockázata is. A nem megfelelően megválasztott, megtervezett hőszigetelés hőhidak kialakulásához, a hőhidak menték pedig páralecsapódáshoz, nedvesedéshez, penészesedéshez vezethet.

A ház falainak költsége annak típusától, a felhasznált anyagtól függ. Elmondható, hogy a fal felhúzása nettó 18 – 20ezer forint körül mozog négyzetméterenként. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a homlokzat megfelelően hőszigetelt legyen. Jó esetben olyan anyagot választunk, mely magán a hőszigetelésen túl egyéb előnyökkel is rendelkezik. Ilyen szigetelő a kőzetgyapot, mely kiváló páraáteresztő tulajdonsága révén elősegíti a falak penészesedének megakadályozását. További előnye, hogy bogarak, rágcsálók elkerülik, nem alakítanak ki benne fészket maguknak.

Építkezésünk következő szakasza a zárt épületburok kialakítása, vagyis maga az épület, ablakokkal, ajtókkal, esztrichekkel és a szükséges hőszigeteléssel. Mindez a kiadásaink további 20 százalékát fogja felemészteni. Persze csak, ha “normál” ablakokat használunk. Az ablakoknál ugyanis elég egy különlegesebb forma, méret vagy speciális üvegezés máris az árak megugrását eredményezheti. Ebben az építkezési szakaszban érdemes viszont megfontolni jobb szigetelőanyagok vagy vastagabb szigetelőréteg használatát. Emlékeztessük magunkat arra, hogy a jó minőségű kőzetgyapot szigetelésre költött forintokat valójában olyan jövőbeli befektetésként kell felfogni, ami néhány éven belül megtérül alacsonyabb fűtésszámlák formájában.

És amiről még nem esett szó: a vízszerelés, a szennyvízelvezetés, az elektromos vezetékek, valamint a homlokzat vakolása és befejezése, ami összesen további 20 százalékot fog kitenni a költségekből.

Hamarosan be is fejezzük házunkat. A helyiségek falainak vakolása és festése, a padlóburkolati elemek fektetése, az ajtók felszerelése, a kazánház / gépészeti berendezés kialakítása körülbelül további 15 százalékot jelentenek.

Jóval kellemesebb feladat a ház “feldíszítése”, itt már látszik az építkezés vége és a konyhabútor, a fürdőszobai felszerelés vagy a kerti dekoráció megválasztása csupa öröm, igaz, ez még a teljes költségvetés nagyjából 15 százalékát teszi ki.

Tudja, hogy …

az előgyártott moduláris házak egyfajta alternatívát jelenthetnek azok számára, akik az építkezéssel járó nehézségeket minimalizálni szeretnék. Ezek az épületek ugyanis néhány nap alatt, erre szakosodott gyárakban, előre legyártott kész elemekből készülnek. A teljes építési folyamat, beleértve a kulcsrakész befejezést, általában legfeljebb néhány hetet vesz igénybe. Az ilyen megoldások ára szintén körülbelül 400-500 ezer forint / m2 bár az inkább meghatározó, hogy az Áfa tartalom 5 vagy 27 % lesz a számunkra.

A kellemes belső klíma megteremtése 

Érdemes megjegyezni, hogy a kiadásaink nem zárulnak le az építkezés befejezésével. Valamivel biztosítanunk kell a fűtést és a meleg vizet – ez utóbbit folyamatosan, egész évben. Sokféle lehetőség áll rendelkezésre (kályha, gáztüzelésű kazán, hőszivattyú stb.) és az egyes megoldások közötti árkülönbség szembeszökő. Bármelyik megoldást is választjuk, a meghozott döntés hosszú évekig hatással lesz a ház fűtésének költségeire és kényelmünkre.

Egy gáztüzelésű kazán beszerzése és beüzemelése 500 ezer forinttól indul, de vannak bőven egymillió forint feletti verziók is.

Ha hőszivattyús megoldás mellett döntünk, napelemeket is érdemes alkalmaznunk. Modern megoldás, kétségtelen, viszont a bekerülési értéke viszonylag magas, kb. 7-8 milliós tétel még egy átlagos méretű ház esetében is. A napelemek beszerzésekor érdemes előre informálódni, ugyanis ezekre esetenként állami támogatás is kérhető.

 

Gyakran Ismételt Kérdések 

Hogyan lehet olcsón házat építeni? 

Ha olcsóbbá akarjuk tenni az építkezést, válasszunk egyszerű alakzatú, nyeregetetős épületet. Lehetőleg válasszunk egyet az előre elkészített épülettervek közül. És amennyit lehet, a magunk erejéből építsünk. 

Mit nem lehet spórolni házépítéskor? 

Alapokon, falakon továbbá olyan építőelemeken, melyek megváltoztatása gyakorlatilag a ház újraépítését jelentené. Maga a szerkezet a legfontosabb. A padlólapokat, vagy az ablakokat viszonylag kis felfordulással, de könnyebben cserélhetjük a későbbiekben. 

Befolyásolható-e a fűtési költség?  

Itt is igaz a népi bölcsesség: túl szegény vagyok ahhoz, hogy az olcsót vegyem. Megfelelő hőszigeteléssel – egyszeri beruházással – hosszú távon biztosított az energiahatékony működés, és az alacsonyabb fűtésszámla. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mi történik, ha lángszóróval pörkölnek meg egy kőzetgyapot-garázsban álló bogárhátút?

Valamennyi autótulajdonost különleges érzelmek kötik az első járműhöz, azt azonban nem sokan csinálnák meg, amit Henrik Frank Nielsen. A ROCKWOOL Északkelet-Európáért és Oroszországért felelős elnöke saját, 18 éves korában kapott Volkswagenjét adta oda, hogy kiderüljön: tényleg olyan tűzállók-e a világcég termékei, mint amit hallani lehet róluk.