Erre figyelj a fűtési szezonban!

Eszes Ádám

3 perc

Ugyan a fűtési szezon hivatalosan október 15-én elindult, az elmúlt hetek hidegebb éjszakái miatt sokan már korábban elkezdték az otthonaik melegítését. A Katasztrófavédelem ezzel kapcsolatban több dologra is figyelmeztet.

A tavaszig tartó fűtési szezonban több olyan veszélyforrás is felbukkanhat, amit megfelelő döntésekkel könnyen el lehet hárítani, vagy adott esetben meg lehet előzni. Rögtön az első ilyen a gyakorlatilag egész nyáron álló vagy alacsony teljesítményszinten üzemelő tüzelő-fűtő berendezések ellenőriztetése.

A Katasztrófavédelem azt javasolja, hogy ezeket az eszközöket mindenképp ellenőrizze szakember, meghibásodás esetén pedig ne kockáztassunk, hanem azonnal hívjunk szerelőt. Ha a berendezés új, akkor azt a használati utasítás szerint használjuk, és ne attól eltérően.

A kéményseprőt mindenképp engedjük elvégezni az ingyenes lakossági ellenőrzést, hiszen a részben vagy teljesen eltömődött kémények miatt megemelkedhet a lakásban a szén-monoxid szintje, ami adott esetben halálos mérgezést is okozhat. A kéményseprő munkájával ez megelőzhető.

Biztonsági és környezetvédelmi okokból csak az előírt tüzelőanyaggal üzemeltessük a fűtőberendezéseket.

Ennek ellenére ajánlott a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő beszerelése, ha még nem történt meg. Vásárlás előtt érdemes utánajárni annak, hogy mely termékek megfelelők a Katasztrófavédelem szerint. Ajánlott hő- és füstérzékelők beszerzése is arra az esetre, ha valaki kályhával vagy kandallóval (is) fűt.

Kerülni kell az olyan tüzelőanyagok használatát, amik nem felelnek meg az előírásoknak. A szemét égetése nemcsak azért tilos, mert környezetszennyező, hanem mert az égés során súlyosan mérgező anyagok is felszabadulhatnak.

A tűzesetek megelőzése érdekében semmiképp ne legyen éghető anyag a kályha vagy kandalló közelében, így még az esetlegesen kipattanó parázs sem tud károkat okozni. Biztonsági okokból ajánlott pár ezer forintért egy kis méretű porral oltó készülék beszerzése, hiszen fő a biztonság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így lehet tűzbiztos az otthonod

Nincs borzasztóbb annál, mint amikor egy egész élet munkája lesz semmivé percek alatt. A háztűz még szerencsés esetben is képes elpusztítani a családi emlékeket, szeretett tárgyainkat, rosszabb esetben szeretteink életében is kárt tehet. Mit lehet tenni ellene? Itt van egy pár tipp, hogy hogyan előzhető meg az, hogy otthonunk a tűz martalékává váljon.