Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

Eszes Ádám

4 perc

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

A kőzetgyapot hő- és hangszigetelést gyártó ROCKWOOL készített egy olyan videót, amely bemutatja, hogy hogyan lehet a lehető legprofibban feltenni a homlokzati hőszigetelést. Ez nemcsak a szakembereknek jelent segítséget, de azoknak az ezermestereknek is, akik saját maguknak készítenék az energiafelhasználási költségeket jelentősen csökkentő szigetelést.

A dűbel a kőzetgyapotból készült homlokzati hőszigetelő rendszer kiegészítő rögzítése. A videóból kiderül, hogy a szigetelőelemek felragasztása után legkorábban 24 órával lehet elkezdeni a dűbelezést – ennyi időre van ugyanis szüksége a ragasztónak ahhoz, hogy megkössön.

Nem mindegy, hogy milyen lyukba illesztjük

A dűbel behelyezéséhez először lyukakat kell fúrni a gyártó által megadott útmutató szerint. A videón látható Frontrock MAX-nál ez azt jelenti, hogy 20 méterig egy-egy dűbel kell a szigetelőanyag sarkához és egy pedig az oldal közepéhez. 20 méteres magasság felett az oldalak rögzítéséhez már két dűbelt kell használni.

A fúráshoz mindenképp vegyünk védőfelszerelést, hosszú ruhát
és szemüveget, mert a kőzetgyapot fúrás közben levegőbe kerülő apró szálai
irritálhatják a szemet és a bőrt.

A lyukakat aztán a fúróval meg kell tisztítani, hogy a bent maradt por ne akadályozza a megfelelő rögzítés kialakítását. A műveletet úgy kell elvégezni, hogy a bekapcsolt, alacsony fordulatszámon üzemelő fúrógépet a lyukba ki-be húzogatjuk.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:
Felújítás otthonainkban – fókuszban a szigetelés

Ha megvan a tiszta lyuk, akkor mehet bele a dűbel. Az típusfüggő, hogy bele kell kalapálni vagy csavarozni. Olyan mélyre kell ütni/fúrni, hogy pont egy szintbe legyen a dűbel feje a szigetelőanyaggal. Túl mélyen kis pöttyöket alakíthat ki a homlokzaton, akkor pedig kis dudorokat, hogy ha nincs elég mélyre vezetve.


Figyelmébe ajánljuk további cikkeinket:Nedvesség és penészgomba otthonunkban – hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapotból – de mivel érdemes?

Ezen az oldalon sok cikk szólt már a kőzetgyapot, vagy más néven az ásványgyapot homlokzati szigetelés előnyeiről, konkrét megoldásról azonban kevesebb. Ezt a hiányt enyhítjük most a FRONTROCK bemutatásával.