Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

3 perc

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

A kőzetgyapot hő- és hangszigetelést gyártó ROCKWOOL készített egy olyan videót, amely bemutatja, hogy hogyan lehet a lehető legprofibban feltenni a homlokzati hőszigetelést. Ez nemcsak a szakembereknek jelent segítséget, de azoknak az ezermestereknek is, akik saját maguknak készítenék az energiafelhasználási költségeket jelentősen csökkentő szigetelést.

A dűbel a kőzetgyapotból készült homlokzati hőszigetelő rendszer kiegészítő rögzítése. A videóból kiderül, hogy a szigetelőelemek felragasztása után legkorábban 24 órával lehet elkezdeni a dűbelezést – ennyi időre van ugyanis szüksége a ragasztónak ahhoz, hogy megkössön.

Nem mindegy, hogy milyen lyukba illesztjük

A dűbel behelyezéséhez először lyukakat kell fúrni a gyártó által megadott útmutató szerint. A videón látható Frontrock MAX-nál ez azt jelenti, hogy 20 méterig egy-egy dűbel kell a szigetelőanyag sarkához és egy pedig az oldal közepéhez. 20 méteres magasság felett az oldalak rögzítéséhez már két dűbelt kell használni.

A fúráshoz mindenképp vegyünk védőfelszerelést, hosszú ruhát
és szemüveget, mert a kőzetgyapot fúrás közben levegőbe kerülő apró szálai
irritálhatják a szemet és a bőrt.

A lyukakat aztán a fúróval meg kell tisztítani, hogy a bent maradt por ne akadályozza a megfelelő rögzítés kialakítását. A műveletet úgy kell elvégezni, hogy a bekapcsolt, alacsony fordulatszámon üzemelő fúrógépet a lyukba ki-be húzogatjuk.

Ha megvan a tiszta lyuk, akkor mehet bele a dűbel. Az típusfüggő, hogy bele kell kalapálni vagy csavarozni. Olyan mélyre kell ütni/fúrni, hogy pont egy szintbe legyen a dűbel feje a szigetelőanyaggal. Túl mélyen kis pöttyöket alakíthat ki a homlokzaton, akkor pedig kis dudorokat, hogy ha nincs elég mélyre vezetve.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások