Európa energiaválsága. Előfordulhatnak -e áramellátási problémák?

ROCKWOOL

7 perc

A villamosenergia árának emelkedése európai szintű energiaválságot okozhat. Bizonyos országokban áramellátási problémák esetleges előfordulásáról is beszélnek. Megoldást jelenthet az energia- és üzemanyag-fogyasztás csökkentése?

Mit is értünk pontosan energiaválság alatt? 

A 2020-as évek régóta nem látott kihívások elé állítja Európa kormányait és lakóit. A két éve kitört és még teljes mértékben jelenleg sem lezárt covid járvány teljesen felforgatta mindannyiunk hétköznapjait. És alig, hogy lecsengőben volt a járvány, szomszédunkban háború indult. Mindkét esemény nagyfokú bizonytalanságot eredményezett, melynek egyik nem kívánt hatása az energiaárak elszabadulása lett. Egész életünkhöz, cégek és családok normális működéséhez folyamatosan szükségünk van az energiára, villamosáramra, gázra. Ha ezen termékek ára többszörösére emelkedik, megfizethetetlenné válik, az súlyos következményekkel jár – és ez alól senki sem kivétel. Vállalkozások kénytelenek bezárni, családok költségvetését terheli a magas energiaár, ami miatt más termékek fogyasztását kénytelenek visszafogni, megszüntetni. A kereslet visszaesése további nehézséget okoz az érintett termékek forgalmazóinak. Az életünk egyszerűen nem a magassá vált energiaárakhoz volt igazítva. 

Az európai országok energetikai helyzete továbbra is kérdéses. Az üzemanyag- és energiaárak az égig emelkednek. A téli hónapok előtt állva nehéz megjósolni a közeljövő keresletének mértékét és az esetleges további árnövekedéseket ezen a téren. Az energiafelhasználásra hatással van az időjárási viszonyok alakulása – mennyire lesz a télen hideg? Annyi viszont bizonyos, hogy ha képesek vagyunk csökkenteni az energiafelhasználásunkat, az most nagy segítséget nyújt. 

 

Tekintse meg korábbi cikkünket: Pandémia és energiaválság 

 

Hogyan takarítsunk meg energiát? 

Az európai kormányok többsége intézkedéseket hozott az energiafogyasztás csökkentése érdekében. A hűvösebb éghajlatú az országok jórészében lépéseket tettek az épületek fűtéséhez felhasznált energia csökkentése érdekében – ld. alacsonyabb hőmérsékleti határok bevezetése bizonyos cégeknél vagy oktatási intézményekben. Több helyről hallani a közvilágítás visszafogásáról vagy a karácsonyi díszkivilágítás lemondásról, mint költségcsökkentő intézkedésről. 

Érdemes szem előtt tartani, hogy az épületek belső tereiben uralkodó hőmérsékleti körülményekért az épület külső falainak hőátbocsátási tényezői felelősek. A megfelelően hőszigetelt falak, tető és padló megvédi az épület belső tereit a nyári túlzott felmelegedéstől és a téli túlzott lehűléstől.  

Ennek eredménye az épületek légkondicionálásával és fűtésével kapcsolatos energiafogyasztás valódi csökkenése. Az épületburkolaton keresztül történő hőátbocsátás szintjének csökkentése elsősorban a megfelelő és hatékony hőszigetelés megvalósítása révén lehetséges.  

Ideális megoldás az épületek hőszigetelésére a kőzetgyapot. Ezen anyag nemcsak hatékonyan csökkenti a hőátbocsátást, hanem más értékes tulajdonságokkal is rendelkezik. A kőzetgyapot képes elnyelni a hangokat, valamint csillapítja a visszhangot és a rezgést. Ennek köszönhetően akusztikai komfortot is biztosít az épületek belső tereiben. A kőzetgyapot továbbá neméghető anyag, ennek köszönhetően az ilyen tipusú szigetelőtermék jelentősen javítja az épületszerkezetek tűzvédelmi biztonságát. Fontos megjegyezni, hogy a kőzetgyapot rendkívül tartós anyag, azaz kedvező tulajdonságait hosszú évtizedeken át megtartja, hiszen a kőzetgyapot szigetelés élettartama az épület élettartamával megegyezik. 

 

Ház, ami energiát termel: Aktív készház 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mi történik, ha lángszóróval pörkölnek meg egy kőzetgyapot-garázsban álló bogárhátút?

Valamennyi autótulajdonost különleges érzelmek kötik az első járműhöz, azt azonban nem sokan csinálnák meg, amit Henrik Frank Nielsen. A ROCKWOOL Északkelet-Európáért és Oroszországért felelős elnöke saját, 18 éves korában kapott Volkswagenjét adta oda, hogy kiderüljön: tényleg olyan tűzállók-e a világcég termékei, mint amit hallani lehet róluk.