Ez a két műanyag tárgy gyilkolja meg a legtöbb tengeri madarat

Eszes Ádám

3 perc

Gondoltad volna? Nem a műanyag palackok, a hozzájuk tartozó kupakok okozzák a tengeri madarak pusztulását. Egy friss kutatásban 1700 tetemet vizsgáltak meg, minden negyedikben úgynevezett puha műanyag okozta a belek elzáródását.

Puha műanyagnak számítanak a lufik és a zacskók. Ezek jóval nagyobb eséllyel okozzák a tengeri madarak pusztulását a kutatás eredményei szerint, mint a szilárd műanyagtárgyak. Ennek több oka is van.

A kutatásban vizsgált állatok negyede halt bele abba, hogy műanyagot evett. Az emberi tevékenység miatt fokozatosan nő a tengerekbe, óceánokba kerülő, nem lebomló hulladék mennyisége. Ezt nem csak a madarak fogyasztják, hanem a többi tengeri élőlény is, így hiába foglalkozik a kutatás a madarakkal, érdemes tudni, hogy nem csak azok halnak bele a szemetelésbe.

Ezért esznek műanyagot

A madarak könnyebben összetévesztik a zacskókat és a leeresztett léggömböket a táplálékként szolgáló tengeri állatokkal. A zacskó ugyanis jobban hasonlít medúzára, a lufi pedig a kisebb halakra, mint a szilárd hulladékok.

Míg a szilárd műanyaghulladék a kísérletek alapján jóval gyakrabban jut keresztül az állat emésztőrendszerén, a puha műanyag több mint 30-szor akkora eséllyel zárja el a belső szervet, ami pedig az állat pusztulását okozza.

Mit lehet tenni?

Egyes becslések szerint 280 ezer tonna műanyag szemét található a Föld vizeiben, és ez a mennyiség fokozatosan újratermelődik. A Csendes-óceánon próbálkoznak már a több Magyarországnyi szemétsziget begyűjtésével, egyelőre zajlanak a munkálatok.

Ahhoz, hogy a műanyagszemét kibocsátását csökkenteni lehessen, át kell állnia az emberiségnek az alternatív, környezetkímélő megoldásokra, legyen szó akár a szívószálakról, műanyag zacskókról, vagy akár az építőiparban felhasznált alapanyagokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Furcsán hangzik, de elfogyhat a betonkészítésre alkalmas homok

Az építőanyagok iránti kereslet növekedésével a homok iránti igény is rengeteget nőtt az elmúlt évtizedekben. A betonkészítéshez használt homok mára már a víz után a második legkeresettebb természetes nyersanyag, amely ezért teljesen elfogyhat.