Ez az 5 ország tűnhet el a klímaváltozás miatt

Eszes Ádám

4 perc

A Föld átlaghőmérséklete évről évre emelkedik az emberi tevékenység miatt. Nemcsak a hőmérséklet, hanem a jégsapkák olvadásával együtt a tengerszint is emelkedik, ez pedig nemcsak nagyvárosokat, de egész országokat is veszélyeztet.

Az északi-sark jégsapkái egyre kisebb kiterjedésűek, a globális felmelegedés miatt, amit az emberi tevékenység gyorsít. Jelenleg a föld felszínét borító jégpáncél 24 milliárd köbkilométert tesz ki. A teljes vízkészletnek ugyan ez elenyésző része, de ha ez a mennyiség elolvad, akkor az jelentősen emelheti a tengerszintet.

Nem valószínű, hogy az évszázad végére elolvadnak a jégsapkák, de a tengerszint emelkedése folytatódik, így a vízszint a mostaninál jóval magasabb lesz.

A nagyvárosok közül New York, London, Koppenhága, Amszterdam, Buenos Aires és Sanghaj is víz alá kerülne, de vannak olyan területek, ahol teljes országokat veszélyeztet a vízszint megemelkedése.

Dánia

Az alacsonyan fekvő országot szinte teljesen elöntené a víz, ha a Föld jégsapkái elolvadnának, de a jelenlegi tempójú felmelegedés is veszélyezteti a lakosságot. Az ország átlagos magassága 31 méter, a legmagasabb pontja pedig 171 méter. A jégsapkák teljes elolvadásával Dánia területének csupán alig 5%-a lenne az új tengerszint felett.

Kiribati

Kiribati szigetei csak három méterre emelkednek ki a Csendes-óceánból. Évente egy centit emelkedik a vízszint – a tudósok szerint 2100-ra, a helyiek szerint 20-30 év múlva teljesen elöntheti a víz. A helyiek a közeli Új-Zélandon próbáltak menekültként letelepedni, de a hatóságok elutasították a kérelmet. Az ország emiatt vett egy új, 20 négyzetkilométeres szigetet, ahová a következő évtizedekben áttelepíthetik a lakosságot.

Maldív Köztársaság

Az Indiai-óceánon elterülő szigetcsoport egyik tagja sem emelkedik ki 2,5 méternél magasabbra a vízből. A népszerű turistacélpontot több mint 300 ezren lakják. A kiribatiaiakhoz hasonlóan a maldív-szigeteki vezetők is új területeket kezdtek vásárolni, hogy legyen hova költöztetni a lakosságot.

A Maldív-szigetek népszerű turistacélpont, de lehet, hogy már csak pár évtizeden keresztül lesz vízszint felett.

Barbados

A Karib-térség egyik legkisebb államát is szinte teljesen elöntheti a tengerszint- emelkedés. A Budapestnél kisebb ország legmagasabb pontja 340 méter, de a legtöbb része alig pár méterrel van tengerszint felett.

Tuvalu

Az országban jelentős gazdasági beruházások kezdődtek meg 2016-ban, ezek között mesterséges partszakaszokat hoztak létre, árvízvédelem céljából. A Kiribati közelében fekvő szigetcsoport legmagasabb pontja 5 méter magasan van, így gyakorlatilag ezt az országot is a teljes megsemmisülés fenyegeti a tengerszint emelkedésével.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Öko otthon – lakásunk energiahatékonnyá alakítása  

Mit tehetünk azért, hogy igazi, energiatakarékos öko-otthonunk legyen?