Ezek a városok tűnnek el, ha a globális felmelegedés folytatódik

Eszes Ádám

5 perc

A Föld átlaghőmérséklete évről évre emelkedik az emberi tevékenység miatt. Nemcsak a hőmérséklet, hanem a jégsapkák olvadásával együtt a tengerszint is emelkedik, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat.

Az északi-sark jégsapkái egyre kisebb kiterjedésűek, miközben majdnem havonta lehet olvasni egy-egy leszakadt jégtábláról, vagy egy erősen olvadó gleccserről. Jelenleg a föld felszínét borító jégpáncél 24 milliárd köbkilométert tesz ki. A teljes vízkészletnek ugyan ez elenyésző része, de ha ez a mennyiség elolvad, akkor az jelentősen emelheti a tengerszintet.

A National Geographics játszott el a gondolattal, hogy mi történne akkor, ha az összes jég elolvadna. A kutatók becslése szerint 5000 év múlva emelkedne meg annyira a Föld átlaghőmérséklete annyira, hogy az összes jégtakaró elolvadjon. Ez a becslés csak arra vonatkozik, ha az emberiség a jelenlegi szinten tartja az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Drasztikus emelkedéssel a teljes olvadás sokkal hamarabb bekövetkezhet, a károsanyag-kibocsátás visszaszorításával viszont sokkal későbbre tolható.

Arra, hogy ne borítsa jégtakaró a Földet, utoljára 34 millió évvel ezelőtt, az Eocén korban volt példa. Ha ez megismétlődne, akkor 65,8 méterrel emelkedne a tengerszint.


Figyelmébe ajánljuk további cikkeinket: A legélhetőbb városok listája


Magyarország az éghajlati változásokat leszámítva épségben megúszná, viszont a jelenlegi ökoszisztémából nem sok maradna. A szomszédos országok közül három komoly érintettje lenne az olvadásnak. Romániában a Duna-delta a mostani helyéről feljebb kerülne, a tengerparti városok, Konstanca, Tulcea és Mangalia például teljesen eltűnnének. Ukrajnában Odessza kerülne teljesen víz alá, de a tenger több tízezer négyzetkilométernyi, alacsonyan fekvő területet öntene el, vele együtt számos települést.

Horvátország búcsút mondhatna a gyönyörű szigeteknek és a part menti nagyvárosoknak, Splitnek és Zadarnak.

Európában nemcsak nagyvárosok tűnnének el, mint Szentpétervár, Helsinki, London egy része vagy éppen Stockholm. Hollandia és Dánia szinte teljesen víz alá kerülne. Az írás nem számol azzal, hogy a hollandok megemelik a part menti védművet, de a tengerszint folyamatos emelkedésével együtt kellene 60 méterrel bővíteni a gátak magasságát, nagyjából ezer kilométer hosszan, hogy megmeneküljön az ország. A dánokat szinte teljesen elönti a víz, Dánia területének csupán alig 5%-a lenne az új tengerszint felett.

Ázsiában majdnem egymilliárd embernek kellene új lakóhelyet keresnie. Isztambul egy részét és az iraki fővárost teljesen elnyelné a víz, de a 163 milliós Banglades nagy részét is elmosná a tenger. Kína legsűrűbben lakott részét is érintené a globális melegedés miatti tengerszint-emelkedés: a több tízmilliós Peking, Sanghaj Hongkonggal és más, milliós városokkal együtt tűnne el a térképről. A szintén sűrűn lakott indiai Bombay és Kalkutta is hasonló sorsra jutna.

Észak-Amerika keleti-parti nagyvárosai közül több nagyváros is – Montreal, New York, Boston és Miami – víz alá kerülne, ahogy az egész Floridai-félsziget is.

A kontinens két oldalán található óceánokat jelenleg a Panama-csatorna köti össze, de a tengerszint-emelkedéssel természetes találkozásuk is lenne ott, mert a két óceán egybenyílna. Dél-Amerikában az argentin főváros, Buenos Aires és Montevideo is teljesen víz alá kerülne, Rio de Janeiro alacsonyabban fekvő részeit is elnyelné a tenger. Az egyik legérdekesebb változás az Amazonast érintené, a folyó deltája nagyjából 3 ezer kilométerrel lenne feljebb a jelenlegi helyénél. A folyó mentén kiirtott őserdők helyén létesített települések mindegyike elpusztulna.

Ausztrália és Afrika is veszítene városokat, az Antarktisz és Grönland viszont teljesen jégmentes lenne, így ezeken a területeken teljesen új kolóniák jöhetnének létre, adott esetben a menekülni kényszerülő lakosság számára.

5000 év az emberi élet szempontjából rengeteg idő, ráadásul ez a legrosszabb forgatókönyv. Az írás ugyanakkor mégis fontos, mert ráébreszti az emberiséget arra, hogy ez a bolygó sérülékeny, és a környezet szennyezésének olyan káros következményei is lehetnek, amit ma még nem is tudunk elképzelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Elindult az első óceántisztító berendezés

Az Ocean Cleanup névre keresztelt projekt keretében megalkotott takarítógépet a nagy csendes-óceáni szemétszigetre eresztik rá. Ha sikerrel jár a csapat, még 60 ilyen berendezés indulhat útjára.