Ezért nem éri meg a belső hőszigetelés

Eszes Ádám

3 perc

Vannak olyan esetek, amikor kivitelezhetetlen, vagy aránytalanul nagy költséggel járna a külső hőszigetelés. Szakmai körökben általában nem javasolják, de abban konszenzus van még a szakemberek között is, hogy a nem létező hőszigetelésnél nincs rosszabb.

Új építésű ingatlan esetén kizárólag a homlokzati hőszigetelés az egyetlen megoldás és már meglévő ingatlan esetén is csak olyan esetekben érdemes választani, ahol a külső szigetelés megoldhatatlan. Meglevő ingatlannál hiába vonzóbb a belső hőszigetelés ára, rengeteg veszélyt hordoz magában.

Gyengébb, károsabb

A belső szigetelés legnagyobb hátránya, hogy a fal nem tudja felvenni az előállított hőt, míg a külső hőszigetelésnél igen, és ez nagyobb megtakarítást eredményez. Nem beszélve arról, hogy az alacsony hőmérséklet a falban futó vezetékeket sem kíméli, így előfordulhat, hogy elfagy a vízvezeték. Nem beszélve arról, hogy nyáron hamarabb felmelegszik a lakás.

A falszerkezetben lecsapódó párásodás a penészedés megindulását is eredményezheti. Azzal több cikkben is foglalkoztunk, hogy a penészedés milyen megbetegedéseket okozhat.

Ha nincs más megoldás

A legfontosabb szempont a belső fal szigetelése esetén, hogy milyen anyagból készítjük el.  Mivel a hideg oldal nem kap szigetelést, a fal továbbra sem lesz védve a külső hatások ellen. Ennek következtében a belső felületre kerül át a harmatpont, ami a tervezett hőszigetelés és a fal között okoz problémát abban az esetben, ha nem megfelelő anyagot választunk.

A fal belső felületén lecsapódó pára, és az amiatt kialakuló penészedés sokáig teljesen észrevétlen marad. A penészgomba egészségre káros hatásai közismertek, viszont maga a probléma az is lehet, hogy csak évek múltán válik nyilvánvalóvá.

Ahogy a belső szigetelés utólag felhelyezhető, úgy ki is cserélhető, viszont a duplán elvégzett munka nemcsak az egészségre, hanem a pénztárcánkra is káros hatással lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Passzívház építési irányelvek

Sokan gondolkodnak azon, hogy leendő otthonuk minősített passzívház legyen. Az egyik lehetőség a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut – PHI) által meghatározott szabvány követése. Egy ilyen szabvány szerinti ház építése nem csak megfelelő tervdokumentáció elkészítését, hanem gondos építési munkát és a PHI irányelvek betartását is igényli. A következő cikkben ezért egy ilyen beruházás megvalósításával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket taglaljuk a tervező szemszögből!