Ezért vált rendszeressé a poloskainvázió Magyarországon

Eszes Ádám

3 perc

Nehéz elképzelni, de csak az ezredforduló után jelentek meg itthon azok a poloskafajok, amelyek most akár százával próbálnak meg bejutni otthonainkba. Viszonylag egyszerű a válasz, hogy miért csak ilyen későn telepedtek meg Európában.

A zöld vándorpoloska 2002-ben telepedett meg Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy ugyan pár példány korábban is eljutott ide különböző szállítmányokkal, ám nagyobb kolóniát nem tudtak kialakítani. Az ázsiai márványpoloskánál is hasonló a helyzet, csak az 2013-ban, azaz alig 5 éve telepedett meg itt.

Az állomány szaporodását a nekik kedvező időjárás segítette. Az átlagosnál melegebb és száraz időjárásban ezek a rovarok sokkal könnyebben szaporodnak. Az áttelelésük pedig azon múlik, hogy sikerül-e biztonságos, meleg helyet találniuk a hidegebb hónapokra.

A poloskaprobléma nemcsak Magyarországot érinti

Tudósok úgy sejtik, hogy az európai elterjedés hátterében a klímaváltozás áll. A kétezres évek előtt még nem voltak olyan gyakoriak az olyan időjárási szélsőségek, mint az itt rendszeressé váló száraz és forró nyarak vagy az enyhe telek.

Az oxfordi egyetem munkatársai szerint azt, amit ma extrém hőhullámnak hívunk, évtizedek múlva csak átlagos nyárnak fogjuk, ha nem csökken az emberiség károsanyag-kibocsátása. Ez a hőmérséklet-emelkedés az, amely miatt a poloskák és több más invazív faj is elterjedhetett ilyen mértékben.

A poloskák hatalmas károkat okoznak a mezőgazdaságban.

Bár a poloska a belőle áradó bűzt leszámítva teljesen ártalmatlan az emberre, a mezőgazdaságban jelentős károkat okoz. A becslések alapján az itt megtelepedett invazív fajok több milliárd dolláros mínuszt okozhatnak a növények megdézsmálásával. Itthon elsősorban a paprikát és a paradicsomot károsítják, ami miatt a termés eladhatatlanná válik.

Mivel viszonylag friss jelenségről van szó, a kutatók jelenleg még dolgoznak az invázió ellenszerén. Egyelőre csak rovarirtó szerekkel lehet hatásosan fellépni a poloskák ellen, de az más, hasznos és őshonos faj állományát is károsíthatná.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mit kell tudni az energiafogyasztásról?

Lakásunk fűtéséhez, világításához szükséges energiafelhasználása az épület energiahatékonyságától és az egyes elektromos készülékek fogyasztásától egyaránt függ. Tudja, miként teremthet egy régi ház felújításával energiatakarékos otthont, hogyan csökkentheti otthona energiafogyasztását, miközben csökkenti a számláit és bolygónk jövőjére is ügyel egyben? Bemutatjuk, hogyan lehet alacsonyan tartani a villany és a gázszámlákat és egyben csökkenteni otthonunk káros környezeti hatásait.