Ezt ne csináld, ha nem akarsz penészes falakat!

Eszes Ádám

4 perc

Ugyan a penészgomba spórája mindenhol jelen van, mégis csak bizonyos helyeken tud szaporodni. Az elterjedés megakadályozása egyszerű, hosszútávú megoldásokból viszont kevés van.

A penészgomba spórája mindenhol jelen van, még azokban a lakásokban is, ahol akár évtizedek óta nem volt semmi nyoma. A gombának nedvességre van szüksége a szaporodáshoz, éppen ezért olyan környezetben jelenik meg, ahol a levegő páratartalma legalább 3 napon keresztül 75% felett van. Ha a feltételek adottak és megfelelő a táptalaj, akkor indul be a miléciumképződés, hamarosan pedig szabad szemmel is látható lesz a penészfolt.

A penészgomba olyan felületen is kialakulhat, ahol a páratartalom a hideg felületekre csapódik le. Ez olyan jelenség, mint amikor a hűtőből elővett üdítőre kicsapódik a levegő páratartalma, de ilyen az is, amikor télen az autó ablakai kezdenek párásodni.

Miért kell megelőzni, vagy minél előbb megszüntetni a helyiségek penészedését?

A penészgomba jelen van a mindennapi életben, sőt egyes alfajai nélkül olyan dolgok sem léteznének, mint a téliszalámi vagy a camembert. A szobafalakon megjelenő gombák azonban mérgezők. Bizonyított, hogy káros élettani hatásaik vannak – többféle légúti, ízületi és allergiás megbetegedés kialakulását segítik elő.

Köztudott, hogy a száraz, megfelelő hőmérsékletű és jó szellőzéssel ellátott felületek nem penészednek. Tehát a gomba szaporodására alkalmas helyiségekben is megelőzhető odafigyeléssel, gyakori szellőztetéssel, esetleg párátlanítóval a penész elterjedése. De vajon mennyire lehet költséghatékony megoldás a gyakori szellőztetés télen?

Kevésbé köztudott az a tény, hogy a falak penészedése másmilyen módon is megelőzhető. A nedvesedés oka elsősorban a hiányos vagy nem megfelelő minőségű hőszigetelés. Nemcsak a rosszul szigetelt külső falakon, de azokban a belső szobákban is kiváló környezet alakul ki a gombák számára, ahol az épületet nem szigetelték talajvíz ellen.

Leszámolás a gombákkal

Megfelelő szigeteléssel nem alakul ki a penészedés. Ha egy épület jó hőszigeteléssel rendelkezik, akkor a falak nem hűlnek le a külső környezeti hatások miatt. A szobákban emiatt nem csapódik ki a levegő páratartalma, hiszen a falak hőmérséklete megegyezik a levegő hőmérsékletével. Így a levegőben megtalálható gombaspórák sem találnak maguknak megfelelő táptalajt.

Ha meg akarod spórolni az összes, penészedéssel kapcsolatos kellemetlenséget, akkor érdemes olyan szigetelőanyagot választani, amely kiváló hőtartó tulajdonságokkal rendelkezik.

Tudtad?

A ROCKWOOL fenntartható módon készített kőzetgyapot szigetelőanyagai a stabilitás és merevség megtartása mellett biztosítják az optimális szigetelő tulajdonságokat. A ROCKWOOL kőzetgyapot kiváló páraáteresztő képességgel bír, ezért nem képez a szerkezeten páragátat, biztosítja az épület lélegzését. A ROCKWOOL kőzetgyapot szigeteléssel a lakótér komfortosabbá válik, a külső falak belső felületei melegebbek lesznek, és ez elkerülhetővé teszi a páralecsapódást, így a penészesedést is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Pince szigetelés ásványgyapottal: Hogyan csináld magadnak?

Szívesen szigetelnéd pincédet, de nem tudod, hogy hogyan és mivel kezdj neki? Most mutatunk egy megoldást, amely tartós, és hosszú távon rendkívül költséghatékony. A kőzetgyapot hőszigetelést szinte gyermekjáték felhelyezni, de ehhez egy pár dologra oda kell figyelni.