Felújítás otthonainkban – fókuszban a szigetelés

Mária Lestyán

10 perc

Lakóépületeink felújítása, a lakások energiahatékonyság-növelése nagyon széles körben tudja a magán és a közösségi érdekeket szolgálni.

Felújítás a lakóépületekben

Lakóépületeink felújítása, a lakások energiahatékonyság-növelése nagyon széles körben tudja a magán és a közösségi érdekeket szolgálni. A felújítások területén a legszélesebb pozitív hatással bíró terület, melyet a megfelelő anyagok és műszaki megoldások megválasztásával tovább lehet fokozni.

Felújítás szigetelés

A napokban jelent meg a MEHI Magyar Energiahatékonysági Intézet cikke a témában, mely az eddig kiaknázatlan területekkel foglalkozik. https://mehi.hu/hir/epuletek-energetikai-felujitasa-az-eddig-erintetlen-elonyok-kiaknazasa Ilyenek pl. A jobb levegőminőség – a légszennyezettség csökkentése, az energiaszegénység felszámolásának – egészségügyi és költségvetési előnyei vagy akár az energiahatékonyság termelékenységre gyakorolt pozitív hatásai. A klímavédelem fontosságát egyre többen a bőrünkön is érezzük. A modern élet kihívásai a környezet, és zaj- és légszennyezés, a növekvő fenntartási költségek a szűkülő életterek egyre komplexebb gondolkodást és megoldást igényelnek.

Ház szigetelés és belső komfort

Amikor az otthonaink felújítására kerül a sor nem csak annak kellene elsődleges szempontnak lennie, hogy mekkora befektetéssel mennyit tudunk megtakarítani az energiaköltségeken (energiahatékonyság!), hanem hogy melyek azok az optimális megoldások, melyek a legtöbb előnnyel tudnak szolgálni a számunkra a megfelelő lakókomfort biztosítása érdekében.

Sokan azt gondolják, a hőszigetelés csak az energetikával, az energiahatékonysággal áll összefüggésben, holott az épületek belső komfortjának biztosításában legalább annyira hangsúlyos szerepe van. Ameddig nincsenek megfelelő módon hőszigetelve épületeink, addig energiapazarlók, hőhidasságuk miatt penészesedhetnek, a bent tartózkodóknak pedig diszkomfort érzete lehet. A belső hőérzet ugyanis alapvetően attól függ, hogy egyrészt milyen az épületszerkezet felületi-, másrészt a helyiségek levegőjének hőmérséklete. Húsz fok egy jól szigetelt házban sokkal komfortosabb, mint egy rosszul szigeteltben.

A szigetelés többet nyújt

Egy jól megválasztott szigetelés és felújítás – pl. társasház szigetelés esetén – az energiahatékonyságon túl védelmet nyújthat a környezeti zajok és tűz ellen is (tűzálló szigetelés). Ha megfelelő szinten hőszigetelünk, a beruházás szellőztető rendszer nélkül is elérheti az elvárt szintet, megfelelő árnyékolás és üzemetetés mellett a klimatizálás is elkerülhetővé válik. 

A szigetelés is tervezhető?

Kétségtelenül nehéz meghatározni az optimális szintet, ehhez mérnöki tudásra van szükség. Sajnos azonban Magyarországon még mindig probléma, hogy a tervezést nem szeretik megfizetni az építtetők. Az a tévhit, hogy tervek nélkül is lehet jó házat építeni a legtöbb építkezésen megdől. Sokkal gazdaságosabb, hatékonyabb és olcsóbb épületet lehet létrehozni, ha előtte gondosan megtervezik, ha minden átgondolva kerül a tervlapokra. 

Felújítás otthonainkban

Az építtetők ennek ellenére jobban bíznak a kivitelezőkben, mint az építész tervezőkben. Az építőipar kicsit olyan, mint a foci: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, pedig dehogy. 

Az építészeknél is látunk persze hiányosságokat: sokszor aránytalan mértékben szigetelnek szerkezeteket, (pl. ha egy falszerkezet 4x jobb szigetelő képességgel rendelkezik, mint az ablak, a felületi hőmérséklet különbségek okán páralecsapódás lehet az ablakunkon). 

A szigetelés tervezés további tényezői: nap, árnyék, növényzet

Beszélhetünk a benapozásról is, kevés az az építésztervező, aki mondjuk tudja és alkalmazza, hogy a benapozás milyen pozitív és negatív hatásokkal jár együtt, hogyan kellene ezeket kihasználni vagy jól árnyékolni. 

Elfelejtkezünk továbbá lakóépületeink, társasházak környezetébe telepített növényzet igen fontos szerepéről is.  Száz évvel ezelőtt a tornácos parasztházakat is tisztességesen megtervezték, nyáron nem sütött be a nap, még szőlőlugas is védelmet nyújtott sok helyen ebben, télen viszont az alacsonyabb hajlásszögű fénysugarak miatt a szoláris hőt meg lehetett nyerni az épület nyílászáróin keresztül az épület belső tereiben. 

A ház felújítás komplex kérdés

Fontos hangsúlyozni, az energetikai felújítás komplex kérdés, nem lehet kizárólag a hőszigetelésre korlátozni, de tény és való, hogy enélkül nem tudjuk a megfelelő komfortot biztosítani. A hőtároló tömeg is kérdésként merülhet fel. Általános trendeket, követnek sajnos sok esetben az építészek: pl. korszerű falazóblokkból építünk házat és majd amennyi hely marad, ott hőszigetelünk, rutinból, tervezés nélkül. 

Ezeknek a korszerű falazóblokkoknak a testsűrűsége azonban már nem rendelkeznek olyan hőtároló tömeggel, mint a régi tömör tégláké. A legáltalánosabb hiba ezen a téren, hogy ezek a korszerű tégla szerkezetek mivel az álló fugáik nincsenek kitöltve akkor lesznek légtömörek, ha mind két oldalon vakolattal látják el, még a szigetelés felhelyezése előtt, viszont spórolásból ezt el szokták hagyni a kivitelezők. 

Nem elég csak szerkezetet és minél vastagabb hőszigetelést tervezni, minden lényeges befolyásoló tényezőt figyelembe kell venni a tervezés során, s sok esetben a tulajdonos is meg kell tanítani az épületek használatára. Általános példa, hogy egy jól szigetelt házban arra panaszkodnak a lakók nyáron, hogy melegebb van bent mint a szigetelés előtt, klímát kellett beépíteniük. Ha nyáron az árnyékolás nélküli nyílászárókon keresztül felmelegszik az épület az a jól hőszigeteltség okán nehezebben hűthető le, emiatt egy jól hőszigetelt épületnél elengedhetetlen a megfelelő árnyékolási lehetőség biztosítása.

szigetelés

A műszaki fejlődés, fejlesztés a hőszigetelések területén is töretlen. Az egyre modernebb anyagok és megoldások egyre komplexebb módon képesek biztosítani a lakókomfortot a környezet és klímavédelem mellett. 

Ne megszokásból, ne csak ár alapján válasszunk szigetelést, hanem mérlegeljük az adott épület adottságait, elhelyezkedését, az épületet érő hatásokat, a választott szigetelés tartósságát, értéknövelő hatását. Az ennél is környezettudatosabb építtetők pedig az alapanyagok természetességén, újrahasznosíthatóságán is elgondolkodhatnak a választásuk során.

Ellenőrizze ezt a cikket: A kis házikó. Kicsi, de a miénk! Hétvégi házak felújítása – a gikszerek elkerülésével

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Házak hőszigetelése 2024-ben: tegyünk környezetünk és bolygónk védelméért!

Környezeti károk, szennyezett levegő, szmog, romló egészségi állapot, klímaváltozás. Mindezek kialakulásában részben otthonaink, házaink károsanyag kibocsájtása is felelős. Az Európai Unió ennek megváltoztatása érdekében modernizációs programot vezetett be.