Fénnyel berendezett otthonok

Károly Somlósi

11 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Az alkalmazott fényforrások befolyásolják a helyiségek hangulatát

Megfelelő színárnyalat és a konkrét világítótest kiválasztásával hangulatosabbá tehetjük szobáinkat

Bizonyos megvilágításokkal módosíthatunk szobáink vizualitásán

Hogyan teremthetünk kellemes légkört otthonunkban? Milyen fényforrás mellett a legjobb dolgozni, illetve kikapcsolódni? Érdemes lehet felosztani nappalinkat külön fényzónákra? Mindezekről és sok másról is beszélgetünk Dagmara Schierrel, a TIM S.A. világítástechnikai szakemberével.

A fényforrások manapság nemcsak a belső terek megvilágítására, hanem az egyes helyiségek hangulatának, légkörének befolyásolására is szolgálnak. Hogyan tehetjük tereinket kellemessé, hangulatossá?

A fényforrások által keltett hangulatot elsősorban a fényük színe határozza meg. A színhőmérsékletet Kelvinben (K) fejezzük ki. A 2700 K és 3000 K közötti tartományban megtalálható értékek a kellemesen meleg hatású fények. Minél alacsonyabb ez az érték, annál inkább sárgás a színárnyalat. A “természetes színű” fény, amivel egy derűs napon találkozunk, körülbelül 4000 K. Ezt a színárnyalatot gyakran használják irodákban, hisz segíti a dolgozók hatékony munkavégzését. A skála másik végén találhatóak a 6500 K körüli értékű színtónusok, melyek viszont inkább hideg, kékesebb, fehérebb fényárnyalatok. Ezeket – bár kevésbé hangulatosak és meghittek – szintén használják belső terekben.

Fénnyel berendezett otthonok

Hogyan hat a fény a szoba hangulatára?

A megfelelő színárnyalat kiválasztása mellett nagyon fontos a konkrét világítótest kiválasztása. Hangulatosabb a helyiség, ha mennyezeti lámpa helyett fali- és állólámpákat alkalmazunk, egyfajta indirekt világítást kialakítva. Ezek mind elegendő fényt biztosítanak anélkül, hogy vakítanának. Így egy visszavert, szórt, kellemesen tompított világítóhatást kapunk a belső térben. Tökéletes megoldás, ha például a meghittség hangulatát szeretnénk teremteni egy helyiségben.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: A stílus nem kér pénzt – hogyan rendezzük be a lakásbelsőnket, pénztárcánkra is ügyelve egyben?

A fény nemcsak a helyiség hangulatára lehet hatással, igaz?

Természetesen. Számos további funkciót betölthet. Az egyik legfontosabb a helyiségek optikai nagyítása vagy szükség esetén csökkentése. Például a mennyezet erősebb megvilágításával magasabb szoba hatását érjük el. A szemközti falak megvilágításával pedig optikailag bővítjük a belső teret. A mennyezet vizuális “leengedése” érdekében keskeny fénysugarat kell irányítani a padlóra.

A fény másik alkalmazása, amely a nagyobb nyitott terek esetében játszik szerepet, a belső terek felosztása különböző célú zónákra. Az étkezőasztal feletti lámpa használata vizuálisan elválasztja az étkezőt, a konyhában az erős fény megkönnyíti az ételek elkészítését, a nappaliban a meleg, meghitt világítás pedig lehetővé teszi a háztartás tagjainak a pihenést egy fárasztó nap után – és egyben elválasztja a pihenőteret.

Lehetőség van speciális világító hatások elérésére is. Háttérvilágítással, például a tévé hátulján lévő világítással és a többi fényforrás tompításával moziterem hatást érhetünk el és a TV maga is nagyobbnak tűnik.

Érdemes megjegyezni, hogy ugyanaz a helyiség, attól függően, hogy egy adott pillanatban melyik fényforrást használjuk, különböző szerepet tölthet be.

Úgy tudom, hogy a ház világítását igazíthatjuk a napszakhoz is. De hogyan?

Érdemes a fényt életmódunkhoz igazítani. A természetest, a számunkra legmegfelelőbbet használjuk minél tovább. Érdemes megjegyezni, hogy minél hűvösebb a világítás színárnyalata és intenzitása, annál jobban serkenti a helyiségben lévők aktivitását, és fordítva: minél melegebb a szín és alacsonyabb a fényereje, annál inkább kedvez a kikapcsolódásnak. Ennek a tudásnak a birtokában a megfelelően kiválasztott lámpatestek és fényforrások segítségével egy adott helyiségből napközben otthoni iroda, majd estefelé relaxációs zóna lehet. Ehhez az átalakuláshoz segítséget nyújtanak a változtatható fényszínnel és fényerősségi beállítási lehetőséggel rendelkező lámpatestek. Az ilyen intelligens otthoni eszközök lehetővé teszik, hogy különböző megvilágítási módokat hozzunk létre bizonyos napszakokhoz és tevékenységekhez.

Fénnyel berendezett otthonok

Javasoljuk ezt a cikkünket is: A lakásbelső kialakítása – 10 ötlet a kompromisszumok nélküli megtakarításhoz

Milyen helyekre célszerű elhelyezni és ráirányítani a fényforrásokat?

A piacon elérhető széleskörű fényforrás-kínálat praktikus megoldásokat garantál számunkra, mint például konyhaszekrények, fiókok, gardróbszekrények, lépcsők, otthoni műhelyek megvilágítása, valamint díszvilágítás, mint például fali, mennyezeti, homlokzati vagy kerti világítószerkezetek esetében. Gyakorlatilag mindenhol elhelyezhetők a különféle lámpatestek, LED-profilok stb. – akár süllyesztett kivitelben, akár kültérre, vagy akár víz alá is helyezhetők. Amikor világítást tervezünk, csak a fantáziánk, valamint a költségvetésünk szab határt.

Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Nos, megfelelő megvilágítással kiemelhetünk bizonyos részleteket. Ez jó lehetőséget kínál, de bizonyos veszélyeket is rejt magában. Ha például a mennyezetet megvilágító közkedvelt LED csíkot helyezünk el, tudnunk kell, hogy ennek fénye kiemelhet más megvilágításban nem látható egyenetlenséget, hiányosságot. A konyhaszekrények lábazatánál alkalmazott világítás is kellemes hangulatot kölcsönöz a bútornak, ugyanakkor egyben a padlón lévő port is kiemeli.

További jótanács: inkább ismert gyártók termékeit választjuk, több év garanciával és annak átlátható feltételeivel.

Melyek a talán kevésbé ismert megoldások?

Én személy szerint a LED-es mennyezeti díszlécek híve vagyok. Diszkrétek, távirányítóval vezérelhetők, és ha nem világítanak, akkor is dekoratív szerepet töltenek be. Tetszenek az új, süllyesztett lámpatestek is a mennyezetben, melyek akár helyettesíthetik a gyakorta használt spotlámpákat.

Sokan visszatérnek a jól ismert neon fényreklámokhoz. Ezeket most LED-es változatban lehet már kapni, tökéletes megoldás lehet tinédzserek szobáiba vagy eklektikus stílusú enteriőrbe.

Ezek az új megoldások energiatakarékosak is egyben?

Természetesen, amennyiben hagyományos fényforrásokat LED-esekre cseréljük. Persze szokásaink átgondolásával, szükség esetén átalakításával is sokat tehetünk az alacsonyabb villanyszámlákért. Először is kapcsoljuk le a világítást olyan helyiségekben, ahol éppen nem tartózkodunk. Másodszor csökkentsük a világítás erejét, ha nincs szükség erős fényre. A nagy nappali fényforrás helyett például használjunk egy kisebb állólámpát az olvasáshoz. Bizonyos helyeken, például WC-n vagy folyosókon mozgásérzékelőkkel kombinált világítási módszert érdemes kialakítani.

Ideális megoldás egy olyan vezérlőegység, vagy mobiltelefonos applikáció, amely lehetővé teszi a világítás távolról történő fel- és kikapcsolását. Érdemes életünket úgy átszervezni, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a napfény természetes erejéből. Szemünk és pénztárcánk is profitál majd belőle.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Célegyenes az építkezésben: a lakásbelső kialakítása

Fénnyel berendezett otthonok

Hogyan válasszuk ki a megfelelő izzót?

Érdemes elolvasni a csomagoláson található információt. Fontos az élettartam, ami ideális esetében legalább 40 ezer óra. Az energiahatékonysági osztály is fontos. Ne vásároljunk A +-nál alacsonyabb osztályú fényforrásokat. Másrészt fontosabb az izzó teljesítménye, mint a fényhatásfoka. Leggyakrabban a gyártók a csomagoláson feltüntetik az adott forrás lumenben megadott fényáram értékét, vagyis azt, hogy a kibocsátott fényt milyen teljesítménnyel fogja érzékelni a szemünk. Nyilvánvaló, hogy minél több lumen, annál nagyobb a fényintenzitás. Válasszunk alacsony fogyasztású, de nagy fényáramú forrásokat. Minél hatékonyabb a forrás, annál nagyobb a megtakarítás.
A világítási szög is fontos. Ezen múlik ugyanis, hogy a mennyezetben lévő izzó az egész belső teret, vagy annak csak annak egy részét fogja megvilágítani.

Az izzószálas izzók, közismert nevén Edison izzók, népszerűek a piacon. Ma, ami izzószálnak tűnik, az valójában egy hosszú LED-modul. Az izzó egyesíti a LED előnyeit és a már megszűnt wolfram izzók hagyományos megjelenését. És egyre fantáziadúsabbak az izzószálakat tartalmazó buborékok, melyek hatással lehetnek a helyiségek hangulatára is. Ezekkel az izzókkal új megjelenést adhatunk a hagyományos csillárainknak.
A világítástervezés ma már egyfajta művészet, a design és a modern technológia ötvözete: a széles kínálatnak köszönhetően az otthoni világítás tervezése igazi kihívássá válhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Zöld városok és épületek

Földünkön a városaiasodás több évtizedes tendencia. A városok lakossága és mérete folyamatosan növekszik. Hamarosan az emberiség nagyrésze városokban fog élni. A városok növekedése – hacsak nem figyelünk az épületek energiafelhasználásának csökkentésére – a környezetet erősen terhelő folyamattá válik. Különösen fontos, hogy mind az új, mind a régebben épült épületek zöldek, azaz fenntarthatóak legyenek. Ehhez nélkülözhetetlen az energiahatékony megoldások alkalmazása.