Férfibarlang a házunkban – ahol félrevonulhatunk. Ötletek a rendezéshez.

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Sok férfi szeretne egy saját helyiséget, ahova elvonulhat 

A kialakítást a falak víz- és hőszigetelésével kezdjük 

Következő lépés a belső tér kialakítása – saját ízlésünk szerint 

Minden férfi életében eljön a pillanat, amikor egyedül és kizárólag csak a nyugalomra vágyik. És az is előfordulhat, hogy nyugalmunkat egy alagsori helyiségben találják meg, ami egy igazi férfibarlanggá válhat.

Az elmúlt években a velem egykorú ismerőseim és barátaim többsége kiköltözött a panelházakból, társasházakból, és ma már a legtöbben külvárosi területeken élnek. Amikor ezekkel a barátaimmal otthonunkról, családunkról és általában az életünkről beszélünk, kiderül, hogy szinte mindannyiunknak ugyanaz az elképzelése: egy férfi-barlang, egy hely, ahol egyedül lehetünk, amit olykor megoszthatunk a barátokkal. Mert természetesen mindannyian szeretjük a feleségünket és a családunkat, de néha szeretnénk, ha néhány pillanatra csak magunk lehetnénk. Természetesen csak azért, hogy hiányozzunk nekik.

Mi is ez a férfibarlang? Egy olyan hely a házunkban, ahol békében lehetünk. Ahol magunkban szórakozhatunk. Ahol akár egy pohár bort nyugodtan elkortyolhatunk, ahol megnézhetünk egy focimeccset néhány barátunkkal vagy csak beszélgethetünk, telefonálhatunk.

Amikor ismerőseimmel elkezdtünk megoldást keresni saját férfibarlangjaink kialakítására, gyorsan kiderült, hogy nem vagyunk egyedül: világossá vált, hogy ilyen jellegű helyiségek kialakítása manapság nagyon is elterjedt, divatos. Kutatásainkból az is nyilvánvalóvá vált, hogy a megvalósításra az alagsor a leginkább megfelelő.

Belmagasság és ablakok 

Férfibarlangunk kialakítását érdemes alapos átgondolással kezdeni. Először is érdemes megmérni a szoba belmagasságát. Egy normál belmagasság legalább 250 cm, az átmeneti használatú helyiségeké (pl. garázs) is azért jó, ha legalább 220 cm. Vegyük figyelembe, hogy az új funkció ignyelhet a padlóban, és a mennyezeten utólagos, elsősorban akusztikai szigetelést, aljzatot és burkolatot, melyet kőzetgyapot szigeteléssel könnyen meg tudunk oldani, viszont a bemagasság tervezésénél figyelemmel kell lenni rá.

Meg kell határoznunk továbbá az ablakok méretét is, mely jó esetben a falfelület legalább 1/12-ét jó ha kiteszi.

Man cave
Man cave

Száraz falak 

Miután felmértük az alagsor magasságát és az ablakok méretét, megnézhetjük leendő barlangunk külső falait. Reméljük, hogy nedvességre, esetleg penészesedésre utaló nyomot nem fogunk találni. Viszont nagy valószínűséggel, ha meglévő épületről beszélünk a hőszigetelő képessége sem biztos, hogy megfelelő lesz, ezért számolnunk kell a megfelelő komfort elérése érdekében azzal, hogy a belső oldal felől ezt utólagosan majd el kell készítenünk.

Ha nedvesedést tapasztalunk, előfordulhat, hogy az kívülről hatol be a pincébe. Ez azt jelentheti, hogy hibás a falak, és talán az alapok vízszigetelése. Ezt érdemes szakemberrel megvizsgáltatni. Előfordulhat, hogy új vízszigetelést kell készítenünk. A fentebb említett belső szigetelésnek csak azt követően szabad nekiállni, miután rendeztük a a falszerkezet nedvesedési problémáit, valamint az kellő mértékben kiszáradt.

Férfias stílusú belső elrendezés 

Természetesen a legjobb helyzetben azok a háztulajdonosok vannak, akiknek a pincéje már eleve jól szigetelt. Ebben sz esetben ugyanis azonnal megkezdhető a helyiség berendezése, belső terének kialakítása. Egy ilyen szoba esetében nem feltétlenül kell drága dolgokon gondolkodni. Olcsóbb burkolatok, szerelvények, festékek is teljesen megfelelnek. A csövek, kábelek, akár a falfelületen, maszkolás nélkül is futhatnak, egyfajta egyszerű design-elemként funkcionálva. A bútorok kialakítása is követhet akár egy minimalista, ipari stílust. A berendezés létrehozásához akár autósüléseket, deszkákat, téglákat is felhasználhatunk. Pár plakát a falon, egy TV, valamilyen hangot adó berendezés pár hangfallal, és máris kész.

Persze választhatunk más belső kialakítást is. Ha a költségvetésünk megengedi, barlangunkat akár mahagóniból és barna bőrből készült szobává is változtathatjuk. Az egyetlen dolog, amira figyelnünk kell, a saját ízlésünk és kényelmünk. Merthogy egy férfibarlang valamennyire hasonlít egy gyerekszobához – itt is egy adott “felhasználóhoz” kell igazítani a berendezést. Nos, úgy tűnik, van némi igazság abban, hogy a fiúk sosem nőnek fel, csak a játékaik drágulnak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

5+1 home decor ötlet, amire nem is gondoltál volna

Miért kéne kidobni a már nem használt tárgyakat, amikor menő dekoráció vagy akár bútor is készíthető belőlük? Fésű, karácsonyi izzók, bögre – ezeket mind újra lehet hasznosítani.