Födémek és falak burkolása – hogyan spórolhatunk?

Károly Somlósi

7 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A lakás belső burkolatainak kialakítása magas költségekkel jár

Az olcsóbb megoldás nem feltétlenül rosszabb

A falak és a padlók hőszigetelése esetén minőségi anyagok válasszunk

Végre felépítettük saját álomotthonunkat! A következő feladat a lakás belső tereinek kialakítása: a burkolatok, csempék, szaniterek stb. beszerzése. Igaz, már az építkezés alatt nagyjából kiköltekeztünk, de otthonunk hangulatos belsőjének kialakítása is komoly kiadásokkal jár. Mennyibe fog kerülni mindez? Maradt pénzünk rá? Nézzük, miként lehet pénztárcabarát módon kialakítani a lakásbelsőt, hogy végre az egész házat befejezhessük.

Belső inspirációk vs. valóság

A dilemmák már a padló és a falak burkolatának kialakításakor kezdődnek. Bizonyos, lakberendezési magazinokban látható divatos megoldások – melyekről évek óta álmodoztunk -, hirtelen elveszítik vonzerejüket, amikor megismerjük az áraikat. Ilyenkor két út közül választhatunk. Vagy pontosan úgy alakítjuk ki a belső tereket, ahogyan azt eredetileg megálmodtuk, minden megtakarított forintot félretéve erre a célra, és azzal számolva, hogy a végeredményt csak hosszú évek múlva láthatjuk. Vagy kompromisszumot kötünk. Sokan ez utóbbit választjuk. A megtakarítás azonban nem feltétlenül jelent nyers fehér falakat és olcsó PVC burkolatokat.

Hogyan takaríthatunk meg okosan a falak és födémek végső kialakításakor?

Mielőtt a megtakarítást keresve kétségbeesetten beszaladunk egy barkácsboltba a legolcsóbb anyagokért, érdemes átgondolni, hogy mit engedhetünk meg magunknak. Az ár sok tényezőtől függ, és ezek egyike a termék tartóssága. Ha a legolcsóbbakat, a garancia nélkülit vagy megbízhatatlan forrásból valót vásároljuk, sokat kockáztatunk. Többek között az is, hogy a munkák befejezését követően néhány évvel felújításba kell fognunk.

Ugyanakkor nem feltétlenül a legdrágább anyagok a legjobbak is egyben. Folyamatosan új trendek jelennek meg a lakberendezési piacon. A divatos megoldások automatikusan drágábbak, bár nem feltétlenül magasabb a minőségük. Az árnál fontosabb a minőség és a termék tartóssága.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Az alapoktól a háztetőig – min és hogyan tudunk spórolni egy építkezés során?

Födémek és falak burkolása

Fa parketta vagy laminált padló?

A legjobb példa a padló felületének kialakítása. Sokan szeretnének eredeti faparkettával burkolt padlót a nappaliba. Általában a lelkesedés elhalványul, ha megismerjük az árakat: csak az anyag elérheti a 30,000 Ft-ot négyzetméterenként. Ha nincsenek millióink a fa parkettára, érdemes a laminált padlók között is szétnézni. Ma már igen széles választékban kaphatóak, és megtévesztésig hasonlítanak az eredeti fára. A kész padló ugyanolyan jól néz ki, és határozottan tartósabb és könnyebben karbantartható, mint a könnyen karcolódó fa – ráadásul ára jóval alacsonyabb, kevesebb, mint a fele a parkettáénak.

„Újrahasznosítható” burkolólapok

Burkolólapokat, csempéket mind a padlók, mind bizonyos falak (tipikusan: fürdőszoba, konyha) burkolására is használhatjuk. Egyértelmű előnyük a tartósság és a könnyű tisztán tartás.

A burkolólapok hosszú évekig szolgálnak bennünket. Amikor használt lakást vásárlunk, nem feltétlenül kell eltávolítanunk a burkolólapokat. Ha jó minőségűek, akkor speciális csempefestékkel lehetőségünk van akár más színűre festeni is ezeket.

Ha szeretjük a kicsit művészibb enteriőröket, akkor beszerezhetünk a piacon kerámiacsempét imitáló csempe matricákat. Elég, ha kiválasztott helyekre ragasztjuk őket, hogy kicsit „egzotikusabb” legyen a konyha vagy a fürdőszoba.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Célegyenes az építkezésben: a lakásbelső kialakítása

Födémek és falak burkolása

Falak dekorálása – hogyan lehet olcsóbb?

A falak kialakítására többféle megoldás létezik. Jó példa erre a 3D dekorpanelek alkalmazása. Sokféle minta létezik, utánozhatnak téglákat, köveket vagy bármilyen formát. Elég, ha a barkácsboltokban kapható ragasztóval felragasztjuk a falra. Ezután tetszőleges színre festhetjük őket – lehetőleg akrilfestékkel. A vizuális hatás gyakorlatilag nem különbözik a valódi téglától, kőtől vagy vakolattól, de szállításuk és összeszerelésük sokkal egyszerűbb a dekorpanelek könnyű súlyának köszönhetően.

Jobb, ha nem kísérletezgetünk a falak és padlók szigetelésével

Az előbbiekben említett dekorpanelek esetleges cseréje néhány év múlva – ha mondjuk otthonunk belső kialakítását szeretnénk megváltoztatni -, nem jár nagy költségekkel és meglehetősen gyorsan és egyszerűen elvégezhető. Más a helyzet azon építőanyagokkal, melyek az épületszerkezet elemeiként kerülnek beépítésre. A falak és padlók hőszigetelésére szolgáló anyagok kiválasztásakor jobb, ha olyat választunk, melyek tartósak és hosszú évtizedeken át megtartják olyan kiváló tulajdonságaikat, mint a hangszigetelés, páraáteresztés vagy a tűzvédelem. Ha ilyen anyaggal szeretnénk otthonunkat hőszigetelni, érdemes a kőzetgyapotot választani. Ilyen esetben lakásunk nemcsak átvitt értelemben, szó szerint is meleg és hangulatos lesz. Ezzel együtt csökkentjük a fűtési költségeket, így végső soron egy ilyen beruházás néhány év alatt megtérül.

Álmaink otthonának belső kialakításakor nem kell feltétlenül feladnunk eredeti terveinket. Számos érdekes megoldás található a piacon, amelyek bár olcsóbbak, de a végeredmény meghaladhatja várakozásainkat.

Mennyibe kerül egy négyzetméter jó minőségű fa parketta (2022 első félévi árak szerint):

1500 – 2000 Ft
3000 Ft-tól indul
Körülbelül 10,000 Ft
Elérheti a 30,000 Ft-ot

Elérheti a 30,000 Ft-ot

Födémek és falak burkolása

Ha fa parketta helyett laminált padlólapokat teszünk a padlóra, kiadásunk körülbelül:

Kevesebb, mint a fele
Nincs jelentős megtakarítás
Minimális
Semennyi, a laminált padló a drágább

Kevesebb, mint a fele

Födémek és falak burkolása

A ház belső burkolatainak kialakításakor a "minél drágább, annál jobb" elvet kell követni

Természetesen az ár garancia a minőségre
Nem feltétlenül – néha a magas ár elsősorban az adott termék trendiségének, divatosságának az eredménye
Igen, érdemes még további finanszírozásban is gondolkodni
Nem – a legjobb a legolcsóbb anyagokat vásárolni, akár kevésbé megbízható forrásból is

Nem feltétlenül – néha a magas ár elsősorban az adott termék trendiségének, divatosságának az eredménye

Födémek és falak burkolása

Az előző lakó által a falon hagyott csempék újjávarázsolása érdekében a következőket tehetjük:

Szedje le a régi csempéket, és tegyen fel újakat
Használjon csempematricákat
Fesse le a régi csempéket speciális festékkel
Az említett megoldások mindegyike lehetséges

Az említett megoldások mindegyike lehetséges

Födémek és falak burkolása

A falburkolat kialakítható:

Betonlapokkal
3D dekorpanelekkel
Falfestékkel
A fenti megoldások mindegyike lehetséges

A fenti megoldások mindegyike lehetséges

Födémek és falak burkolása

Kockázatos megtakarítás lehet:

Megtakarítás a padló kialakításakor
Olcsóbb fürdőszobai csempe vásárlása
Alacsony minőségű szigetelőanyagok használata
A falak festése olcsó festékekkel

Alacsony minőségű szigetelőanyagok használata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mi az a modulház?

Városból származom, de vidéken élek, és itt szeretnék házat építeni. Úgy néz ki, ez valójában nem is olyan nehéz. A szomszédom épp egy olyan épületbe költözik, amelyet tizenéves fia segítségével épített az elmúlt két évben. Megfigyelve őket, azt gondoltam, hogy ez nagyszerű dolog: egy apa és fia saját kezűleg házat épít! Úgy döntöttem, hogy én is ilyet szeretnék.