Galéria a lakásban: egy tér korlátlan lehetőségekkel – ötletek és inspirációk

Károly Somlósi

7 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Ha tehetjük, alakítsunk ki galériát otthonunkban

A galéria nem csak hálószobaként szolgálhat

A galéria rendeltetési célja változtatható

Elsőre nem is gondolnánk, hogy egy lakáson belüli galéria sokkal több, mint egy egyszerű hálószoba. Ebben a cikkben ötleteket adunk a galéria optimális és gazdaságos kialakítására.

A galériák népszerűek lettek az elmúlt években, hiszen ezzel a praktikus megoldással nagyobb teret nyerhetünk otthonunkban. Hogy ezt a plusz teret mennyiben élvezhetjük, attól függ, hogyan alakítjuk ki. Ez különösen fontos a kisebb méretű ingatlanok esetében, ahol minden centiméter aranyat ér.

Már az elején szeretnénk hangsúlyozni, hogy egy galéria kialakításánál mindig figyelembe kell venni annak szerkezeti korlátait, mindenekelőtt a teherbíró képességét, és ehhez kell igazítani igényeinket.

Mennyi hely a galérián!

A galéria optimális kialakítását már a lépcsőnél érdemes elkezdeni. A lépcső hátoldala praktikus hely lehet polcok, fiókok elhelyezésére.

Menjünk fel a lépcsőn, és vizsgáljuk meg a magát a galéria korlátját. Amellett, hogy biztonságosnak kell lennie, további helyet is biztosíthat könyvek és egyéb kisebb tárgyak elhelyezésére. Természetesen a legfontosabb, hogy a korlát alapfunkcióját továbbra is betöltse.

Gyakori, hogy a galéria “plafonja” maga a ferdetető, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk ezt a teret is maximálisan kihasználni. A lejtős síkra illeszkedő, az oromfal teljes felületén elhelyezett polcok optimális helykihasználást biztosítanak. Ha a galéria mérete megengedi, érdemes egy kicsit mélyebb szerkezettel próbálkozni, ami a polcokon kívül akár már fiókokat is tartalmazhat – ez mindenképpen növeli e megoldás értékét és gyakorlati hasznát.

Geléria a lakásban

Remek hálószoba lehetne? Igen, de…

Sokan azt gondolják, hogy egy galéria elsősorban hálószobaként használható. Ennél azonban több lehetőségünk is van. Kezdjük akkor a hálószoba kialakítással. Ez azért jó ötlet, mert alul helyet takarítunk meg, a rendelkezésre álló helyet más célra is használhatjuk.

A galérián létrehozott hálószobába az ágy mellett jó esetben elfér egy, a kényelmünket szolgáló éjjeliszekrény, esetleg egy komód és egy ruhaakasztó. Ez a berendezés biztosítja, hogy a legfontosabb dolgok kéznél legyenek, ugyanakkor nem foglal sok helyet.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Az alapoktól a háztetőig – min és hogyan tudunk spórolni egy építkezés során?

Munkavégzés a magasban, azaz iroda a galérián

Különösen vonzó lehetőség az otthonról dolgozók számára, és nem igényel nagy anyagi ráfordítást, az otthoni iroda galérián történő elrendezése, egy könyvespolccal kombinálva. Ezzel a megoldással jól elválasztható a munkaterület és a magánszféra.

Ha a fentebb javasolt polc kialakítási megoldások mellett döntünk, akkor gyakorlatilag egyetlen bútorra lesz szükségünk: egy kényelmes íróasztalra, a munkavégzéshez megfelelő székkel vagy fotellel.

Az ellenkező véglet, ha úgy döntünk, hogy a galériát egyfajta pihenőterületté nyilvánítjuk. Ekkor néhány kényelmes fotellel vagy puffal, esetleg egy kanapéval, egy egyszerű asztallal érdemes felszerelnünk, nomeg egy TV-vel a garantált pihenéshez. A sokszer emlegetett polcok ez esetben kiválóan alkalmasak társasjátékok tárolására.

Gyerekszoba?

Egy másik érdekes ötlet lehet a galéria gyerekszobává alakítása. Ebben az esetben kiemelt a gyerekek biztonsága – a magas, stabil korlátok nélkülözhetetlenek.

A polcok, fiókok ebben az esetben szükséges teret biztosítanak a játékok tárolására. Fantáziánk szárnyalhat – miért ne alakíthatnák a galériát megfelelő dekorelemekkel egy űrhajó belső kabinjává?

Egy gyerek- vagy játszószobává alakított galéria egész évben használható alternatívája lehet a játszótérnek és viszonylag könnyen kivitelezhető.

Geléria a lakásban

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Az alapoktól a háztetőig – min és hogyan tudunk spórolni egy építkezés során?

A lakásbelső kialakítása – 10 ötlet a kompromisszumok nélküli megtakarításhoz

Mielőtt azon kezdene gondolkodni, hogy milyen célra használja majd a galériát, győződjön meg arról, hogy kellő hőkomfortot biztosít az ott tartózkodáshoz. Az első kérdés természetesen a házunk tetőjének megfelelő szigetelése. A hőszigetelés rendkívül fontos, mert ha nem megfelelően lett kialakítva, az negatívan befolyásolhatja közérzetünket, és pénztárcánkat is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy nem vagy nem megfelelően szigetelt családi ház tetőszerkezetén az épület fűtésére felhasznált energiájának akár 1/4-ét is elveszíthetjük. Kőzetgyapot tetőszigeteléssel ez elkerülhető.

Elmondható, hogy a galérián töltött életünk kényelme a ház padlószintjén kezdődik. Sok vélemény szerint ugyanis a padlófűtés a legjobb megoldás az ilyen típusú helyiségekre. A hőforrás ekkor a legalacsonyabb szinten van, a meleg levegő egyenletesen felfelé haladva felfűti a nappalit és csak ezután éri el a galéria szintet.

Galéria – egy tér, amely velünk változik

Amint látja, a galéria igényünk szerinti kialakítása nem csak helyet takarított meg, hanem egy olyan helyiséget teremtett, ami nem igényel akkora pénzügyi kihívást. Elég világosan meghatározni, hogy mit várunk el tőle, és hozzáadunk egy kis kreativitást.

Ami nem kevésbé fontos, hogy a fent javasolt megoldásokon a családi igények változásával könnyedén változtathatunk majd galériánk rendeltetésén. Így jön létre egy ideális ház – egy olyan ház, amely mindig alkalmazkodik a lakóihoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Nedvesség és penészgomba otthonunkban – hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Magas páratartalom, nedvesség, penészesedő falak – milyen hatással vannak ezek a nemkívánatos jelenségek bent lakók egészségére? A túl magas páratartalom és a helyiségek nem megfelelő szellőzése ideális feltételeket teremt a penészesedés kialakulásához. A penészgomba légúti betegségeket, például asztmát vagy allergiát okozhat az ilyen épületben lakók esetében. A penészesedés ezért különösen veszélyes a gyermekek és az idősek körében. Cikkünkben ezek elkerülésére keressük a megoldást.