Garázsok hőszigetelése – egyszeri, de hasznos befektetés

Károly Somlósi

7 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Melyek a garázs szigetelésének előnyei

Hogyan kell a garázsunkat hőszigetelni

Milyen anyagokat használjunk a szigeteléshez

Mire figyeljünk a garázsajtó szigetelésekor

Ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, érdemes-e garázsunkat hőszigetelni, inkább arra koncentráljunk, hogy mi a legjobb módszer ennek megvalósítására! A garázsok hőszigetelése ugyanis számos előnyt kínál – egyrészt otthonunk komfortosabbá válik, másrészt pénztárcánkon is érezhetjük pozitív hatását. Nézzük meg, miként érhetjük el, hogy garázsunk megfelelően szigetelt legyen!

Miért érdemes szigetelni egy garázst? Milyen anyagokat használjunk és mire ügyeljen közben, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle? A garázsok szigetelése egyszerűbb, mint gondolnánk. Egy garázs több lehetőséget kínál, mint hogy autónkat megvédje az időjárástól, vagy hogy kényelmesebb legyen az elindulás egy téli fagyos reggelen. Kiváló tárolóhely lehet kerékpárok, kerti szerszámok, festékek és egyéb anyagok tárolására. Kényelmes műhelyként is szolgálhat mindenki számára, aki szeret barkácsolni. De sajnos a garázs egy olyan felület is egyben, ahol a fűtött levegő kiszökhet otthonunkból. Ez pedig ronthatja lakásunk energiahatékonyságát és magasabb fűtésszámlákoz vezethet.

Garázs a házunk aljában? Jó ötlet, de…

Sokan döntenek úgy, hogy családi házuk alagsorában alakítanak ki garázst maguknak. Ez jó ötlet, ha a pl. nincs elég hely a telken egy külön garázs építésére.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy egy családi ház épületszerkezetéhez tartozó garázs befolyásolja az egész épület energiamérlegét. Tegyük fel, hogy egy fűtetlen garázsban télen általában 8 °C körül van a hőmérséklet, míg a többi helyiségben, beleértve a garázzsal szomszédosakat is, kellemes 21-23 °C van. Így a házunk légterei két hőmérsékleti zónára oszlanak, melynek hatására a hőáram a hidegebb zóna, azaz a garázs irányába jön létre.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Házépítési költségek 2022 – mennyit költünk tervezésre, kivitelezésre és befejezésre?

Hogyan kerüljük el a „meleg-hideg” játékot

A hőveszteség minimalizálása érdekében a fűtött helyiségeket amennyire csak lehet el kell szigetelni a fűtetlen – vagy csak minimálisan fűtött – garázstól. Ennek során figyelembe kell venni az összes olyan felületet, ahol a garázs érintkezik a fűtött lakóhelyiségekkel. A belső helyiségek és a garázs közötti falakat az épület külső falaihoz hasonlóan lehet hőszigetelni, természetesen a hidegebb oldalon, azaz a garázs felőli hőszigetelő réteg alkalmazásával.

Általában a garázsok mennyezete a legnagyobb olyan felület, mely közvetlenül érintkezik a már fűtött szobák valamelyikével. A kívánt hatás elérése érdekében érdemes erre a felületre kialakított hőszigetelési megoldást keresni. Kifejezetten a garázsok mennyezetének szigetelésére kifejlesztett termékek a STROPROCK G lamellák. Ezen szigetelőlamellák speciális ferde élekkel rendelkeznek, amelyek egymás mellé helyezve esztétikus megjelenésű mennyezeti felületet hoznak létre, mely akár festhető is. Továbbá a táblák gyárilag kialakított speciális felületkezelése egyszerűsíti a szigetelés kivitelezését.

Melegebb, csendesebb, biztonságosabb

A garázs kőzetgyapottal, például a STROPROCK G lamellákkal történő szigetelésének köszönhetően többet nyerünk, mint pusztán védelmet a lakóterek lehűlése ellen. A kellemesebb belső klíma kialakítása mellett az egymás melletti / alatti helyiségek közötti hangszigetelés is javul. Egy hétvégi barkácsolás esetén ez komoly előnyt jelent.

Mivel a kőzetgyapot szigetelések tűzállóak és egyben a tűzterjedést gátló anyagok, alkalmazásuk további előnyt jelent – gondoljunk csak arra, hogy a garázsokban gyakran tárolnak gyúlékony anyagokat.

A szigetelési munkálatok megkezdése előtt azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a garázs megfelelően szellőztethető maradjon. Ennek köszönhetően elkerüljük majd a nedvesség esetleges lerakódását a helyiség hidegebb pontjain, ami csökkentené a kőzetgyapot szigetelőerejét.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Padlásfödémek hőszigetelése – mit érdemes tudni erről?

A garázs szigetelésekor ne feledjük, hogy a falak és a födém szigetelése nem fogja teljesen megoldani a problémát, mert egy nem megfelelően szigetelt (vagy szigeteletlen) garázskapun keresztül még mindig távozhat hő az épületből. De hogyan kell szigetelni egy garázskaput? Sok függ attól, hogy milyen anyagból készült. Itt általában jobb helyzetben vannak a fakapuk tulajdonosai, hiszen maga a fa jobb szigetelő, mint a fém.

A piacon elérhetőek gyárilag hőszigetelt garázskapuk, melyek alkalmazásával csökkenthetjük a hőveszteség mértékét. Ne felejtsük el azonban, hogy még a legjobb szigetelő sem segít, ha az ajtó nem illeszkedik szorosan a kerethez. A kivitelezés során a garázsajtó pontos illesztésére oda kell figyelni.

A garázs falaihoz és mennyezetéhez hasonlóan a jól szigetelt garázskapu is nagyobb hőkomfortot jelent a helyiségben télen-nyáron egyaránt.

Amilyen a garázs, olyan a ház

Egy kellő módon szigetelt garázs nemcsak alapfunkcióját tölti be, hanem jól illeszkedik egy modern, komfortos, lakóival, pénztárcájával és környezetével barátságos otthon gondolatába. Univerzális hely lesz minden kézi munkához, és biztonságos tárolási helye azoknak a dolgoknak, amelyeket nem szívesen tartunk a lakószinteken. És ami még fontos, a hangszigetelésnek köszönhetően, ami a garázsban történik, az a garázsban is marad.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Légtömör épületek – mire kell figyelni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

ROCKWOOL kőzetgyapottal még egy rockbandát is el lehet némítani

Videón demonstrálta a ROCKWOOL, hogy mennyire hatékonyan nyeli el a zajt a kőzetgyapot szigetelés. A kőzetgyapot különleges szálszerkezete miatt nem csak a kifejezetten hangszigetelésre gyártott termékek, de az egyéb felhasználási céllal készült kőzetgyapot szigetelőelemek is ugyanolyan hatékonyan óvnak mindenkit a káros zajoktól, mint az a felvételen látszik.