Gyorsabb lehet a klímaváltozás, mint azt eddig gondolták

Eszes Ádám

4 perc

Az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb klímakutató szervezet, az IPCC friss jelentése alapján 12 éve maradt az emberiségnek a károsanyag-kibocsátás megfékezésére. Ha ez idő alatt nem történik semmi, akkor több mint 2 Celsius-fokkal is nőhet a globális hőmérséklet.

Az elmúlt évek egyik legijesztőbb jelentését egy olyan klímakutató szervezet készítette, amely viszonylag ritkán ad ki ilyen jelentéseket, de azok a lehető legpontosabbak és a legmegalapozottabbak.

Az IPCC nem önálló kutatást végzett, hanem több ezer tanulmányt nézett át 133 szakértő, a dokumentumhoz további 38 ezer kommentet fűzött több mint ezer szakértő, mire elnyerte végleges formáját.

A jelentés lényege, hogyha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi mértékben folytatódik, akkor 2100-ra gyakorlatilag semmi nem marad a ma ismert világból. Ahhoz, hogy a még elviselhető mértékű 1,5 Celsius-fokos növekedés tartható legyen, a károsanyag-kibocsátást a jelenlegi felére kell csökkenteni.

A mostani tempóban már 2030-ra emelkedhet másfél fokot a Föld átlaghőmérséklete, az évszázad végére pedig akár 3 fokkal is magasabb lehetne.

Az emberi tevékenység által gyorsított klímaváltozás okozza az olyan szélsőséges időjárási jelenségeket, amelyeket Magyarországon is egyre többször tapasztalhatunk.

A Föld átlaghőmérsékletének emelkedésével egyre gyakrabban fordulnak elő nagy szárazságok.

Ha nem történik szinte azonnali cselekvés, akkor mindennapossá válnak az árvizek, a szárazságok és a rekordokat döntögető hőhullámok. A világ egyes részein százmilliók kelhetnek útra az élelmiszerhiány és az állandósuló szélsőségek miatt.

Beláthatatlan következményei lehetnek a tétlenségnek

A 2 Celsius-fokos emelkedésnél a nyarak melegebbek lennének, így jóval több erdőtűz történne. A hőség miatt több növény és a gabonák beporzásáért felelős rovar kipusztulna. Nem beszélve a jégsapkák olvadása miatti tengerszint-emelkedésről, amely további milliókat kényszerítene otthonaik elhagyására.

A tudósok négyféle megoldást javasoltak, melyek közös célja a szénsemlegesség elérése. Ez azt jelenti, hogy annyi szén-dioxidot lehetne legfeljebb kibocsátani, mint amennyit a környezet el tud nyelni. Mindegyik megoldásban szerepel az erdőtelepítés és az elektromos járművekre való átállás.

Ez azonban csak akkor tarthatja jó esetben 1,5 fok alatt a globális felmelegedést, hogyha legkésőbb 2047-re eléri a Föld népessége a szénsemlegességet. Ehhez feltétlenül csökkenteni kell a fosszilis energiahordozók felhasználását.

Tudtad? 

A ROCKWOOL hő- és hangszigeteléssel te is tehetsz a klímaváltozás lassításáért. A kőzetgyapot-szigetelés  természetes anyagok felhasználásával készült, így újrahasznosítható, ráadásul kiválóan tartja a hőt. A ROCKWOOL-lal ezért kevesebb energia is elég otthonunk melegen tartására, tehát kevesebb káros anyag jut a levegőbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Építési költségek 2021 

Mennyibe kerül egy ház teljes felépítése? Ez a kérdés mindenkiben felmerül, aki építkezést tervez. Valljuk meg őszintén, egy ház felépítése legtöbbünk esetében életünk legnagyobb kiadása.