Hálószoba a tetőtérben – hálószoba új szempontok szerint 

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A tetőtéri hálószobákban elszeparálódhatunk a földszinti helyiségektől 

Egy tetőtéri hálószoba esetében kiemelten fontos a tervezés 

Az ágy és a bútorok elhelyezésénél figyelembe kell venni a ferde lejtésű tetőt 

Egy tetőtéri hálószoba kialakítása alapos átgondolást igényel, melynek során nagy eséllyel kell bizonyos kompromisszumokat kötni. Ugyanakkor megéri az igyekezetet, mert a tetőtéri hálószoba extra kényelmet és intimitást biztosíthat számunkra. 

A családi házak jelentős része olyan földszintes, épület, melyek tetőtérrel is rendelkeznek. Ez az elrendezés lehetővé teszi azon helyiségek kényelmes elválasztását, ahol napközben jellemzően tartózkodunk. Viszont, ha a hálószoba egy szinttel feljebb, a tetőtérben helyezkedik el, ez kellő “távolságot” biztosít, ha pihenni, aludni szeretnénk, még akkor is, ha a földszinten valaki még mondjuk tévézne.

 

Terv nélkül egy lépést se! 

Ahhoz, hogy a kényelmes tetőtéri hálószoba minden előnyét élvezhessük, bizony előrelátónak kell lennünk és ennek megfelelően terveznünk. Az előre gondolkodás mindenekelőtt a tetőtéri mennyezetek ferdeségéből adódik, mely kisebb-nagyobb korlátokat szab. Először is figyelembe kell vennünk a térdfal magasságát, amely meghatározza a bútorok elhelyezkedését, pontosabban elhelyezhetőségét. Szinte külön területnek minősül a tetőtér azon része, ahol a belmagasság lehetővé teszi szabad mozgásunkat.

A tetőtéri hálószoba kialakítását megelőzően arról is meg kell győződnünk, hogy a tetőszerkezetek megfelelően szigeteltek-e. Érdemes megjegyezni, hogy a hőszigetelés nemcsak télen véd a hidegtől, hanem egyben megóv a nyári túlzott felmelegedéstől is, ami pedig tetőtéri hálószoba esetén még fontosabb. Aki próbált már aludni egy forró nyári nap estéjén egy túlmelegedett helyiségben, annak ezt nem kell magyarázni. Azt is meg kell fontolni a hálószoba kialakítását megelőzően, hogy van-e elegendő fény a tetőtérben. Ha nem, meg kell fontolni további tetőablakok kialakítását.

Amit még érdemes átgondolni, mielőtt a hálószobánkat megvalósítjuk: csak egy “közönséges” hálószobát, vagy akár egy mini lakást szeretnénk létrehozni, amelynek része egy fürdőszoba és egy gardrób is egyben. Ez utóbbi megoldás természetesen sokkal kényelmesebb, de létrehozása drágább is, és valamivel nagyobb helyet igényel. Fürdőszoba esetén pl. még a megfelelő szellőztetési lehetőséget is kell biztosítani, azaz egy ablak a fürdőszobához biztosan kell majd.

Kezdjük az ággyal! 

Egy tetőtéri hálószoba kialakításakor ügyelni kell arra, hogy a bútorok, ágyak, fotelek között létrejövő közlekedési útvonalak olyan területekre essenek, ahol elég nagy a belmagasság a kényelmes jövés-menéshez. Az ágy elhelyezésekor fontos figyelembe venni, hogy kényelmesen fel tudjunk kelni belőle, fekvéskor a fejünk ne legyen túl közel a ferde síkokhoz. Jó megoldás lehet az ágyat egy függőleges falhoz húzni, amennyiben pl. a tetőtér beépítésekor kialakításra kerül válaszfal.

Miután megtaláltuk az ágy optimális helyét, érdemes elgondolkodni a ruhák tárolásának módján. Kényelmes megoldás lehet egy külön gardróbhelyiség. Ha erre nincs lehetőségünk, még mindig jó ötlet egy beépített szekrény, melyet egyedileg kell megtervezni és kivitelezni a tetőtérbeépítéssel. További tárolókat lehet kialakítani a helyiség szélein, melyekkel jól kihasználhatjuk az alacsony belmagasságú, ferde részeket, amelyek gyakorlatilag haszontalanok lennének élettérként.

 

Ha fejünkben már megvannak az ágy, a ruha- és egyéb tárolók helyei, gondolnunk kell még a falak színezésére és a helyiség világításának megoldására is. Bár ezekben a kérdésekben csak a saját ízlésünk és képzeletünk szab határt, egyes szakemberek azt javasolják, hogy világos, lágy színeket használjunk az ilyen belső terekben. A fehér vagy bézs, vagy a zöld vagy sárga világos árnyalatai ideálisak. Erős fényű mennyezeti lámpa helyett érdemes fali lámpákat és éjjeli lámpákat elhelyezni. Az ilyen világítás a falak visszafogott színeivel együtt hangulatos légkört biztosít, ami ideális egy hálószobához.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ennyi zöldséget termeszthetsz egy otthoni üvegházban

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.