Hamarosan már lehet is ültetni, viszont több olyan növényfajta is van, amelyet érdemes előnevelnünk, hogy a palánták később minél ellenállóbbak legyenek. Ezek közül a klasszikus a paradicsom, a paprika, káposztafélék, de előnevelhetjük a salátát, snidlinget, uborkát is.
A kőzetgyapot az üvegházakban történő precíziós gazdálkodás egyik fő segédeszköze, de nem csak üvegházakban használható. A technológia lényege, hogy ha gyökér és környezete mindvégig optimális körülmények között van, akkor az a növény jóval aktívabb növekedését segíti elő.
Napjainkra egyre elterjedtebb megoldás a kőzetgyapot termesztőközeg használata a palántázásnál. A termesztőközegben a növények gyökerei jobban nőnek, ezért nagyon fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk. Ha jól döntünk, akkor megfelelő gondozás mellett a növény bőséges hozammal hálálhatja meg a munkánkat.
A csíráztatás után, az első gyökerek megjelenésétől kezdve nagyon fontos, hogy a növény megfelelő, védett körülmények között legyen és optimális mennyiségű tápanyaghoz jusson. A kőzetgyapottal ezt az utóbbi folyamatot erősíthetjük, a termesztőközeg ugyanis a hatékony gyökérzetfejlesztést és a megfelelő tápanyagfelvételt teszi lehetővé.
Mit válasszunk?
A GRODAN kőzetgyapot termesztőközeggel vízpazarlás nélkül, hatékonyan csíráztathatunk bármilyen növényt, akár ipari mennyiségben is.
A ROCKWOOL-csoporthoz tartozó kőzetgyapot-termék napjainkra már nemcsak a palántázásra, hanem a termesztési ciklus minden részére biztosít hatékony megoldást.
A GRODAN kőzetgyapot termesztőközeg az úgynevezett „Precision Growing” atyjának tekinthető. Ennek lényege, hogy a lehető legkevesebb tápanyag felhasználásával a lehető legnagyobb hozam legyen elérhető.
A GRODAN kiválóan megtartja a növekedéshez szükséges vizet és a tápanyagoldatot. Így ahelyett, hogy a talajba elszivárogna, a növény közvetlen közelében marad. Ez pedig azt jelenti, hogy jóval kevesebb öntözéssel érhetjük el ugyanazt a hatást, mint a földben termesztett növényeknél. Nem beszélve arról, hogy a kőzetgyapot termesztőközeg steril, baktériumoktól és kártevőktől teljesen mentes.