Házépítési költségek 2022 – mennyit költünk tervezésre, kivitelezésre és befejezésre?

Károly Somlósi

11 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A házépítés, az építkezés költsége évről évre növekszik

Az építkezés előtt mindent alaposan meg kell tervezni 

Az emelkedő árak mellett is lehetőség van megtakarításra

Mennyibe kerül építeni egy házat

Megszületett a döntés: saját házat építünk. De vajon 2022 megfelelő időszak lesz-e tervünk a megvalósítására – mennyiből lehet építkezni? Milyen költségnövekedéssel kell számolnunk a korábbi évekhez képest, van-e lehetőségünk egyáltalán bármi megtakarításra? Vizsgáljuk meg egy valós példán…

A 2020-ban bekövetkezett, elsősorban a COVID-19 járvány okozta drasztikus változások az építőiparra is hatással voltak. Egyre többen vettük észre, hogy a jelenlegi helyzetben, nagyrészt home office-ban dolgozva nem is olyan nagy baj, ha nem a belvárosban, a munkahelyünk közelében lakunk. Másként szólva egy külvárosi, akár kertes otthon is megfelelő alternatíva lehet, főleg, ha a család bővítését tervezük. De a külvárosi élet vajon a felmerülő költségek szempontjából is kedvező lesz?

Annyi bizonyos, hogy a továbbra is bizonytalan járványhelyzet miatt nehéz megbecsülni, hogy 2022 első hónapjaiban miként változhatnak az építőanyag és munkaerőköltségek. A járvány előtti és alatti áringadozások alakulásának ismeretében azonban megbecsülhetjük, mennyibe fog kerülni új otthonunk.

A házépítési kedv nő, és ezzel együtt az árak is emelkednek 

Az elmúlt három évben a ház építés m2 árai, azaz egy családi ház építési költsége átlagosan 20%-kal emelkedtek. Az egyik döntő tényező ez esetben az építőanyagok árának jelentős megugrása volt, például acéllemezek esetében konkrétan az ár megduplázódott. Ez nagyrészt a lakóépületek, családi házak építési piacának erőteljes fellendülése miatt kialakult hiányhelyzetnek tudható be. Az építőanyagokkal kapcsolatos kiadások mellett nem árt a telek közművesítés költségeivel is számolni!

Az építőanyagok árainak átlagos emelkedése nem annyira elrettentő a saját lakást vásárolni vágyók számára, számolni kell az építőanyagárak mintegy 15%-os emelkedésével. Becsléseink tehát azon a feltételezésen alapulnak, hogy 2022-ben ezek a trendek hasonló szinten maradnak, ami a házépítés összköltségének hozzávetőlegesen 7-8%-os növekedését eredményezheti majd éves szinten. Ez sajnos növeli az építkezések négyzetméter árát.

A magasabb házépítési árak nemcsak az anyagárak emelkedésével, hanem az egyre szigorodó, az energiahatékonyság növelését célzó szabályozások életbe lépésével is összefüggenek. Ez természetesen hosszú távon energiamegtakarítást eredményez, de az építkezéssel kapcsolatos újabb költségnövekedést is okoz.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Lehet, hogy kisebb, de legalább saját

Érdemes felkészülni már az építkezést megelőző időszakban 

Térjünk a tárgyra és vizsgáljuk meg, milyen költségekről beszélhetünk egy 140 m2 alapterületű, kétszintes, pince nélküli ház esetében, amely elsősorban egy négyfős, de akár nagyobb család számára is megfelelő.

Kezdjük az épület tervezésével – a ház tervezés ára akár jelentős is lehet! Az ár elsősorban attól függ, hogy előre elkészített tervek közül választunk, vagy azt szeretnénk, hogy elvárásainknak megfelelő egyedi terv készüljön el. Kész terv esetén pár százezer forintos kiadással kell számolnunk. Ha azt szeretnénk, hogy házunk egyedi legyen, a költségek milliós tétellé válhatnak. Határ a csillagos ég, főleg, ha nevesebb építészt bízunk meg a tervezéssel. 

 

Ha már van egy végleges tervünk, és egy telkünk el is kezdhetjük az építkezést. Az otthonunk megvalósítása felé vezető úton az első lépés a nulladik állapot, azaz elsősorban földmunka, alapozás szigeteléssel és külső lépcsők. Mindezek a munkálatok nettó 3-4 millió Ft-ba kerülnek majd.

A nyitott épületburok 

A következő szakasz a nyitott épületburok kialakítása, melynek során épületünk kezd formát ölteni: megjelennek a falak, födémek, lépcsők és a tetőfedés. Az esetleges ár eltérések például a tetőszerkezet kialakításában érhetők tetten. Ha egy egyszerű, nyeregtetős megoldás mellett döntünk, akkor ezt a munkaszakaszt egy 10-15 milliós kiadással átvészelhetjük.

A épületünk bezárása 

A zárt épületünk már magában foglalja az ablakok, ajtók, válaszfalak, padló esztrichek és hőszigetelés beépítését. Ez is egy olyan szakasz, amelynek eredménye nagyban meghatározza kényelmünk mértékét egy új építésű házban. Érdemes tehát ügyelni pl. a szigetelőanyagok minőségére – az olyan megoldások, mint a kőzetgyapot, nemcsak télen, hanem nyáron is megfelelő belső klímát biztosítanak számunkra, és egyben lelki megnyugvást is garantálnak a fűtésszámlák kifizetésekor. Ez a munka és az itt szükséges anyagok költsége itt nagyjából 5 milliós kiadással jár.

A happy end felé közeledünk: egy 140 m2-es ház építési összköltsége, ami már tartalmazza a belső szereléseket (víz, szennyvíz és villany), vakolatot, burkolatot, emeléseket, tetőszigetelést, padlókat és kazánházat, tűzhellyel 2022-ben 30 millió Ft körül lehet (szintén nettó költség). Ez jelentős növekedés 2021-hez képest, amikor egy ilyen jellegű munkáért nagyságrendileg “csak” 25-26 milliót kellett fizetni.

A ház befejezése anélkül, hogy kifutnánk a pénzből 

És végül… természetesen a befejezés. Ez az építkezés legkellemesebb része, ahol már láthatjuk, hogy a tervezett és a valós költségek milyen viszonyban vannak egymással. Feltételezhetjük, hogy olyan 100,000 Ft / m2 körüli kiadással számolva házunkat olyan kialakítással fejezzük be, amely hosszú ideig megőrzi minőségét. Összességében úgy becsülhetjük, hogy 2022-ben körülbelül nettó 40-45 millió forintnyi összeget kell szánnunk egy 140 m2 alapterületű ház felépítéséért és befejezéséért. Azért ebben még nincs benne a telek, a kerti felszerelés és az ingatlanunk bekerítésének költsége.

Az árak emelkednek, és a házépítés mégis olcsóbb? Miért ne! 

Most pedig a jó hír: bizonyos értelemben csökkenthetjük is álmaink befektetésének végső költségét anélkül, hogy a lakásunk kényelmét veszélyeztetnénk. Egyszerűen fogalmazva, a kérdés az, hogy valóban szükségünk van-e bizonyos “kényelmi szolgáltatásokra”? Lentről kezdve: a pince. Sok családban a pince előbb-utóbb sok-sok kevésbé szükséges dolog tipikus tárolóhelyévé válik. Ha lemondunk a pincéről, máris csökkenthető a házépítés költsége.

Hogyan takaríthat meg egyszerűen akár 5-6 milliót? Megtehetjük, ha garázs helyett megelégszünk egy kocsibeállóval a ház mellett. Egy fedett kocsibeálló is gyakorlatilag megvédi autónkat az időjárás viszontagságaitól, és egyben egy autó árát takarítottuk meg.

 

Minden további szoba kialakítása – számoljunk 12 m2-nyi területtel – nagyjából 5 millióval növeli az építkezés teljes költségét. Minden további erkély pedig legalább félmillió forint. Tényleg szükségünk van mind a négyre? Vagy talán kettő is elég lesz?

Az építkezés befejezésekor mutatkozik meg, hogy mennyire voltunk pazarlók, vagy éppen spórolósak. Mi azonban ésszerű konszenzust javaslunk: a drágább, egzotikus parketta helyett választhatunk olcsóbb, de még jó minőségű terméket.. Az egyedi gyártású tömörfa ajtók is alacsonyabb árura cserélhetők.

Más a helyzet azonban az olyan “alapvető” épületelemek esetében, mint az alapok, a falak és az épület szerkezetének egyéb elemei. Itt jóval kisebb a mozgástér, mert ezen termékek esetében alkalmazott olcsóbb megoldások sokszor sokkal kisebb tartósságot, rövidebb élettartamot jelenthetnek és ezek cseréje igen összetett feladat. Itt nem szabad a minőségből engedni!

Az előbb említett építőanyagok egyike maga a hőszigetelés. A hőszigetelő anyagoknál felmerül a komfortérzetünk, az épület fűtési költsége és a vonatkozó előírások betartása is. Ezért az olcsó, ismeretlen megoldások helyett érdemesebb megbízható gyártók bevált termékeire hagyatkozni, például a kőzetgyapotra.

Valós szükségleteink egyszerű áttekintésével és átgondolásával, valamint az építési és befejező munkák egyes szakaszainak szakszerű tervezésével nagymértékben kompenzálni tudjuk az anyag- és munkadíjak növekedését. A megfelelő minőségű anyagok és megoldások kiválasztásával megvásárolhatjuk azt a nyugalmat, amit az épület olcsóbb és energiahatékonyabb üzemeltetése teremt.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Pince szigetelés ásványgyapottal: Hogyan csináld magadnak?

Szívesen szigetelnéd pincédet, de nem tudod, hogy hogyan és mivel kezdj neki? Most mutatunk egy megoldást, amely tartós, és hosszú távon rendkívül költséghatékony. A kőzetgyapot hőszigetelést szinte gyermekjáték felhelyezni, de ehhez egy pár dologra oda kell figyelni.