Hogyan égnek a szigetelőanyagok, miért nem a tűz a legveszélyesebb ilyenkor?

Eszes Ádám

3 perc

Legalább havonta lehet találkozni a híradásokban halálos áldozatokat követelő háztüzekkel. A hírekben ugyan erre nem térnek ki, de a tragédiák súlyosságát az égés során keletkező mérgező anyagok fokozzák.

Az ingatlan egyik legfontosabb része a megfelelő homlokzati szigetelés. A megfelelően választott elemekkel rengeteg költséget spórolhatnak meg az ott élők. De nemcsak ezért fontos, hogy milyen szigetelőanyagot választ a tervező. Egy esetleges háztűz esetén életeket menthet a megfelelően választott szigetelőanyag.

Több olyan videó is fellelhető az interneten, amelyen az látható, hogy egy sokemeletes toronyház pillanatok alatt lángba borul. Kevésbé közismert tény, de az ilyen látványos tűzeseteknél általában a homlokzati hőszigetelés az, ami elég gyorsan tovább terjeszti a tüzet.

Ennek oka lehet a nem megfelelő telepítés is, azonban egyes anyagoknál az előírás szerinti installálás után is fennáll a veszély, hogy hosszabb távú hőhatás esetén óriási füstfelhő keletkezik. A szigetelőelemek egy részében ugyanis sok olyan anyag található, amelyekből hő hatására mérgező gázok keletkeznek.

A füstfelhő nemcsak a menekülési útvonalakat terítheti be, de a tűztől biztonságos távolságban levő lakásokat is, súlyos esetben füstmérgezést vagy halált okozva.

Pedig van tűz- és füstbiztos megoldás is

Nem minden szigetelőanyag hordozza magában ezt a kockázatot. Ilyen például a kőzetgyapot, vagy más néven az ásványgyapot hőszigetelés. A bazaltkőből készített elemek a természetes alapanyag minden pozitív tulajdonságát megtartják, ezért ahogy a bazaltkő, úgy a kőzetgyapot szigetelés sem éghető.

Mivel a gyártás során elenyésző mennyiségű adalékanyagot adnak az olvasztott bazaltkőhöz, a kőzetgyapot szigetelőelemek tartós hőhatás mellett sem bocsátanak ki füstöt. Tűzbiztos, így teljes mértékben védetté teszi az épületet a közvetlen közelben bekövetkezett hőhatás káros következményeivel szemben.

Ha egy sokemeletes lakóház kőzetgyapottal van szigetelve, az egy esetleges lakástűz tovább terjedését is jelentős mértékben lassítja, a füstmentesség pedig garantálja az épület gyors és akadálymentes evakuálását. A kőzetgyapot szigetelés tehát nem terjeszti tovább a lángot az egész épületre, és tartós hőhatás ellenére sem bocsát ki mérgező, sok esetben halálos gázokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Gravitációs (természetes) szellőzés otthon: a rendszer előnyei és hátrányai.

Jó volt az ókoriaknak, bevált a középkorban, még csak néhány évvel ezelőtt is olyan házakat építettünk, amelyekben működött. Akkor miért tűnik el az utóbbi időben a tervekből és az építési területekről a gravitációs szellőzés?