Hogyan égnek a szigetelőanyagok, miért nem a tűz a legveszélyesebb ilyenkor?

Eszes Ádám

3 perc

Legalább havonta lehet találkozni a híradásokban halálos áldozatokat követelő háztüzekkel. A hírekben ugyan erre nem térnek ki, de a tragédiák súlyosságát az égés során keletkező mérgező anyagok fokozzák.

Az ingatlan egyik legfontosabb része a megfelelő homlokzati szigetelés. A megfelelően választott elemekkel rengeteg költséget spórolhatnak meg az ott élők. De nemcsak ezért fontos, hogy milyen szigetelőanyagot választ a tervező. Egy esetleges háztűz esetén életeket menthet a megfelelően választott szigetelőanyag.

Több olyan videó is fellelhető az interneten, amelyen az látható, hogy egy sokemeletes toronyház pillanatok alatt lángba borul. Kevésbé közismert tény, de az ilyen látványos tűzeseteknél általában a homlokzati hőszigetelés az, ami elég gyorsan tovább terjeszti a tüzet.

Ennek oka lehet a nem megfelelő telepítés is, azonban egyes anyagoknál az előírás szerinti installálás után is fennáll a veszély, hogy hosszabb távú hőhatás esetén óriási füstfelhő keletkezik. A szigetelőelemek egy részében ugyanis sok olyan anyag található, amelyekből hő hatására mérgező gázok keletkeznek.

A füstfelhő nemcsak a menekülési útvonalakat terítheti be, de a tűztől biztonságos távolságban levő lakásokat is, súlyos esetben füstmérgezést vagy halált okozva.

Pedig van tűz- és füstbiztos megoldás is

Nem minden szigetelőanyag hordozza magában ezt a kockázatot. Ilyen például a kőzetgyapot, vagy más néven az ásványgyapot hőszigetelés. A bazaltkőből készített elemek a természetes alapanyag minden pozitív tulajdonságát megtartják, ezért ahogy a bazaltkő, úgy a kőzetgyapot szigetelés sem éghető.

Mivel a gyártás során elenyésző mennyiségű adalékanyagot adnak az olvasztott bazaltkőhöz, a kőzetgyapot szigetelőelemek tartós hőhatás mellett sem bocsátanak ki füstöt. Tűzbiztos, így teljes mértékben védetté teszi az épületet a közvetlen közelben bekövetkezett hőhatás káros következményeivel szemben.

Ha egy sokemeletes lakóház kőzetgyapottal van szigetelve, az egy esetleges lakástűz tovább terjedését is jelentős mértékben lassítja, a füstmentesség pedig garantálja az épület gyors és akadálymentes evakuálását. A kőzetgyapot szigetelés tehát nem terjeszti tovább a lángot az egész épületre, és tartós hőhatás ellenére sem bocsát ki mérgező, sok esetben halálos gázokat.

Küldjön visszajelzést!

E-mail címe nem kerül közlésre

AJÁNLJUK:

Így ég el a rossz minőségű hangszigetelő anyag – videóval

Ha valaki járt már stúdióban, próbateremben vagy egyéb olyan helyen, ahol az átlagosnál nagyobb zajterhelés keletkezik, akkor nagy valószínűséggel látott már hangszigetelésre használt szivacsokat. Egy amerikai fiatalnak eszébe jutott, hogy megnézze, mi történik, amikor meggyulladnak.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások