Hogyan válasszunk új ablakot?

Eszes Ádám

7 perc

A technológia fejlődése miatt manapság már sokkal nehezebb döntés lehet kiválasztani egy új ablakot, ha felújításról vagy házépítésről van szó.

Nem mindegy, hogy mit választunk, mert az új nyílászárók sokkal energiatakarékosabbá tehetik az otthonunkat. Persze önmagában nem feltétlenül elég az ablakcsere, a spórolás egyik alapfeltétele a megfelelő hőszigetelés.

Abban az esetben még nem kell a teljes ablakot kicserélni, ha kisebb hibák vannak. Ha nem egyértelmű, hogy mi a teendő, érdemes felkeresni egy szakembert, aki megállapítja a teendőket. A csere akkor szükséges, ha már nem költséghatékony a javítás vagy energiatakarékosabb nyílászáró kell az épületbe.

A csere első lépése az igények felmérése és a költségkeret meghatározása. Ha ez megtörtént, akkor kezdődhet az utánajárás. Egy új ablak vásárlása hosszú távú elköteleződést jelent, ezért minden hiba költséges hosszabb távon.

Nemcsak esztétikai, hanem energiatakarékossági szempontokat is figyelembe kell venni az új ablakok kiválasztásánál.

Érdemes megnézni, hogy a gyártó milyen típusú és milyen hosszú garanciát kínál a termékre. Manapság már nemcsak fából, hanem alumíniumból, műanyagból és üvegszálból készülhetnek. A faablakok szárnyai cserélhetők, de kicsit több karbantartást igényelnek.

A burkolt ablakok alumínium vagy műanyag héjjal rendelkeznek. A műanyag borítású ablakok különböző színekben kaphatók, és nem igényelnek annyi karbantartást, mint a fából készültek. Kevésbé esztétikusak, cserébe olcsóbbak és jól szigetelnek. Az üvegszálas kompozitablakok hasonlóan jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, de drágábbak.

A megfelelő üveg kiválasztása

Ha már tudjuk, hogy milyen anyagot akarunk, akkor jöhet az üveg kiválasztása. Az egyrétegű üveg egyből ki is zárható, mert energiatakarékossági szempontból csak az rosszabb választás, ha üresen hagyjuk az ablak helyét.

Lehet bármilyen nagy az ablak, ha az üvegfelület jól szigetel.

A kettős üvegablakok jól hőszigetelők, mert a két réteg közötti levegő csökkenti a hőveszteséget. Ennél egy fokkal jobban szigetelnek azok, ahol a rétegek közé a szigetelő tulajdonságot javító gázokat juttatnak.

A háromrétegű üveg még jobb szigetelő, ugyanakkor 10-15%-kal drágább is. A hármasablak a duplaablakhoz képest ugyanakkor 2-3%-ot csökkenthet a fűtésszámlán. Minél tovább tervezünk a felújítandó vagy készülő otthonunkban élni, annál jobban megéri háromrétegű üveget választani.

A dupla és a tripla üvegtáblák egyaránt jó hő- és hangszigetelést biztosítanak. A jobb minőségű nyílászáróknál kevésbé fordul elő a felület párásodása, mert a belső részek szinte teljesen felveszik a szoba hőmérsékletét.

Erre figyeljünk oda, ha kandallót szeretnénk az új ablak mellé: Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. Újhegyi Katalin, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs vezetője arra figyelmeztetett, hogy az új, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért a cserével jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. A zárt ablakoknál a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik, az égéstermék pedig visszaszivárog a kéményből, ami szén-monoxid-mérgezést okozhat.

A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított

A hőt termelő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Egy köbméter földgáz tökéletes elégetéséhez például körülbelül tíz köbméter levegő szükséges. Azok a berendezések amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez.

A fűtési költségek csökkentése miatt napjainkban igen népszerű a régi nyílászárók cseréje, és helyettük jól szigetelő ajtók, ablakok beszerelése. Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. Az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. Ha más módon nem biztosított a levegő pótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik. Így a levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény – bármennyire megfelelő műszaki állapotú – nem képes az égésterméket elvezetni, szellőzése megfordul. Egyre tökéletlenebb égés alakul ki, és a szén-monoxid halálos mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése.

Mi kell még a jó hőszigetelésű ablakok mellé?

Fontos tudni, hogy önmagában a jó ablak nem elég a tökéletes szigeteléshez. Az utólagos hang- és hőszigetelés viszonylag egy egyszerű folyamat. A technológia fejlődésének köszönhetően – ahogy az ablakoknál – úgy ezen a területen is vannak szinte tökéletes hő- és hangszigetelést biztosító termékek.

A ahogyan az ablakválasztásnak, a homlokzatok szigetelésének fontos célja a fűtésszámlák csökkentése. A ROCKWOOL kőzetgyapot kiváló hőszigetelő képességének köszönhetően a falakon fellépő hőveszteség minimalizálható, másképp szólva a fűtött levegő az épületen belül marad. A megfelelően szigetelő ablakhoz kitűnő választás a ROCKWOOL.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Régi ablakok tömítése – tegyünk a hőveszteség ellen!

A régi, rosszul záródó ablakok sokszor okoznak problémát a korábban épült házak tulajdonosainak. A nem megfelelő nyílászárók ugyanis az épületek hőveszteségének és egyben a magasabb fűtésszámlák elsőszámú okozójává válhatnak, Az sem kellemes érzés, amikor az ablak közelében ülve úgy érezzük, hogy “hideg ömlik a szobába”. Cikkünkben azt vizsgáljuk, miképp tehetjük ablakainkat, ajtóinkat jól záródóvá, és miként javíthatjuk hőérzetünket, nem utolsó sorban pedig hogyan csökkenthetjük fűtésszámlánkat.