Homlokzati hőszigetelés: Ezért érdemes kőzetgyapotból készíteni

Eszes Ádám

8 perc

A kőzetgyapot alapú ásványgyapot egy univerzális szigetelőanyag, amelynek felhasználásával sokkal többet kap a tulajdonosa, mint amire számított. Már amennyiben nem ismeri azt, hogy miért éri meg ezt az egyre népszerűbb, alternatív megoldást választani. Ez hatványozottan igaz arra az esetre, ha a homlokzati hőszigetelést készítik kőzetgyapotból.

Lényegében úgy kell elképzelni egy ásványgyapot szigetelőelem szerkezetét, mint egy ruháét – a lazán összetapadó ásványi szálak között levő levegő adja az ilyen termékek kiemelkedő hő- és hangszigetelő képességét.

Az ásványgyapot homlokzati hőszigetelés legnagyobb előnye a természetességben rejlik. Alapanyaga a bazaltkő, amelynek tartóssága a feldolgozás után is megmarad. Az ásványgyapot szigetelőelemek nem zsugorodnak és szilárdságukat is őrzik évtizedeken keresztül, mert szinte alig tartalmaznak szerves anyagokat, viszont a gyártás során megtartják a bazalt pozitív tulajdonságait.

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés, és az energiaköltségek 70%-át is megspórolhatjuk

Napjainkra környezetvédelmi és anyagi okokból is elsődleges szemponttá vált az épület energiatakarékossága. Ugyan rengeteg aktív energiamegtakarítási módszer létezik, aki igazán nagyot akar spórolni, a megfelelő hőszigeteléssel kezd.

A kőzetgyapot szerkezetének köszönhetően tökéletes hőszigetelő. Az ásványi szálak közé bezárt levegő optimális hőszigetelést biztosít alacsony és magas hőmérsékleti viszonyok esetén is. Ez azt jelenti, hogy hiába van télen kint hideg, a szobahőmérsékletet a kőzetgyapottal jóval alacsonyabb energiafelhasználás mellett lehet biztosítani, mint korábban.

A kényelem mellett az egyik legfontosabb tényező, hogy az ásványgyapot hőszigetelés felhasználásával a korábbi energiahasználatot akár 70%-kal is lehet csökkenteni.

A rezsiköltségek nagyrészét a fűtés vagy a klímahasználat miatti energiafelhasználás teszi ki. Az ásványgyapot-termékekkel hosszú távon, odafigyelés nélkül lehet nagy megtakarítást elérni.

Elnyeli a külső zajokat

Az ásványgyapot szerkezete miatt nemcsak kiváló hőszigetelő, de tökéletes hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A különleges konstrukció képes elnyelni a kívülről érkező és a bent keletkező zajokat egyaránt.

Tehát, ha egy épületet kőzetgyapot hőszigeteléssel szerelnek fel, akkor az nem csak az energiahatékonyság szempontjából jár előnyökkel; a külső hangterhelés gyakorlatilag nem jut el a belső terekbe.

Az ásványgyapot hangszigetelés az épületen belül keletkező zajok ellen is védelmet nyújt, ezáltal garantált a kellemes pihenés és a nyugodt munka – függetlenül attól, hogy éppen mit csinálnak a felső szinteken vagy a szomszédban. Legyen az lakóépület, ipari létesítmény vagy kereskedelmi egység.

asvanygyapot-hoszigeteles
Ásványgyapot hőszigetelés igazán energiatakarékossá teszi az otthont

Biztonság felsőfokon

Egy lakóépületnél kiemelt szempont kell legyen a tűzvédelem. Ha társasházról vagy kertesházról van szó, otthonunkat és szeretteinket mindig megnyugtató érzés biztonságban tudni. Ugyanez elmondható gyakorlatilag bármilyen épületről, ahol emberek fordulnak meg, legyen az egy ipari csarnok vagy egy irodaház.

Az ásványgyapot hőszigetelés páratlan tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkezik. A bazaltkő éghetetlen, ezt a tulajdonságát a feldolgozás után is megtartja.  Mivel alig tartalmaz szerves anyagokat, így akkor sem keletkezik füst, hogyha a szigetelés tartós és magas hőhatásnak van kitéve. A kőzetgyapot hőszigetelés és hangszigetelés több mint 1000 Celsius-fokig hőálló és egyáltalán nem éghető.

Viszlát, penész!

A kőzetgyapot rendkívüli páraáteresztő képességével lehetővé teszi az épületek lélegzését, ez a tulajdonság pedig megakadályozza a penész kialakulását.  A szálas anyagszerkezetben ugyanis a vízpára akadálytalanul mozoghat. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nincs penészedés a kőzetgyapottal megfelelően szigetelt házakban.

homlokzati-hoszigeteles-kozetgyapot-penesz
A penész is elkerülhető kőzetgyapot homlokzati hőszigeteléssel

Környezetkímélő és ellenálló

Ha valaki ásványgyapot szigetelést választ, akkor nemcsak saját magának biztosít hosszú távú előnyöket, hanem környezetének is. Az alapanyagként szolgáló bazaltkő kitermeléséhez nem kell tengerek mélyére fúrni, drága, környezetszennyező anyagokat felhasználni, a fejlett gyártási technológia pedig biztosítja, hogy a termékek előállítása is környezetkímélő legyen.

A kőzetgyapot szigeteléssel megspórolt energia szintén hozzájárul ahhoz, hogy egy élhető bolygót hagyjunk az utánunk következőknek. Hiszen az az energia kíméli a legjobban a környezetet, amit elő sem kell állítani.

Homlokzati hőszigeteléshez a következő termékeket választhatod a ROCKWOOL-tól:
Frontrock Super
Frontrock S
Fixrock
Fixrock FB1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

ROCKWOOL kőzetgyapottal még egy rockbandát is el lehet némítani

Videón demonstrálta a ROCKWOOL, hogy mennyire hatékonyan nyeli el a zajt a kőzetgyapot szigetelés. A kőzetgyapot különleges szálszerkezete miatt nem csak a kifejezetten hangszigetelésre gyártott termékek, de az egyéb felhasználási céllal készült kőzetgyapot szigetelőelemek is ugyanolyan hatékonyan óvnak mindenkit a káros zajoktól, mint az a felvételen látszik.