Így ég le egy toronyház szigetelése percek alatt

3 perc

Sajnos előfordul, hogy egy toronyház korszerűsítésénél nem elsődleges szempont a tűzbiztonság. Rosszabb esetben ilyenkor csak a szerencsén múlik, hogy nem történik tragédia. A franciaországi Roubaix-ban egy ember életét követelte a pillanatok alatt elharapódzó tűz.

Az észak-franciaországi városban még 2012-ben történt a tűzeset. Az épületet nem sokkal korábban újították fel. A munkálatok során nem tűzálló anyagból készítették a külső szigetelést. Az alsó szinten felcsapó lángok gyorsan átterjedtek az épület oldalára.

A háztömbben szociális bérlakások álltak. Több mint százan laktak az épületben, így tényleg csak a szerencsén múlott, hogy nem lett sokkal magasabb az áldozatok száma. Az épület vasbeton szerkezete nem kapott lángra, így nem terjedt át a tűz a lakásokra, a tűzoltók pedig gyorsan kiérkeztek.

Nyíri Dániel tűzvédelmi főelőadó szerint Magyarországon a panelházak szigetelése során még mindig a polisztirol lapokat alkalmazzák a leggyakrabban. Előnye, hogy gyorsan fel lehet rakni az épület oldalára és viszonylag könnyű vele dolgozni.

A problémát az okozza, hogy az installálása nem mindig a megfelelő módon történik. A legfőbb hiba, hogy a lapokat nem teljesen fedik le a ragasztóanyaggal. Ezáltal maradnak légrések a szigetelőanyag között, ami egy esetleges tűz továbbterjedését nagyban elősegíti.

A magasépületek tűzbiztonságát európai szakértők úgy garantálnák, hogy teljesen betiltanák az éghető anyagok beépítését bizonyos magasság feletti épületekben. Számos független szakértő javasolta ezt az egyébként eléggé kézenfekvő megoldást a hasonló tragédiák megelőzésére.

Ez a kezdeményezés a rengeteg áldozatot követelő Grenfell-torony tűzesete után kezdett erősödni. A támogatók szerint minden országban érdemes lenne megtiltani az éghető homlokzati elemek, illetve hőszigetelés használatát azokban az épületekben, ahol a lakók kimenekítése hosszabb időt venne igénybe.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások