Így ég le egy toronyház szigetelése percek alatt

Eszes Ádám

3 perc

Sajnos előfordul, hogy egy toronyház korszerűsítésénél nem elsődleges szempont a tűzbiztonság. Rosszabb esetben ilyenkor csak a szerencsén múlik, hogy nem történik tragédia. A franciaországi Roubaix-ban egy ember életét követelte a pillanatok alatt elharapódzó tűz.

Az észak-franciaországi városban még 2012-ben történt a tűzeset. Az épületet nem sokkal korábban újították fel. A munkálatok során nem tűzálló anyagból készítették a külső szigetelést. Az alsó szinten felcsapó lángok gyorsan átterjedtek az épület oldalára.

A háztömbben szociális bérlakások álltak. Több mint százan laktak az épületben, így tényleg csak a szerencsén múlott, hogy nem lett sokkal magasabb az áldozatok száma. Az épület vasbeton szerkezete nem kapott lángra, így nem terjedt át a tűz a lakásokra, a tűzoltók pedig gyorsan kiérkeztek.

Nyíri Dániel tűzvédelmi főelőadó szerint Magyarországon a panelházak szigetelése során még mindig a polisztirol lapokat alkalmazzák a leggyakrabban. Előnye, hogy gyorsan fel lehet rakni az épület oldalára és viszonylag könnyű vele dolgozni.

A problémát az okozza, hogy az installálása nem mindig a megfelelő módon történik. A legfőbb hiba, hogy a lapokat nem teljesen fedik le a ragasztóanyaggal. Ezáltal maradnak légrések a szigetelőanyag között, ami egy esetleges tűz továbbterjedését nagyban elősegíti.

A magasépületek tűzbiztonságát európai szakértők úgy garantálnák, hogy teljesen betiltanák az éghető anyagok beépítését bizonyos magasság feletti épületekben. Számos független szakértő javasolta ezt az egyébként eléggé kézenfekvő megoldást a hasonló tragédiák megelőzésére.

Ez a kezdeményezés a rengeteg áldozatot követelő Grenfell-torony tűzesete után kezdett erősödni. A támogatók szerint minden országban érdemes lenne megtiltani az éghető homlokzati elemek, illetve hőszigetelés használatát azokban az épületekben, ahol a lakók kimenekítése hosszabb időt venne igénybe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mi történik, ha lángszóróval pörkölnek meg egy kőzetgyapot-garázsban álló bogárhátút?

Valamennyi autótulajdonost különleges érzelmek kötik az első járműhöz, azt azonban nem sokan csinálnák meg, amit Henrik Frank Nielsen. A ROCKWOOL Északkelet-Európáért és Oroszországért felelős elnöke saját, 18 éves korában kapott Volkswagenjét adta oda, hogy kiderüljön: tényleg olyan tűzállók-e a világcég termékei, mint amit hallani lehet róluk.