Így ég le egy toronyház szigetelése percek alatt

Eszes Ádám

3 perc

Sajnos előfordul, hogy egy toronyház korszerűsítésénél nem elsődleges szempont a tűzbiztonság. Rosszabb esetben ilyenkor csak a szerencsén múlik, hogy nem történik tragédia. A franciaországi Roubaix-ban egy ember életét követelte a pillanatok alatt elharapódzó tűz.

Az észak-franciaországi városban még 2012-ben történt a tűzeset. Az épületet nem sokkal korábban újították fel. A munkálatok során nem tűzálló anyagból készítették a külső szigetelést. Az alsó szinten felcsapó lángok gyorsan átterjedtek az épület oldalára.

A háztömbben szociális bérlakások álltak. Több mint százan laktak az épületben, így tényleg csak a szerencsén múlott, hogy nem lett sokkal magasabb az áldozatok száma. Az épület vasbeton szerkezete nem kapott lángra, így nem terjedt át a tűz a lakásokra, a tűzoltók pedig gyorsan kiérkeztek.

Nyíri Dániel tűzvédelmi főelőadó szerint Magyarországon a panelházak szigetelése során még mindig a polisztirol lapokat alkalmazzák a leggyakrabban. Előnye, hogy gyorsan fel lehet rakni az épület oldalára és viszonylag könnyű vele dolgozni.

A problémát az okozza, hogy az installálása nem mindig a megfelelő módon történik. A legfőbb hiba, hogy a lapokat nem teljesen fedik le a ragasztóanyaggal. Ezáltal maradnak légrések a szigetelőanyag között, ami egy esetleges tűz továbbterjedését nagyban elősegíti.

A magasépületek tűzbiztonságát európai szakértők úgy garantálnák, hogy teljesen betiltanák az éghető anyagok beépítését bizonyos magasság feletti épületekben. Számos független szakértő javasolta ezt az egyébként eléggé kézenfekvő megoldást a hasonló tragédiák megelőzésére.

Ez a kezdeményezés a rengeteg áldozatot követelő Grenfell-torony tűzesete után kezdett erősödni. A támogatók szerint minden országban érdemes lenne megtiltani az éghető homlokzati elemek, illetve hőszigetelés használatát azokban az épületekben, ahol a lakók kimenekítése hosszabb időt venne igénybe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Vajon gazdaságos-e a gázfűtés? Hogyan csökkenthető gázfelhasználásunk?

A szilárd tüzelésű kazánokhoz képest a gázfűtés környezetbarátnak tekinthető. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt azonban jól tesszük, ha takarékoskodunk az energiával.