Így gipszkartonozzunk!

Károly Somlósi

6 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A gipszkarton rendkívül népszerű építőanyag

Sokszor alkalmazzák válaszfalak kialakításához

A gipszkarton rétegek közé akusztikus kőzetgyapot szigetelést célszerű tenni

A gipszkarton népszerű építőanyag, amelynek fő előnye a viszonylag könnyű felhelyezése. A gipszkarton felhasználása egyszerű, az első lépéseket bárki könnyen elsajátíthatja.

A gipszkarton válaszfalak szigetelőanyaga a kőzetgyapot

A gipszkarton előnye elsősorban a könnyű beépíthetőség mellett, hogy gyorsan beépíthető, látványosan lehet haladni vele. Mellette szól még, hogy az olcsóbb és széles körben beszerezhető építőanyagok körébe tartozik. Emiatt sokak által kedvelt és használt anyag, gyakran alkalmazzák lakások felújításánál, tetőterek beépítésénél, vagy akár válaszfalak kialakításakor is.

A gipszkarton további előnye, hogy az egyes elemek jól illeszkednek egymáshoz, sőt igény esetén könyen formálható, vágható.

Az építkezés elkezdésétől a befejezésig

A gipszkarton felvitele az úgynevezett rácsra – a fém profilok szerkezetére történik. A válaszfalak létrehozása ezért mindig egy fém profilszerkezet elkészítésével kezdődik, amelynek figyelembe kell vennie a fal és a tervezett nyílások (jellemzően az ajtók) jövőbeli helyét. A raszter vízszintes (UW), függőleges (CW) és mennyezeti profilokból áll. Ezek galvanizált fémlemezből készülnek. A profilokat általában kalapáccsal rögzítik a falhoz előre fúrt furatokba.

Miután elkészítette a fém profilokat, ideje beborítani azt gipszkartonokkal. A szigetelést, mely itt elsősorban hangiszgetelési funkciót lát el, ezek között helyezik el. Erre a célra általában kőzetgyapotot használnak, például a ROCKWOOL Airrock termékcsalád tagjait. További feladat az elektromos vezetékek, vagy vízvezetékek elhelyezése a válaszfalakban.

Ezt követi a fal felületkezelése – általában az illesztések tömítése, a falak sarkainak gitttel való megerősítése, végül a festés.

Erre figyeljünk gipszkartonozáskor

A függőleges és vízszintes profil csatlakoztatása

Noha első pillantásra furcsának tűnhet, a rács vízszintes és függőleges profiljai nem kapcsolódnak egymáshoz, hanem csak be vannak ágyazva egymásba. Csak így lehet a teljes gipszkarton falnak hőtágulást biztosítani. Ellenkező esetben feszültségek és repedések lennének a partíción. Ha a gipszkarton szerkezethez önmetsző vagy önfúró csavarokkal van rögzítve, ne használjon csavart, ahol a két profil találkozik (általában a sarkoknál). A csavar általában áthatol az első profil lemezén és fémlemezén, de a másodiknál már meghajlik. Ez csökkenti a teljes partíció szilárdságát, és repedéshez vezethet.

Nem megfelelő táblaválasztás

Gyakori hiba továbbá a helytelen gipszkarton típus kiválasztása. Különösen olyan helyeken, ahol a páratartalom magasabb – a fürdőszobákban, de a konyhákban is – valamivel drágább zöld táblát kell használni. Ha új falfelületet fog burkolni, ne spóroljon a burkolóréteg alá szánt védőbevonattal. Ajánlott kétszer felvinni, de három réteg megfelelő.

Kezeletlen fa elemek teherhordóként

Nem gyakran, de megtörténik. Általános gyakorlat a fa elemek használata a teherhordó szerkezet megerősítéséhez és például a csövek rögzítéséhez vagy a polcok vagy konyhaszekrények kívülről történő rögzítéséhez. A kezeletlen fa hosszútávon tönkremehet, elrothadhat. Ha fa rögzítést szeretne használni előzetesen kezelje a felületet, hogy az időálló maradjon.

Alkalmazzunk megfelelő hangszigetelést

A gyenge hangszigetelést gyakran a gipszkarton válaszfalak hátrányaként említik. Megfelelő konstrukcióval azonban csökkenthető a nemkívánt hangok átszűrődése. A szokásos hőszigetelés helyett ezért használjon speciális akusztikus kőzetgyapottáblákat, például ROCKWOOL Airrock termékek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így érdemes készülni a télre (már most)

Bár még nyár vége van, de a tél ilyenkor mintha egyre gyorsabban közeledne. Ha a tél nem is, az első hideg éjszakák hamarosan beköszöntenek, ezért ez még az utolsó időszak, amikor a tervezett energiatakarékossági korszerűsítéseket, felújításokat érdemes megkezdeni.